Competitia Scolilor Responsabile a luat sfarsit. Timp de 2 luni, 10 scoli de pe cursul raului Buzau s-au intrecut in a-si demonstra responsabilitatea fata de mediu. Proiectul care le-a intins provocarea – "Scoala Responsabila" si-a propus cresterea informarii si capacitatii administrative in ceea ce priveste managementul deseurilor si colectarea selectiva. Proiectul a fost implementat de Asociatia Salvati Dunarea si Delta, cu sprijinul Petrom si al Inspectoratului Scolar Judetean Buzau.

Competitia a fost foarte stransa. Pe durata proiectului, actiunile intreprinse de scoli au fost documentate in materiale foto-video si publicate pe pagina de Facebook a Asociatiei Salvati Dunarea si Delta (SDD). Toate cele 10 scoli din localitatile Lunca Jaristei, Nehoiu, Cislau, Patarlagele, Sapoca, Berca, Vernesti, Capataneni, Sageata si Robeasca au demonstrat responsabilitate fata de mediu si au venit cu propuneri practice si realizabile pentru managementul deseurilor din scoala dar si din comunitate. Proiectul a reafirmat rolul de factor mobilizator al scolii. Asadar, toate aceste institutii de invatamant vor primi onorantul titlu de “Scoala Responsabila”, fiind primele din tara cu aceasta “certificare” iar 5 dintre cele mai responsabile  vor fi premiate cu cate 1000 euro.

Juriul, format din reprezentanti ai SDD si Petrom, a urmarit indeaproape indeplinirea criteriilor din regulament dar a tinut cont si de creativitate, proactivitate si reactia publicului pe pagina de Facebook. Juriul a deliberat indelung impartirea celor 5 premii. Un criteriu important de departajare l-a reprezentat sustenabilitatea activitatilor, respectiv posibilitatea prelungirii acestora si dupa incheierea proiectului. Intrunind toate principiile de clasificare, finalistele sunt: scolile din Vernesti, Capatanestii, Nehoiu, Sapoca si Cislau.

Toate cele 5 scoli castigatoare au facut dovada unor actiuni de schimbare a comportamentelor pe termen lung in comunitatile lor in ceea ce priveste managementul deseurilor. Ele au reusit sa implice un numar considerabil de persoane, pornind de la premisa ca este un subiect care priveste pe toata lumea. Astfel, scoala din Vernesti, preocupata de degradarea spiritului civic odata cu disparitia grijei pentru mediul ambiant, si-a propus un impact cat mai mare, implicand in proiect toate unitatile din subordine – 2 scoli si 4 gradinite in total. La Capatanesti, dascalii coordonatori ne-au marturisit ca proiectul a catalizat trecerea la actiune pe o problema mai veche si au pornit de la un parteneriat cu autoritatile locale.

Sub indemnul Colecteaza, selecteaza, traieste!, Liceul teoretic „Nicolae Iorga” din Nehoiu a stabilit un calendar de colectare a deseurilor din gospodariile proprii, de la agentii economici si de la alte institutii,astfel: miercuri – aluminiu, joi – PET-uri, vineri – hartie. Activarea civica a fost punctul central in strategia scolii din Cislau. Un flash-mob organizat de elevi, cu mesajul „Cele mai bune deseuri sunt cele care nu se produc’’ a avut rolul de a atrage rapid atentia localnicilor. Initiarea unor parteneriate pe termen lung cu autoritatile locale este reusita demna de consemnat a echipei din Sapoca, asa cum ne-a marturisit coordonatorul de proiect Prof. inv. primar Valentina Stefan:
“Oportunitatea  oferita de Asociatia Salvati Dunarea si Delta prin participarea la acest proiect ne-a facut sa redescoperim voluntariatul, echipa si placerea de a lucra pentru cei de langa noi. Alaturi de autoritati am invatat si noi si alti membri din comunitate cat de important este sa colectam selectiv si cum se reduc  costurile diferitelor servicii. Dorim ca din premiul obtinut sa ne achizitioaam 15 biciclete  pentru infiittarea unei grupe  de eco-cercetasi. Acestea ne vor permite  deplasarea in zonele indepartate din comunitate pentru realizarea unor activitati de ecologizare, actiuni de informare pentru toti cetatenii  sau  diverse  campanii.”


Pragmatismul si eficienta a stat la baza actiunilor propuse de scoli, reusind ca prin metode interactive si joc sa-i atraga pe primii ambasadori ai Scolilor Responsabile – elevii. Scolile au identificat potentialul economic al reciclarii – o recunoastere care intareste argumentele ecologice ale acestui proces. Cateva dintre ele chiar au incheiat contracte de colaborare cu firme de reciclare. Acestea sunt dovezi concrete ale internalizarii a 2 dintre cele mai importante principii de dezvoltare durabila: colaborarea si proactivitatea.

“Educatia este unul dintre obiectivele zero ale Asociatiei Salvati Dunarea si Delta. Pana cand nu vom strange o masa critica de indivizi educati in ceea ce priveste responsabilitatea fata de mediu, nu vom putea reversa distrugerea rapida a naturii cu care ne confruntam momentan. Rationamentul proiectului “Scoli Responsabile” se aliniaza acestei viziuni. Deprinderea de la varste fragede a comportamentului responsabil ne asigura indeplinirea ei. Foarte important este rolul stimulator al proiectului: el a incurajat experimentarea cetateniei active in scoala si comunitate, obiectiv frumos “intrupat” in actiunile propuse de scoli, asa cum aceasta competitie ne-a permis sa vedem” a declarat Liviu Mihaiu, Presedintele Asociatiei Salvati Dunarea si Delta.

“Ne plac proiectele care sustin sistemul educational romanesc, care ajuta profesorii sa raspunda mai usor curiozitatilor elevilor, iar pe elevi ii aduc mai aproape de comunitatea din care fac parte. Asa cum este proiectul Asociatiei Salvati Dunarea si Delta. Proactivitatea si spiritul civic, fie ca sunt indreptate catre protectia mediului sau dezvoltare comunitara, sunt singurele care pot transforma Romania intr-o tara mai buna, in fiecare zi”
a declarat Mona Nicolici, Manager Relatii Comunitare si Afaceri Sociale, Petrom.

Va invitam sa retraiti emotiile si entuziasmul competitorilor pe pagina noastra de Facebook. https://www.facebook.com/Salvati.Delta?ref=hl
Veti gasi aici cate un folder pentru fiecare scoala.

Pe canalul de Youtube puteti viziona si mini-filmele care surprind activitatile scolilor castigatoare.

Pentru informatii suplimentare:
Cosmina Dinu
+40 72 988 26 14
cosmina.dinu@salvatidelta.ro