Recomandam de asemenea dialogul constant cu societatea civila, tinerii si angajatorii, precum si analiza contextului european si a exemplelor de buna practica din alte state membre UE pentru ca fiecare din cele 3 concepte sa fie definite si aplicate corect.

Pentru a clarifica aceste aspecte, aducem urmatoarele completari si diferentieri:

Potrivit Legii 195/2001 republicata, voluntariatul este o activitate desfasurata exclusiv de organizatii de drept public sau privat fara scop patrimonial si fara scop lucrativ. Voluntariatul se refera la activitati exclusiv de interes public si comunitar cum sunt asistenta si serviciile sociale, protectia drepturilor omului, educatie, sanatate, sport, protectia mediului etc. Activitatea de voluntariat nu este remunerata, se desfasoara din proprie initiativa de orice persoana fizica, si este reglemementa printr-un contract cadru de voluntariat. Conform legii, este interzisa incheierea contractului de voluntariat in scopul de a evita incheierea unui contract individual de munca sau, dupa caz, a unui contract civil de prestari de servicii ori a altui contract civil cu titlu oneros pentru efectuarea prestatiilor respective.

Practica (stagiul de practica) este o conditie obligatorie pentru studenti pentru incheierea studiilor superioare. Potrivit Legii 258/2007 privind practica elevilor si studentilor si Ordinul 3955/2008 privind cadrul general de organizare a stagiilor de practica, aceasta presupune desfasurarea de activitati practice pentru consolidarea cunostintelor teoretice si formarea abilitatilor in concordanta cu specializarea sa. Practica se desfasoara in baza unui contract cadru intre organizator (institutia de invatamant) si partenerul de practica (societatea comerciala, institutia sau orice alta persoana juridica). Durata practicii este cuprinsa in planul de invatamant, iar practicantul poate fi angajat de catre partenerul de practica pe baza unui contract de munca pe perioada determinata, conform legislatiei in vigoare.

Desi nu este inca reglementat legal in Romania, internshipul reprezinta una din cele mai folosite practici prin care absolventii sunt introdusi pe piata muncii. Conceptul de internship s-a dezvoltat in Romania odata cu cel de companie multinationala, iar aplicarea sa a suferit modificari si adaptari provenite de la nivel european, prin angajatorii multinationali. La acest moment exista numeroase programe locale sau nationale de internship organizate in baza unui contract de munca pentru tinerii care si-au incheiat studiile si nu au experienta pe piata muncii. Decizia de a remunera sau nu persoanele care iau parte la un astfel de program ramane la alegerea angajatorului.

Dorim de asemenea sa clarificam faptul ca spre deosebire de stagiile de practica si internship care se desfasoara institutionalizat, fie ca vorbim de Codul Muncii sau Legea Educatiei Nationale, voluntariatul se desfasoara in cadrul organizatiilor neguvernamentale, din proprie initiativa si in folosul unei cauze sociale sau comunitare. Prin urmare, voluntariatul nu poate fi institutionalizat si nu sustinem centralizarea institutionala a miscarii de voluntariat din Romania, practica ce nu se regaseste in nici un stat membru al Uniunii Europene.

Totodata ne manifestam deschiderea de a participa la dialog constructiv cu autoritatile publice si toate partidele politice implicate in modificari legislative legate de cele 3 aspecte. Mai mult decat atat, prin afilierea Federatiei VOLUM la Centrul European de Voluntariat, avem capacitatea de a oferi expertiza europeana privind practica in domeniu din majoritatea statele membre Uniunii Europene.

***
VOLUM este Federatia care Sprijina Dezvoltarea Voluntariatului in Romania. Infiintata in anul 2010 la inititiva Pro Vobis – Centrul de Resurse pentru Voluntariat, VOLUM este o organizatie umbrela in domeniul voluntariatului, cu reprezentare la nivel national ce are in componenta 50 de organizatii neguvernamentale. Federatia VOLUM este afiliata Centrului European de Voluntariat, cea mai mare platforma din domeniul voluntariatului cu reprezentare in toate statele membre UE, si care elaboreaza politici publice in domeniu la nivel European.

Persoana de contact: Anca Nastase, Director Executiv
Email: office@federatiavolum.ro
Telefon: 0748 100 253