Membrii Coalitiei pentru Mediu si alte organizatii de mediu si cetateni au comemorat natura moarta printr-un eveniment dublu: expozitie si protest, pentru a trage un semnal de alarma asupra modului iresponsabil si dezastruos in care institutiile care administreaza soarta mediului in Romania actioneaza.

Cei prezenti la eveniment au depus coroane de flori, au aprins lumanari si au tinut discursuri triste pentru efectele marilor probleme de mediu din Romania: dezastrul minier de la Rosia Montana, raurile de munte secate de microhidrocentrale, gropi de gunoi neinchise si alte situri istorice contaminate, Delta Dunarii, exploatarea gazelor de sist, paduri defrisate, locuitori ai marilor orase otraviti de lipsa spatiilor verzi, energia nucleara.

Satui de promisiuni desarte din partea ministerelor care administreaza mediul, ingrijorati de legile anti-mediu care curg din Parlamentul Romaniei, iritati de acordurile de mediu abuzive, emise de Agentiile regionale de protectie a mediului si ingrijorati de numarul tot mai mare de proceduri de infringement declansate de Comisia Europeana, organizatiile din Coalitia pentru Mediu propun ca in Romania Ziua Mondiala a Mediului sa se transforme in Noaptea Mediului.

”De Ziua Mediului ne-am luat straie de doliu si am recapitulat cu dovezi toate deciziile cu consecinte devastatoare asupra mediului in Romania.  Atragem atentia Guvernului si autoritatilor locale ca mediul nu o duce bine in Romania si trebuie sa luptam impreuna pentru a-l proteja”,
a declarat Costel Popa, Presedinte al Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis si membru in Consiliu de Reprezentare al Coalitiei pentru Mediu din Romania.

Iata pe scurt principalele declaratii ale celor prezenti la eveniment:
1.    Proiecte nucleare cu acord de mediu (Ioana Ciuta, Terra Mileniul III)
“Faptul ca proiectul constructiei unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda a primit acordul de mediu este cea mai grava problema de mediu din ultimul an. Decizia de a emite acordul de mediu la Cernavoda o calificam drept nefondata din punct de vedere al raportului de evaluare a impactului asupra mediului, care a stat la baza (elaborat in 2007). Documentul este incomplet, deoarece nu prezinta o analiza corespunzatoare a alternativelor, nici date privind impactul functionarii centralei nucleare asupra sanatatii populatiei (inclusiv cu privire la impactul concentratiilor ridicate de tritiu asupra populatiei din zona), nicio analiza a riscului de atac terorist asupra centralei si consecintele sale (inclusiv asupra bazinului de combustibil uzat, neprotejat de anvelopa reactorului)”.

Romania, groapa deseurilor (Gabriela Iordan, ViitorPlus)

”Evenimentul de azi reprezinta un semnal de alarma pe care il tragem in primul rand pentru autoritati, dar si agenti economici si persoane fizice. Gropile de gunoi neconforme nu reprezinta o solutie pentru dezvoltarea durabila a Romaniei. In plus, acestea devin neincapatoare, din ce in ce mai poluante. Nu ne dorim ca natura sa fie sufocata de deseuri atat prin marirea si extinderea gropilor clasice-neconforme cat si prin cele aparute ilegal in natura si ape”.

2.    Braconajul inghite patrimoniul Deltei (Dan Barbulescu, Salvati Dunarea si Delta)

”Braconierul nu este considerat in instanta un pericol social, desi, in realitate, fapta lui are un impact negativ deosebit de grav pe termen lung. Judecatorii trebuie sa inteleaga ca odata cu capturarea ilegala a unui sturion matur, de exemplu, statul roman pierde o fiinta care aduna in ADN-ul sau informatie mai veche decat varsta Muntilor Carpati! Pentru fapta lui, insa braconierul primeste o amenda penala (cel mult) iar a doua zi se intoarce zambitor "la serviciul" lui din Delta sau din padurile Carpatilor. Pana cand braconajul nu va fi pus pe acelasi nivel cu faptele de mare coruptie, Romania va continua sa piarda ireversibil parti de patrimoniu de o valoare inestimabila”.

3.    MHC-uri ilegale si rauri betonate (Oana Neneciu, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis)
In cazul microhidrocentralelor din Fagaras, exista un paradox: desi exista legi si avize, reguli si ordonante care protejeaza natura, atunci cand acestea sunt incalcate nimeni nu poate face nimic. ”Interesele naturii” nu pot fi reprezentate in instanta, iar cei ce incalca legile nu pot fi condamnati. Asa a reiesit din decizia instantei, in urma procesului pe care mai multe organizatii l-au deschis impotriva constructiilor de microhidrocentrale pe trei rauri din muntii Fagaras. Raurile Capra, Buda si Otic au fost practic betonate cap-coada in 2012, in vederea producerii de energie verde. Lucrarile au fost desfasurate ilegal, fara avize de mediu corespunzatoare si in ciuda protestelor activistilor si ale promisiunilor politice de stopare a lucrarilor. Un peisaj natural protejat, sit Natura 2000, a fost distrus.

5. Rosia Montana (Raluca Dan, ReGeneration)
"De peste 10 ani, autoritatile romane incearca sa puna cruce Rosiei Montane si sa dea unda verde proiectului minier al companiei Rosia Montana Gold Corporation. Insa niciodata mai aprig ca acum. Guvernul actual planuieste sa autorizeze ilegal si impotriva vointei oamenilor un proiect de exploatare aurifera fara precedent in Romania si in Europa. De Ziua Internationala a Mediului, l-am readus in prim-plan pe Victor Ponta pe care il desemnam premierul cianurii, pentru a fi in fruntea demersurilor disperate de avizare a proiectului minier. Guvernul Ponta a pornit o ofensiva impotriva romanilor pe care ii vrea expropriati din casele lor pentru a face loc proiectului de la Rosia Montana si, mai apoi, tuturor proiectelor de minerit."

4.    Gaze de sist pe sest
Se pregateste inceperea EXPLORARII GAZELOR DE SIST PRIN FRACTURARE HIDRAULICA, proiect extrem controversat in Romania din cauza impactului negativ asupra mediului inconjurator si asupra sanatatii. Desi toata lumea atrage atentia ca exploatarea gazelor de sist poate provoca un dezastru ecologic, cei de la Protectia Mediului au incercat sa acorde companiei Chevron aviz de mediu fara executarea unui studiu de impact, asa cum cere legea. Prin presiunea activistilor, atat in strada cat si prin implicarea in procesul de avizare, autoritatile au fost fortate sa ceara un studiu de impact asupra mediului.In lume, in zonele unde exploatarea gazelor de sist nu este interzisa, oamenii sufera de boli grave, chiar si cancer. S-au produs cutremure de suprafata, iar apa, aerul si solul au fost poluate. In Romania, densitatea populatiei fiind foarte mare, efectele vor fi dezastruoase imediat! In Franta, Bulgaria, regiuni din Germania, Elvetia, Spania si SUA exploatarea prin fracturare hidraulica a fost interzisa.

Pentru mai multe informatii contactati: Oana Neneciu, Secretariatul Coalitiei pentru Mediu din Romania, oana@ecopolis.org.ro, 0720 154 503, Laura Zaharia, laura.zaharia@salvatidelta.ro, 0729 882 617 Asociatia Salvati Dunarea si Delta