Dupa trei ani de functionare, Cicloteque a reusit sa-si acopere integral costurile de functionare prin cele 20.000 de inchirieri de biciclete.

In al treilea an de functionare al Cicloteque, Asociatia MaiMulteVerde si UniCredit Tiriac Bank au deschis doua noi centre in Parcurile Herastrau si Tineretului cu sprijinul Administratiei Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti. Reteaua de centre Cicloteque a inregistrat aproape 12.000 de utilizatori in sistem, a inchiriat 20.000 de biciclete si a sustinut numeroase evenimente cicliste, toate acestea pentru a incuraja mersul pe bicicleta in Bucuresti.

Astfel, in 2010, serviciul Cicloteque a devenit sustenabil, asa cum si-au propus cei doi parteneri inca de la inaugurarea primului centru in 2008: toate cheltuielile administrative recurente (salarii, utilitati, taxe si impozite, service pentru biciclete etc.) fiind acoperite integral din incasari. Sumele primite cu titlu de sponsorizare de la UniCredit Tiriac Bank au fost si vor fi folosite in continuare pentru dezvoltarea si extinderea serviciului.

Pe perioada iernii, cele trei centre de inchiriat biciclete Cicloteque vor fi inchise, urmand sa-si redeschida portile in primavara anului 2011.

Deschis in anul 2008, ca o solutie la problema transportului in Bucuresti, Cicloteque a devenit in 2010 o retea de bike-sharing, in adevaratul sens al cuvantului. Pe langa centrul deschis la Facultatea de Drept in 2008, deschiderea celor doua noi centre a oferit utilizatorilor posibilitatea de a inchiria bicicleta dintr-un centru si de a o returna in altul.

Cicloteque a pus la dispozitia doritorilor 300 de biciclete si echipamentele de protectie (antifurt, casca de protectie, manusi, genunchiere etc.) necesare deplasarii in siguranta. Inchirierea si rezervarea bicicletelor s-a putut face si online prin intermediul noului sistem de inregistrare a utilizatorilor pe site-ul www.cicloteque.ro, iar utilizatorii au primit cardurile de membru cu ocazia primei vizite la centru.

Tarifele de inchiriere a bicicletelor au fost foarte prietenoase: 2 lei pe ora, 10 lei pe zi sau 20 lei pentru doua zile, iar studentii, pensionarii si somerii au beneficiat de tarife speciale, reduse la jumatate.

11.970 de utilizatori s-au inscris in 2010 in sistemul Cicloteque, beneficiind de avantajele oferite de acesta, iar bicicletele au fost inchiriate de peste 20.000 de ori. Cele mai multe inchirieri au fost inregistrate in cen trul Cicloteque din Parcul Tineretului: 9.500, in cele sase luni de functionare. Cele 300 de biciclete au fost inchiriate pentru un total de 35.000 de ore, ceea ce la o medie de 10 km parcursi pe ora reprezinta o economie de 52,5 tone de CO2 emise in atmosfera.

Comparativ cu anul 2009, numarul utilizatorilor a crescut de aproape de trei ori, ceea ce demonstreaza ca interesul bucurestenilor pentru mersul pe bicicleta este tot mai mare, de la an la an.

In conditiile in care serviciul de bike-sharing Cicloteque a dobandit capacitatea de autofinantare, iar interesul bucurestenilor pentru biciclete este in crestere, planurile MaiMultVerde si UniCredit Tiriac Bank sunt de extindere a acestui serviciu.

"Vreau sa le multumesc celor 20 de mii de biciclisti care protesteaza pasnic in fiecare zi pe strazile Bucurestiului pentru un trafic mai curat, mai prietenos, mai civilizat. Ei sunt cei care au transformat Cicloteque intr-o poveste de succes", a declarat Dragos Bucurenci, presedintele Asociatiei MaiMultVerde.

"Dupa trei ani de la lansarea proiectului, faptul ca reuseste sa se autofinanteze integral confirma viabilitatea sa pe termen lung si ne confirma tuturor increderea pe care am avut-o in idee, la inceput de drum",spune Anca Nuta, Director Identity & Communication UniCredit Tiriac Bank."Cicloteque face un serviciu real bucurestenilor si astfel si-a castigat si clientii, si resursele de dezvoltare de la an la an. Ne bucuram sa legam numele UniCredit Tiriac Bank de acest program util, practic si ecologic."

"Sprijinul Administratiei Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti pentru acest proiect a venit din dorinta de a oferi bucurestenilor mai multe posibilitati de a petrece timpul liber sau de a se deplasa folosind mijloace de transport nepoluante. In parcurile pe care le administram, acolo unde infrastructura ne-a permis, am realizat piste de biciclete, care au tr asat noi itinerarii pentru pasionatii de sport si au asigurat un flux mare de vizitatori dornici sa inchirieze biciclete. Cicloteque a devenit in 2010 un proiect care ne arata ca putem contribui la protejarea mediului inconjurator prin utilizarea mijloacelor de transport alternative",a declarat Radu Popa, director general ALPAB.

Toate informatiile despre reteaua Cicloteque sunt disponibile pe pagina web a proiectului: www.cicloteque.ro

***
Note pentru jurnalisti:
1. Asociatia MaiMultVerde (www.maimultverde.ro), organizatie neguvernamentala, nonprofit si de protectie a mediului, are misiunea de a construi o noua cultura a voluntariatului pentru mediu in Romania. In primii doi ani de functionare, 2008 si 2009, MaiMultVerde a lucrat cu peste 11.000 de voluntari, a plantat 383.700 puieti, a strans 262 de tone de deseuri, a deschis primul centru de inchiriat biciclete din Bucuresti, Cicloteque, a derulat doua campanii nationale de informare si educatie si a organizat prima gala de strangere de fonduri pentru proiecte de mediu, Gala Verde. Bugetul MaiMultVerde in primii doi ani a depasit 1.800.000 d e euro. Fondurile au fost obtinute din sponsorizari oferite de marile companii din Romania.

2. UniCredit Tiriac Bank este subsidiara bancara din Romania a UniCredit, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata europeana a serviciilor financiare, cu operatiuni in 22 de tari si cu o strategie coerenta de responsabilitate sociala. De altfel, pentru a reuni intregul grup UniCredit sub umbrela responsabilitatii sociale si pentru a creste valoarea donatiilor voluntare in bani, in favoarea entitatilor non-profit sunt derulate anual programe de voluntariat cu implicarea angajatilor si cu sprijinul financiar al fundatiei Unidea, fundatia umanitara a UniCredit. Banca isi desfasoara activitatea deplin constienta de responsabilitatea pe care o are fata de societate si fata de mediu. UniCredit Tiriac Bank se implica activ in comunitate, continuand astfel traditia actionarului majoritar si sprijinind pana in prezent numeroase organizatii si fundatii precum MaiMultVerde, Fundatia Hospice Casa Sperantei, Motivation Romania, SOS Satele Copiilor, Serviciul Apel, Freedom House, Care Foundation, Asociatia Catalist, Asociatia ArtPhoto, Fundatia Anonimul etc.

Informatii suplimentare:
Anamaria Bogdan, Director de comunicare MaiMultVerde, email: anamaria.bogdan[at]maimultverde.ro

Elena Constantinescu, Media Relations Senior Officer UniCredit Tiriac Bank, email: elena.constatinescu[at]unicredit.ro.