Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS) a lansat marti seara o strategie de atragere in Romania a tinerilor educati in strainatate, bazata pe experienta altor tari in domeniu si pe dezbateri organizate in 15 filiale ale LSRS. Strategia Multidimensionala de Atragere in Romania a Tinerilor din Diaspora (SMART Diaspora) a fost lansata la aniversarea a 4 ani de LSRS, in cadrul Galei Studentilor Romani din Strainatate, unde au fost premiati cei mai buni studenti romani si a fost prezentata noua echipa de conducere a Ligii. 

SMART DIASPORA

SMART Diaspora are ca obiectiv strategic transformarea Romaniei intr-o destinatie de cariera atractiva pentru studentii si absolventii universitatilor de top din intreaga lume.

“SMART Diaspora implica facilitarea (re)venirii acestora in Romania, sprijinirea integrarii lor in sectorul public și mediul privat din tara si consolidarea legaturilor cu diaspora și cu partenerii externi. Astfel, acoperim atat segmentul tinerilor care vor sa se intoarca in tara, cat si al celor care doresc sa pastreze legatura cu Romania din strainatate”, a declarat Sebastian Burduja, Presedintele LSRS.

Printre prioritatile vizate de SMART Diaspora se numara:
•    Accesul diasporei la concursurile din administratia publica romaneasca prin introducerea procedurilor de recrutare „online” pentru candidații aflați in strainatate;
•    Deduceri fiscale la revenirea in tara pentru o perioada determinata;
•    Diaspora ca punte pentru investitiile straine prin intermediul comunitatilor de afaceri romanești de peste hotare;
•    Transfer de cunostinte si bune practici printr-un Corp de Experți din Diaspora ai Statului Roman, care sa ofere consultanța instituțiilor publice din tara;
•    Programe de stagiu, dupa modelul de la Casa Alba („White House Fellows”).
In spatele acestor propuneri sunt date si exemple concrete si termene propuse.

“Scopul SMART Diaspora nu este de a impune revenirea in tara ca pe o datorie. Initiativa noastra doreste sa ofere o alegere reala si avizata prin crearea conditiilor necesare pentru ca tinerii romani din strainatate sa afle si sa poate beneficia de oportunitatile de dezvoltare profesionala din Romania. Numai asa intoarcerea acasa poate deveni o optiune accesibila si atractiva"
, a spus Burduja, precizand ca LSRS va inainta documentul tuturor institutiilor abilitate de la Bucuresti.

PREMIEREA TINERILOR CU REZULTATE EXCEPTIONALE

La Gala Studentilor Romani din Strainatate au fost oferite 9 premii studentilor romani cu rezultate exceptionale.

1. Studentul Anului din Europa, nivel universitar - Alexandra Olteanu (masterand - Scoala Politehnica Federala de la Lausanne si Universitatea Nationala din Singapore).
2. Studentul Anului din Europa, nivel post-universitar - Gruia Badescu (Universitatea Cambridge, Marea Britanie).
3. Studentul Anului din America de Nord, nivel universitar - Horia Stefan Mania (Universitatea Princeton, SUA).
4. Studentul Anului din America de Nord, nivel post-universitar - Paul Bogdan (Universitatea Carnegie Mellon, SUA).
5. Studentul Anului de pe Alte Continente - Calin Ciprian Andrei, (Universitatii de Arte Bucuresti).
6. Studentul Roman Erasmus al Anului - Andrei Panaiotu (Facultatea de Geologie si Geofizica, Universitatea Bucuresti).
7. Studentul Anului in Romania - Alexandru Calin (Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila din Bucuresti).
8. Premiul Special in Arte „Sergiu Nicolaescu” - Mariei Nitulescu (Accademia di Belle Arti di Brera, Milano).
9. Marele Premiu: Studentul Anului din Lume - Sergiu Pasca (Universitatea Stanford, SUA), cercetator post-doctoral al Departamentului de Neurobiologie din cadrul acestei universitati.

Sergiu Pasca a fost bursier al Institutului Max Planck de Cercetare a Creierului de la Frankfurt. In 2009, a obtinut o bursa post-doctorala din partea Organizatiei Internationale de Cercetare a Creierului. Rezultatele cercetarii sale au fost publicate in prestigioasa revista Nature Medicine si articolul a fost numit de National Institute of Mental Health printre cele mai importante 10 studii ale anului.

In memoriam, a fost onorata la Gala intreaga activitate de cercetare a lui Mihai Patrascu (Massachusetts Institute of Technology in Boston, Massachusetts). Mihai Patrascu a fost un cercetator in informatica teoretica, unul dintre cei mai apreciati informaticieni ai generatiei lui, la nivel mondial. A fost si concurentul roman cu cele mai multe medalii obtinute la Olimpiada Internationala de Informatica si printre primii 20 de castigatori din lume raportat la numarul de medalii obtinute.


***
Informatii generale

La Gala Studentilor Romani din Strainatate, Editia 2013, au participat peste 800 de invitati: personalitati din mediile academic, cultural, public si privat, studenti si absolventi romani si membri LSRS din peste 30 de tari. Evenimentul a fost moderat de Dragos Preda (Vicepresedinte Relatii Externe al Ligii Studentilor Romani din Strainatate) si Irina Pacurariu (TVR). In deschiderea serii, imnul national a fost interpretat de baritonul Vlad Crosman (Centre de musique baroque de Versailles). De asemenea, naistul Radu Nechifor si Magic Band (Mihai Neagu, Radu Neagu si Marius Tuta) au oferit publicului doua momente muzicale romanesti de exceptie.

La finalul evenimentului au fost anuntati membrii nominalizati ai Consiliului de Onoare al Ligii Studentilor Romani din Strainatate, printre care ii amintim pe Acad. Prof. Univ. Dr. Ionel Haiduc, Acad. Prof. Univ. Dr. Mugur Isarescu, Dr. Raed Arafat, Emil Hurezeanu, Ing. Virgilius Justin Capra, Doamna Raluca Van Staden, Domnul Dumitru Prunariu, Amb. Liviu Aurelian Bota. Pentru prima oara in Romania post-decembrista, cele mai importante organizatii studentesti din tara si din strainatate au urcat pe aceeasi scena pentru a conferi premiul pentru cel mai bun student al anului din Romania. Impreuna au transmis un mesaj al unitatii tinerilor romani.

Evenimentul s-a desfasurat sub Inaltul Patronaj al Presedintelui Camerei Deputatilor, Domnul Valeriu Stefan Zgonea. LSRS multumeste totodata Centrului International de Conferinte de la Palatul Parlamentului, care a gazduit pentru al treilea an consecutive Gala Studentilor Romani din Strainatate.

Gala Studentilor Romani din Strainatate 2013 a fost un eveniment organizat cu sprijinul sponsorilor: PETROM, BRD Groupe Société Générale, ANPCDEFP, Chevron, CEC Bank, British Council, Renault, NNDKP, GHF, BCR, Vinarte si Hotel IBIS.

Sustinem si ne sustin: Fulbright Commission Romania, Campus France, ROTARY, ROTARACT, INTERACT, ESN Romania, AEGEE Bucuresti, Succes Pentru Romania, USR, Uniunea Studentilor Academiei de Studii Economice Bucuresti, Educativa, ANOSR, Student Sport, Catalyst / HIPO, CRREDAE, Inspire Business, Asociatia Bursierilor Guvernului Francez, FrancoJobs, Brain Romania, UEFISCDI, Qual Media si Smartlink Communications.

Parteneri media: TVR, Adevarul, Europa FM, Radio Romania Cultural, CityNews.ro, Radio Romania International, Radio Targu-Mures, Academic Link, Business Woman, Edu-news.ro, Stiri ONG, Evenimente Studentesti, Forbes, OnlineStudent.ro, privesc.eu, Romania Pozitiva, Stiriexterne.com, Transilvania TV, Studentie.ro.


Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS) ofera studentilor si absolventilor romani de peste hotare un cadru deschis de dialog si actiune.

LSRS promoveaza initiativa, profesionalismul si solidaritatea membrilor sai, ca reprezentanti de valoare ai Romaniei, si o atitudine pozitiva fata de perspectivele reorientarii lor spre tara.

Obiectivul principal al LSRS este de a apara si promova drepturile si interesele academice, profesionale, sociale, civice si culturale ale membrilor sai, precum si de a sprijini contributia lor la dezvoltarea Romaniei.

LSRS este o organizatie neguvernamentala, apolitica si echidistanta.

Linkuri utile:
•    SMART Diaspora: http://gala.lsrs.ro/smart-diaspora/
•    Finalisti Gala: http://gala.lsrs.ro/gala-lsrs/gala-2013/finalisti/
•    Laureati Gala: http://gala.lsrs.ro/gala-lsrs/gala-2013/castigatori/
•  Inregistrarea integrala a Galei (privesc.eu): http://www.privesc.eu/Arhiva/14327/Gala-Studentilor-Romani-din-Strainatate

Contact:
Adina Vintan
Coordonator Gala LSRS 2013
adina.vintan@lsrs.ro
0722 697 550

Alexandra Sasu
Vicepresedinte Adjunct Comunicare si Informare                    
alexandra.sasu@de.lsrs.ro
0726 339 256