Fundatia „Alaturi de Voi” Romania a organizat in 18 mai 2011, la  Cluj, dezbaterea regionala cu tema „Integrarea profesionala a persoanelor cu dizabilitati prin economia sociala. Loc de munca asistat sau de tranzitie?” .
 
Cei 26 de participanti, reprezentanti ai AJOFM-lor, ITM-lor si DGASPC-lor din judetele Cluj, Salaj, Maramures, Satu-Mare si Bihor, precum si ai ONG-urilor cu preocupari in domeniul integrarii in munca a persoanelor cu handicap, si-au exprimat opinii referitoare la probleme si solutii in incluziunea persoanei cu handicap, alaturand experientei lor expertiza de 9 ani  in domeniul asistentei sociale a ADV Romania.  
 
A fost punctat faptul ca o problema deosebit de importanta este inapetenta persoanelor cu handicap de a ocupa un loc de munca pe piata libera si faptul ca un loc de munca protejat le ofera mai multa siguranta. 
Participantii la dezbatere au mentionat ca sunt necesare servicii de orientare profesionala si asistenta la locul de munca pentru persoana cu handicap, care sa fie sustinute prin fonduri de la bugetul statului si care sa asigure in mod real facilitarea transformarii persoanei cu handicap din asistat social in angajat, producator de venituri. 
 
S-a insistat in mod deosebit, ca si la celelalte dezbateri, asupra faptului ca toate sumele colectate de la firmele care nu au angajat persoane cu handicap, si au aceasta obligatie conform legii 448/2006, trebuie sa se reintoarca in programe pentru sustinerea persoanelor cu dizabilitati. 
 
In cadrul discutiilor, participantii au cerut reprezentantilor ADV Romania sa realizeze o activitate de lobby in vederea modificarii H.G. 532/1999, actualizata in 2005, care prevede ca o persoana cu handicap, ocrotita in sistemul de protectie sociala, care este si angajata, sa achite cheltuielile de intretinere in centrul rezidential, din propriile venituri. Se mentioneaza ca astfel, prin comparatie cu beneficiarii care au aceleasi drepturi dar nu lucreaza, persoana cu handicap angajata este demotivata. S-a sugerat ca varianta echitabila sustinerea obtinerii unei independente fata de sistem a persoanei cu handicap angajata. 
 
Dezbaterea a mai ridicat o problema: ce se intampla cu persoanele cu handicap adulte apte partial de munca, ce nu pot obtine certificat de calificare deoarece au sub 8 clase. 
 
Concluziile dezbaterilor vor fi inglobate intr-un document de pozitie care vizeaza o analiza la nivel national a situatiei persoanelor cu handicap incadrate in structuri de economie sociala, o cercetare comparativa a legislatiei din 15 tari europene in domeniul economiei sociale, exemple de buna practica si lectii invatate de la practicienii din Italia, Suedia, Belgia, Olanda, Germania, Ungaria si Finlanda. 
 
Documentul de pozitie va fi utilizat in reglementarea cadrului legislativ in domeniul economiei sociale, demers asumat de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale de a fi finalizat anul acesta printr-un proiect finantat de catre Fondul Social European.
 
Dezbaterea de la Cluj face parte din proiectul „Alianta pentru dezvoltarea economiei sociale” derulat de Fundatia „Alaturi de Voi” Romania in parteneriat cu Directia Generala Protectia Persoanelor cu Handicap - MMSF, Fundatia Motivation Romania, DGASPC Iasi si Cooperativa Sociala ”Il Poliedro” Italia si co-finantat din Fondul Social European prin POSDRU 2007-2013, axa prioritara 6 ”Promovarea incluziunii sociale”. 
 
Precizam ca Fundatia „Alaturi de Voi” Romania care a dezvoltat si sustine unitatea protejata Util Deco cu ateliere in  Constanta, Iasi si Mures (www.utildeco.ro) activeaza pentru intarirea sectorului economiei sociale, fiind prima organizatie romaneasca ce a realizat Targul Unitatilor Protejate, site-ul www.unitatiprotejate.ro precum si site-ul www.jobdirect.ro – primul Centru de resurse online, pentru ocuparea in munca a persoanelor cu handicap.
 
Pentru detalii ne puteti contacta la 0740513864, persoana de contact Mihaela Munteanu, coordonator PR ADV Romania.