Asociatia Nationala pentru Copii si Adulti cu Autism din RomâniaANCAAR, Asociatia Speranta Andradei, Centrul de zi  „Micul Print” si Centrul Român de Interventie Sociala si Psihoterapeutica – CRISP organizeaza, in perioada 30 septembrie - 2 octombrie 2011 in Focsani la Casa de Cultura a Sindicatelor “Leopoldina Balanuta”, Conferinta Nationala "Omul din spatele Autismului".

Conferinta Nationala "Omul din spatele Autismului" este un eveniment in cadrul campaniei nationale, dedicata adolescentilor si adultilor cu autism din Romania.


Conferinta “Omul din spatele Autismului” are ca obiective informarea opiniei publice cu privire la tulburarile din spectrul autist in cazul adolescentilor si adultilor, gasirea de solutii terapeutice viabile pentru acest grup de pacienti, aducerea in prim plan si dezbaterea aspectelor legate de traseul persoanelor cu autism in sistemul educational, dar si sanitar, accederea lor pe piata muncii si un schimb real de experienta intre specialistii români care lucreaza cu persoanele adulte cu autism si  specialisti din Olanda.
In cadrul conferintei vor avea loc prezentari in plen, workshopuri tematice care vor include si prezentarea unor metode de lucru cu tineri si adulti cu autism.

Pe 30 septembrie la ora 18, va avea loc Marsul Autismului, care va porni din fata Centrului regional de recuperare a copilului cu autism – Micul Print, din str. Cuza Voda, nr. 56, si are ca principal scop atragerea atentiei publicului larg catre tulburarile din spectrul autist in cazul adolescentilor si adultilor, fiind totodata o invitatie de a recunoaste oamenii din spatele autismului ca membrii ai societatii cu drepturi egale cu semenii lor.
Pe 1 octombrie va avea loc lansarea cartii Eu sunt special, de Peter Vermeulen, ANCAAR, 2011, care prezinta pentru prima data in România metoda de lucru Eu sunt special pentru persoanele cu autism, apartinatori si specialisti.
 

La eveniment sunt asteptati aprox. 200 de participanti (apartinatori ai persoanelor cu autism, autoritati, psihologi, psihiatri, pediatri, asistenti medicali, farmacisti, educatori, asistenti personali, presa, etc) din toata tara. Detalii si inscrieri la office@autismancaar.ro, speranta_andradei@yahoo.com sau Raluca Ciochina - tel. 0722.393.763, Gabriela Dimatel. 0720.404.958.

Taxa de participare la conferinta este 100 de ron/persoana (1 noapte de cazare, mesele si alte cheltuieli de organizare). Aceasta taxa se achita in contul ANCAAR: RO16RNCB0072049714260001 BCR Bucuresti sucursala sector 1. Pentru parinti si apartinatori participarea este gratuita.

Parteneri oficiali ai Conferintei: Consiliul Judetean Vrancea, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Vrancea, Primaria Focsani, Inspectoratul Scolar Judetean Vrancea, Directia de Sanatate Publica Vrancea.

Parteneri media: Monitorul de Vrancea , Ziarul de Vrancea, Adevarul de Seara Focsani, Focus TV, Focus Fm.

Sponsori: Grupul de Firme Trust LF Vinexport Rodistrib România, Trust LF Distilleries România, Kreativity.

***
Despre Campania Omul din spatele Autismului
Prin aceasta campanie Asociatia Nationala pentru Copii si Adulti cu Autism din România doreste sa traga un semnal de alarma asupra faptului ca in România autismul la tineri si adulti reprezinta o problema grava, extrem de actuala si de prezenta, care necesita o legislatie speciala, informare si constientizare din partea opiniei publice, directionare de resurse si deschidere sociala in fata acestor persoane.
Mesajele principale pe care organizatorii doresc sa le trasmita prin intermediul campaniei sunt:
# CUNOASTE OMUL DIN SPATELE AUTISMULUI -> Omul din spatele autismului este unic. Are o voce, o personalitate, pasiuni si aptitudini. Trebuie sa le observam capacitatile, nu deficientele ca sa aiba un viitor. In cadrul campaniei se vor prezenta tineri si adulti cu TSA cu capacitati si firi deosebite.
# AUTISMUL NU DISPARE CÂND COPILUL CRESTE -> Cele mai multe actiuni de constientizare ale problematicii autismului s-au axat pe incidenta si manifestarea acestei tulburari la copii. Realitatea este ca autismul nu se vindeca niciodata, iar problemele sociale si comportamentale cu care se confrunta persoanele trecute de 18 ani sunt si mai greu de cuantificat.
# PERSOANELE ADULTE CU AUTISM AU DREPTURI -> Tinerii si adultii cu autism au dreptul la educatie speciala si la integrare pe piata muncii, intr-un mediu profesionist, in care sa se tina cont de nevoile specifice acestei tulburari. De asemenea, persoanele adulte cu autism au dreptul la servicii medicale specializate si la o locuinta. Nu exista in România in acest moment un pachet de servicii speciale pentru persoanele cu autism, desi incidenta tulburarii a crescut de 1 la 38, in urma unui studiu recent publicat de American Journal of Psychiatry.
# AUTIST TE NASTI, NU DEVII -> Autismul nu este o alegere. Discriminarea, da. 
# AUTISMUL NU ESTE O BOALA PSIHICA SI NICI O BOALA CONTAGIOASA -> Autismul este o tulburare de dezvoltare, de origine neurologica, o tulburare a creierului care interfera adesea cu abilitatea de a comunica si de a relationa cu cei din jur.
 
Detalii despre campania “Omul din spatele autismului” si pe http://autismancaar.ro/campanie

Parteneri media ai campaniei: Click Sanatate, 121.ro, Garbo.ro, 9am.ro, Kudika.ro, Reader’s Digest, PaginaMedicala.ro, Mami.ro, Parinti.com, Doctorbun.ro, Ele.ro, Medicpentrutine.ro, SanatateaTV.ro, Comunicatemedicale.ro, Qbebe.ro, Media Kompass