Aplicarea si imbunatatirea legislatiei in vigoare, alocarea resurselor necesare preventiei, monitorizarii si controlului braconajului, valorificarea potentialului turistic si cultural al zonei ca alternative economice la pescuit, si imbunatatirea conditiilor de trai ale comunitatilor din Delta Dunarii sunt doar cateva dintre solutiile identificate de participantii la masa rotunda cu tema Managementul sustenabil al resursei piscicole in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii - Studiu de caz: braconajul, organizata de Asociatia Salvati Dunarea si Delta. Evenimentul a avut loc in cadrul celei de a 11-a Conferinte a Partilor la Conventia Ramsar (COP11 Ramsar) privind zonele umede de importanta internationala.

Luni, 9 iulie, la Palatul Parlamentului, in prezenta invitatilor la Conferinta Ramsar, Asociatia Salvati Dunarea si Delta (SDD) a adus la aceeasi masa reprezentanti ai institutiilor responsabile de managementul sustenabil al resurselor piscicole din Delta Dunarii: Ovidiu Constantin Daescu, Comisar General, Garda Nationala de Mediu, Viorica Bisca, Guvernator, Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, Marian Lixandru, Director de Inspectie, Autoritatea Nationala pentru Pescuit si Acvacultura, Marian Sora, ofiter specialist, Serviciul Pentru Protectia Fondului Forestier si Piscicol, Directia de Ordine Publica, Inspectoratul General al Politiei Romane. De asemenea, la discutii au participat Gheorghe Stefan, Presedintele Patronatului Roman al Pestelui si oameni de afaceri din domeniul exploatarii resurselor piscicole: Dumitru Maereanu, Robert Raduta si Vasile Teican.

Discutiile au plecat de la reportajul "Hotii de caviar" care a aratat cum se face traficul de caviar de morun, desi pescuitul sturionilor in scopuri comerciale a fost interzis in Romania in 2006 pentru o perioada de zece ani.
Toti cei prezenti la intalnire au fost de acord ca institutiile pe care le reprezinta dispun de parghiile legale pentru prevenirea si combaterea braconajului, dar ca, in acelasi timp, lipsa resurselor materiale, financiare si umane, fac aproape imposibila aplicarea legii. In acelasi timp, legislatia ar trebui sa prevada pedepse mai aspre pentru activitatea de braconaj. In concluzie, este necesara constituirea unui grup de lucru in care sa fie implicati toti factorii interesati, in vederea imbunatatirii legislatiei, prin introducerea unor pedepse mai dure, inclusiv a masurii arestarii preventive pentru fapte de braconaj.

Participantii la masa rotunda au subliniat necesitatea incurajarii alternativelor economice la pescuit in Delta Dunarii, a activitatilor de ecoturism si de revigorare a mestesugurilor traditionale locale, cum ar fi impletiturile din papura. Comunitatile de pescari din Delta Dunarii, afectate de scaderea alarmanta a resurselor de peste, pot regasi in aceste activitati solutii in scopul dezvoltarii durabile a zonei.
„Delta Dunarii nu este o ferma piscicola, este o rezervatie a biosferei, unde activitatea umana trebuie calibrata astfel incat sa nu dauneze echilibrului natural. Din pacate, interese economice mai presus decat interesul national fac ca in fiecare an delta sa mai moara putin.” a declarat Malin Musatescu, vicepresedinte al SDD.
Reprezentantii Garzii Nationale de Mediu si ai Inspectoratului General al Politiei Romane si-au exprimat determinarea si disponibilitatea de a conlucra la actiuni de combatere a braconajului. Insa, in prezent realitatea este ca braconierii dispun de logistica si mijloace de comunicare si deplasare mai eficiente decat cele ale organelor de control, ceea ce duce la nereusita acestor masuri.

O solutie pentru ca pestele braconat sa nu poata intra in retelele de distributie, este viitoarea bursa de peste, institutia care poate asigura un control mai amanuntit al provenientei capturilor de peste, a precizat reprezentantul ANPA. Achizitionarea unor echipamente de monitorizare si control este conditia esentiala pentru realizarea unui studiu de evaluare a supravietuirii puilor de sturioni eliberati in Dunare prin programele de repopulare.

Conventia asupra zonelor umede sau Conventia Ramsar este un tratat interguvernamental semnat la 2 februarie 1971, in orasul iranian Ramsar, care stabileste cadrul actiunilor nationale si cooperarii internationale pentru conservarea si utilizarea rationala a zonelor umede si a resurselor pe care acestea le ofera. Rezervatia Biosferei Delta Dunarii a fost recunoscuta in septembrie 1991, ca Zona umeda de importanta internationala, mai ales ca habitat al pasarilor de apa. Delta Dunarii este cea mai mare zona umeda naturala a Europei si, totodata, cea mai bogata in biodiversitate, unul dintre cele mai bogate ecosisteme europene, locuit de 5000 de specii de flora si fauna.

Tema stabilita pentru COP11 Ramsar este „Zone Umede, Turism si Recreere” (Wetlands, Tourism and Recreation), fiind menita sa atraga atentia asupra rolului pe care il poate avea turismul responsabil in conservarea zonelor umede de importanta internationala, iar deviza sub care se va desfasura conferinta este „Zonele umede: camin si destinatie”

Asociatia Salvati Dunarea si Delta este o organizatie neguvernamentala de protectie a mediului, care s-a impus in cei peste opt ani de activitate prin actiuni sustinute de advocacy pe probleme ecologice si a demonstrat prin rezultate concrete ca poate oferi solutii pentru marile provocari cu care se confrunta Delta Dunarii. De asemenea, asociatia are o activitate sustinuta si in domenii conexe protectiei mediului, avand in portofoliu proiecte care vizeaza dezvoltarea durabila, dezvoltarea comunitara locala, managementul deseurilor, economia sociala si dezvoltarea resurselor umane, managementul apelor, campanii de informare si constientizare cu privire la protejarea mediului, antreprenoriat social etc. (www.salvatidelta.ro)