In luna iulie a avut loc cea de-a 5-a activitate a Proiectului de grant “Scoala altfel prin asigurarea de sanse egale pentru toti”, proiect realizat cu sprijinul Fundatiei Centrul Educatia 2000+, in cadrul proiectului “Parteneriat pentru educatie! Granturi pentru scoli in dificultate!”.

Proiectul este finantat de Fundatia Soros Romania prin programul "Fondul de Urgenta” si anume Activitatea „Atelierul gastronomic”.

Scopul acestui proiect consta  in dezvoltarea de activitati extra-curriculare prin implementarea unui program educativ diferit (altfel) de orarul scolar zilnic- menit sa asigure sanse egale la educatie unui numar de 35 de elevi din Scoala cu clasele I-VIII Teiu, din localitatea Teiu, judetul Arges, pe o perioada de 8 luni ceea ce va conduce negresit la   schimbarea mentalitatii precum si la constientizarea rolului scolii in formarea elevilor prin oferirea de sanse egale tuturor indiferent de mediul social din care elevii provin, la reducerea absenteismului, la prevenirea abandonului scolar, la eficientizarea parteneriatului scoala- comunitate si mai ales la implicarea parintilor in activitatile propriilor copii. Proiectul se adreseaza elevilor proveniti din medii sociale defavorizate- elevi cu o situatie materiala precara, asistati social, elevi cu parinti plecati la munca in strainatate sau ai minoritatilor nationale.

La eveniment au participat elevii scolii, cadrele didactice, parintii elevilor membrii autoritatilor publice locale, voluntari.

Aflati la cea de-a 5-a activitate a proiectului toti participantii s-au in trecut in arta culinara prin realizarea de retete traditionale specifice zonei. Retetele alese de catre copiii grupului tinta si de catre parintii acestora au fost “Tochitura taraneasca munteneasca” si “Gogosi ca la mama acasa“.

Pe langa faptul ca si-au dat toata silinta sa se faca utili si ca totul sa iasa ca la carte, toti participantii au invatat lucruri noi legate de arta gastronomica-au invatat cum sa aseze masa, care sunt regulile de comportare in cadrul mesei, ce ingrediente sunt necesare pentru  anumite preparate dar mai ales faptul ca a gati este o arta si necesita multa daruire si pasiune. Drept recompensa la sfarsitul activitatii fiecare participant a putut degusta ceea ce au pregatit impreuna primind si diploma de excelenta gastronomica.

Dintre activitatile anterioare derulate in cadrul aceluiasi proiect amintim “Lansarea oficiala a proiectului” in cadrul careia am adus la cunostinta persoanelor prezente care sunt obiectivele proiectului nostru si ce ne-am propus pentru a le indeplini,  “Confectionarea de obiecte traditionale specifice Sarbatorilor pascale si realizarea unei expozitii cu acestea”, “Realizarea unei sigle a proiectului si a unei pagini web” disponobila la adresa de Internet http://scoalaaltfelteiuarges2012.wordpress.com/, ,,Realizarea unui schimb de experienta si exemple de bune practici in cadrul careia elevii au vizitat o scoala din judetul Arges( Scoala Oesti), au schimbat impresii, opinii, au invatat sa socializeze cu elevi de varsta lor care se confrunta cu aceleasi probleme ca si ei.

Cel mai bun rezultat al acestui proiect pana in prezent a fost apropeirea parintilor de scoala si implicarea acestora in activitatile copiilor. Daca in trecut erau parinti care nu dadeau pe la scoala, pe care nici nu-i cunosteam,care nu pareau sa le pese de proprii copii, acum lucrurile au inceput sa se imbunatateasca. Reticenti la inceput si mai ales neincrezatori in sansele ce li se ofera, au inceput incetul cu incetul sa se implice- mai mult sau mai putin constient- in activitatile copiilor.

Elevii au fost cei mai incantati de activitatile proiectului derulate pana in prezent si tot ei au fost cei care ne-au dat puterea sa mergem mai departe atunci cand poate ni se parea greu. Tot ei sunt cei care spun ca nu doresc ca acest proiect sa se termine si ca vor regreta sfarsitul lui.

Este impresionant sa vezi ca tot ceea ce ne-am propus prin acest proiect incepe sa dea rezultate implicand elevi, parinti, cadre, autoritati locale in acelasi scop- acela de-a le oferi tuturor sanse egale la educatie si-o viata altfel prin intermediul unei Scoli altfel.


Sursa: romaniapozitiva.ro