Asociatia MaiMultVerde si UniCredit Tiriac Bank anunta inchiderea centrului de inchiriat biciclete Cicloteque pe perioada iernii. In al doilea an de functionare, Cicloteque a avut 8000 utilizatori, a amplasat rasteluri pentru biciclete in 20 locatii din Bucuresti si a sustinut numeroase evenimente cicliste, toate acestea pentru a incuraja mersul pe bicicleta. Cicloteque isi va redeschide portile in primavara 2010 cu noi biciclete si oferte. 

In 2009, Cicloteque a reusit sa atraga un numar de aproximativ 8000 de utilizatori, dintre care 1200 abonati si 6800  utilizatori „de agrement" (cei care inchiriaza biciclete pentru cateva ore). Bicicletele au fost inchiriate pentru un numar total de aproape 30.000 ore, ceea ce la o medie de 10 km parcursi pe ora, reprezinta o economie de 45 tone de CO2 emise in atmosfera. Comparativ cu 2008, anul deschiderii, numarul utilizatorilor si a orelor de inchiriere a crescut de trei ori, ceea ce demonstreaza interesul bucurestenilor pentru acest mijloc de transport nepoluant.

Deschis in august 2008 ca o solutie la problema transportului in Bucuresti, Cicloteque a pus la dispozitia doritorilor un parc velo de 150 de biciclete, cu 50 mai multe decat in 2008, accesoriile necesare utilizarii acestora (antifurt, casca de protectie, manusi, genunchiere etc.) si rasteluri pentru parcarea bicicletelor. Cicloteque s-a redeschis in luna aprilie si a functionat timp de opt luni in fiecare zi a saptamanii, pana la 1 decembrie, intre orele 8:00-22:00 (luni  pana vineri), respectiv 10:00-22:00 (sambata si duminica). Bicicletele au putut fi inchiriate fie in baza unui abonament, fie in regim de agrement (fara abonament). Centrul de inchiriat biciclete Cicloteque este sustinut financiar de UniCredit Tiriac Bank.

Pentru utilizatorii de biciclete, Cicloteque a organizat si sustinut mai multe evenimente (Ciclopromenada nocturna 3, Bike Walk #4, Ziua fara masini in orasul meu, Ciclotura de toamna, Concursul foto Cicloteque) si a pus la dispozitia doritorilor biciclete gratis pentru Noaptea Muzeelor si Noaptea Institutelor Culturale. Pe langa infrastructura pusa la dispozitia biciclistilor de Primaria Bucuresti, 58 km de piste amenajate, Cicloteque a amplasat suporturi pentru parcarea bicicletelor (rasteluri) in 20 de locatii importante din Capitala, dintre care amintim Muzeul National de Arta Contemporana, Muzeul Taranului Roman, Politehnica – Facultatea de Electronica, Cafeneaua Actorilor Universitate, Cladirea Ark din Calea Rahovei, Pavilionul UniCredit din Piata Victoriei, precum si in parcurile Herastrau, Cismigiu, Tineretului, Carol si Circului.

Pentru 2010, MaiMultVerde si UniCredit Tiriac Bank, prin proiectul Cicloteque, isi propun sa deschida al doilea centru in Bucuresti si sa amplaseze rasteluri pentru biciclete si in alte puncte importante din oras, sa continue colaborarea cu primaria Municipiului Bucuresti pentru imbunatatirea infrastructurii pentru biciclisti si reglementarea dotarii obligatorii a cladirilor publice cu rasteluri, precum si sustinerea evenimentelor si proiectelor cicliste.

Prin Cicloteque, MaiMultVerde si UniCredit Tiriac Bank propun o solutie directa de transport alternativ pentru a reduce emisiile cauzate de traficul rutier. La 10 kilometri parcursi, o bicicleta va reduce dioxidul de carbon pe care l-ar fi emis un autovehicul pe aceeasi distanta cu 1500 de grame. Folosirea bicicletei ca mijloc de transport alternativ pentru deplasarea in oras este deja o masura adoptata eficient in foarte multe capitale europene, iar Bucurestiul a pasit de curand pe acelasi drum. Toate informatiile despre centru sunt disponibile pe pagina web a proiectului: www.cicloteque.ro

Note pentru jurnalisti

1. UniCredit Tiriac Bank este subsidiara bancara din Romania a UniCredit Group, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata europeana a serviciilor financiare, cu operatiuni in 22 de tari si cu o strategie coerenta de responsabilitate sociala. De altfel, pentru a reuni intregul Grup UniCredit sub umbrela responsabilitatii sociale si pentru a creste valoarea donatiilor voluntare in bani, in favoarea entitatilor non-profit sunt derulate anual programe de voluntariat cu implicarea angajatilor si cu sprijinul financiar al fundatiei Unidea, fundatia umanitara a Grupului UniCredit. Banca isi desfasoara activitatea deplin constienta de responsabilitatea pe care o are fata de societate si fata de mediu. UniCredit Tiriac Bank se implica activ in comunitate, continuand astfel traditia actionarului majoritar si sprijinind pana in prezent numeroase organizatii si fundatii precum Mai Mult Verde, Fundatia Hospice Casa Sperantei, Motivation Romania, SOS Satele Copiilor, Serviciul Apel, Freedom House, Care Foundation, Asociatia Catalist, Asociatia ArtPhoto, Fundatia Anonimul etc.

2. Asociatia MaiMultVerde, organizatie neguvernamentala, nonprofit si de protectie a mediului, are misiunea de a construi o noua cultura a voluntariatului pentru mediu in Romania. In primul an de functionare, 2008, MaiMultVerde a lucrat cu peste 8000 de voluntari, a plantat 107000 puieti, a strans 94 de tone de deseuri, a deschis primul centru de inchiriat biciclete din Bucuresti, Cicloteque, a derulat doua campanii  nationale de informare si educatie si a organizat prima gala de strangere de fonduri pentru proiecte de mediu, Gala Verde. Bugetul MaiMultVerde in primul an a fost de peste 1.100.000 de euro, fonduri integral obtinute din sponsorizari oferite de marile companii din Romania.

3. Universitatea Bucuresti este una din cele mai importante institutii de invatamant superior din Romania. In cei 144 de ani de existenta, ea a ajuns sa aiba un solid prestigiu national si international. In toate marile domenii ale activitatii academice si stiintifice s-au afirmat scoli de renume. Multi dintre absolventii Universitatii s-au afirmat ca personalitati de seama: profesori si cercetatori la majoritatea marilor universitati ale lumii, membrii ai Academiei Romane si ai unor academii din alte tari, scriitori, politicieni (parlamentari, ministri, prim-ministri, presedinti), diplomati, inalti prelati.

Pentru mai multe informatii:

Anamaria Bogdan, Manager comunicare MaiMultVerde , tel. 0755 224816,
email: anamaria.bogdan@maimultverde.ro
                   
Catalina Roman,  UniCredit Tiriac Bank, tel. 0733 668686,
email catalina.roman@unicredit.ro