Pe 27 martie, de la 20:30, 30 de orase din Romania vor sarbatori Erath Hour - cea mai mare manifestare de mediu din toate timpurile. La invitatia WWF, aceste orase, care provin din toate regiunile tarii, s-au inscris pe lista oraselor oficiale Earth Hour din intreaga lume si se pregatesc intens pentru seara de 27 martie. Cladiri cufundate in intuneric, spectacole la lumina lumanarii, observatii de corpuri ceresti sau concerte unplugged- in felul acesta au ales orasele din Romania sa celebreze Earth Hour 2010.

Astfel, in Moldova, la Iasi, Bacau si Vaslui se vor stinge luminile mai multor institutii, monumente si cladiri emblematice din oras. La Botosani, pentru a marca evenimentul, Primaria va stinge luminile mai multor cladiri si va organiza un spectacol in Piata Revolutiei: un grup de copii vor canta la lumina lumanarilor asezate in forma numarului 60, simbolul evenimentului. La Vatra Dornei, la initiativa unor institutii de invatamant, Primaria va stinge luminile in centrul orasului, ceea ce va permite formarea unui 60 din lumanari purtate de cateva zeci de copii.

La malul Marii Negre, la Constanta, se vor stinge luminile la Primarie, Consiliul Judetean, Institutia Prefectului,  Sala Sporturilor si Palatul Copiilor. La Tulcea, intre orele 18:30 si 22:00, va loc un spectacol nocturn de muzica, dans si poezie in Piata Civica. Concomitent, membrii Astroclubului Delta Orion vor organiza o sesiune de observatii astronomice in fata Palatului Copiilor, oferind explicatii despre corpurile ceresti si despre poluarea luminoasa. 

In Transilvania, Baia Mare a anuntat ca luminile se vor stinge la o serie de obiective importante ale orasului, printre care si Teatrul Municipal, Turnul Stefan si Biserica Sf. Treime. Tot pe 27 martie, intre orele 20:30 si 21:30, iluminatul public din zona pietonala “Liviu Rebreanu” din centrul istoric al municipiului Bistrita va fi intrerupt, astfel ca simbolul orasului, Biserica Evanghelica, dar si Primaria se vor afla in intuneric. Pe lista oraselor transilvanene ce au anuntat stingerea luminilor pe 27 martie se mai afla Satu Mare si Aiud.

Ramnicu Valcea, primul oras din Romania care a confirmat in mod oficial anul acesta participarea la evenimentul Earth Hour a hotarat ca peste 30 de institutii publice si comerciale din oras vor stinge luminile timp de o ora. Urmand exemplul resedintei de judet, si alte localitati din Valcea precum Baile Govora, Baile Olanesti, Calimanesti si Horezu au anuntat stingerea iluminatului public. La Giurgiu si Ploiesti oficialii au anuntat ca vor lua parte la aceasta actiune alaturi de institutiile subordonate Consiliului Local si Primariei.

In partea de vest a Romaniei, la Timisoara, municipalitatea va intrerupe iluminatul institutiilior publice si va promova ideea stingerii luminilor in randul institutiilor private, incurajand, totodata, cetatenii, sa repete gestul in locuintele lor. Ora Pamantului va fi si prilejul organizarii, de catre Observatorul Astronomic Timisoara, a evenimentului Sidewalk Astronomy 2010 (Astronomia de trotuar 2010). Mai mult, Teatrul Studentesc Thespis din Timisoara sarbatoreste si in acest an Ora Pamantului, incluzand in suita manifestarilor teatrale prilejuite de Ziua Internationala a Teatrului, un spectacol-lectura si cina la lumina lumanarilor. La Resita Asociatia Euroland Banat planuieste un „mars al lumanarilor„, la care a invitat toti elevii si studentii din oras.

Bucurestiul se va numara, ca si anul trecut, printre capitalele lumii care vor stinge luminile in semn de sustinere a cauzei Earth Hour. Pe 27 martie, de la 20:30, Palatul Parlamentului, Ateneul Roman, Opera Romana, Teatrul National Bucuresti, Muzeul National de Arta, alaturi de zeci de sedii de companii, se vor cufunda in intuneric timp de o ora. WWF va organiza, impreuna cu Zoli Toth, ambasador Earth Hour, un eveniment special, care nu va implica folosirea surselor de curent: un concert 100% unplugged, un spectacol de jonglerii cu foc, dar si o sesiune de observatii astronomice, la invitatia membrilor Astroclubului Bucuresti.

Palatul Parlamentului da tonul stingerii luminilor de Earth Hour

Pe 27 martie, de la 20:30, Palatul Parlamentului, una dintre cele mai mari cladiri din lume, va stinge toate luminile interioare si exterioare, in semn de sustinere  a evenimentului global Earth Hour (Ora Pamantului). Cea care va stinge luminile cladirii Parlamentului va fi chiar Presedinta Camerei Deputatilor, doamna Roberta Anastase, alaturi de Directorul WWF Romania, Luminita Tanasie.

Stingerea luminilor la Palatul Parlamentului a devenit deja o traditie pentru institutia care are, de altfel in derulare un proiect de reducere a amprentei de carbon. Demarat la inceputul lui 2009, la initiativa Sulfinei Barbu, preşedinte al Comisiei de Administraţie Publica, Amenajarea Teritoriului şi Echilibru Ecologic, din Camera Deputaţilor, in colaborare cu mai multe ONG-uri de mediu, proiectul Parlamentul Verde işi propune sa transforme sediul Parlamentului intr-o „cladire verde”, care sa se distinga prin folosirea surselor de energie regenerabila, consumul redus de energie, diminuarea pierderilor de caldura, colectarea selectiva a deşeurilor si folosirea produselor din materiale reciclate
Earth Hour, 60 de minute pentru planeta

Pe 27 martie, Bucurestiul se va afla din nou pe harta marilor orase care vor sarbatori Earth Hour. Cladirile proeminente din oras se vor cufunda in intuneric pentru o ora, alaturandu-se celor cateva sute de monumente si cladiri celebre din lume care vor stinge, la randul lor, lumina, in mod simbolic. Ateneul Roman, Opera Romana, Teatrul National Bucuresti, Muzeul National de Arta al Romaniei, dar si Palatul Parlamentului, cel mai mare sediu de parlament din lume, sunt doar cateva dintre cladirile din Bucuresti care se vor stinge sambata seara, timp de o ora.

Ca si anul trecut, WWF Romania, alaturi de Zoli Toth, ambasador Earth Hour, va invita bucurestenii sa sarbatoreasca Ora Pamantului in cadrul unui eveniment care nu va implica folosirea surselor de curent. Incepand cu ora 20:15, bucurestenii sunt asteptati in Parcul Izvor, unde vor putea lua parte la un spectacol cu totul special, marcat de sunet si lumini nealimentate electric. Evenimentul va fi onorat de prezenta Presedintei Camerei Deputatilor, doamna Roberta Anastase, care la 20:30 fix va stinge luminile cladirii Parlamentului, alaturi de Directorul WWF Romania, Luminita Tanasie.

”Earth Hour este un moment de afirmarea a responsabilitatii fiecaruia dintre noi pentru felul in care alegem sa traim. Pentru impactul pe care stilul nostru de viata, de la marile aglomerari urbane la micile gesturi cotidiene, il are asupra naturii si asupra vietii pe planeta. Sta in puterea noastra sa dam un semnal ca am devenit mai constienti de asta si in Romania si ca suntem pregatiti sa ne implicam. Schimbarile climatice si degradarea mediului nu afecteaza doar speciile salbatice de pe continente indepartate, ele afecteaza calitatea vietii noastre de fiecare zi.„ a declarat Luminita Tanasie, Director WWF Romania.

Momentul stingerii luminilor cladirii Parlamentului va marca inceputul unui spectacol care va include recitaluri 100% unplugged sustinute de trupa Sistem, Mihai Margineanu si Lu Cozma, dar si o reprezentatie de jonglerii cu foc, pusa in scena de trupa Raja din Oradea. Spectacolul se va incheia la orele 21:30, odata cu reaprinderea luminilor la Palatul Parlamentului. In acelasi timp, membrii Astroclubului Bucureşti vor profita de scaderea poluarii luminoase rezultate in urma stingerii becurilor si vor invita bucurestenii, incepand cu 20:30, pana la miezul noptii,  sa observe obiecte care in mod normal nu se vad prea uşor. Prin participarea la Earth Hour, membrii Astroclubului Bucureşti atrag atenţia asupra poluarii luminoase, susţinand dreptul la noapte şi la un cer instelat.

Despre Earth Hour, cea mai mare manifestare de mediu din istorie
Earth Hour a aparut ca un raspuns la o intrebare simpla: cum ii putem determina pe oameni sa conştientizeze una din cele mai mari ameninţari actuale, schimbarile climatice? Replica a venit de la WWF Australia, concretizata intr-o campanie care promova un gest pe cat de simplu, pe atat de puternic: stingerea luminilor. Se intampla pe 31 martie 2007, la Sydney, cand 2 milioane de case şi sedii de companii australiene au stins luminile timp de o ora. Ora Pamantului.

In 2008, 50 de milioane de oameni au ales sa celebreze Earth Hour. Construcţii emblematice precum Golden Gate Bridge din San Francisco, Colosseum-ul din Roma sau panoul Coca-Cola din Times Square au ramas in intuneric. Celebritaţi din lumea filmului, a muzicii şi a artei s-au alaturat iniţiativei WWF.

In 2009, aproape un miliard de oameni din 4100 de oraşe de pe mapamond au stins lumina pentru a trimite liderilor lumii un mesaj puternic despre nevoia de acţiune impotriva schimbarilor climatice. Campania Earth Hour 2009 a devenit, astfel, cea mai mare acţiune de mediu din toate timpurile.

120 de tari si-au anuntat deja participarea la Earth Hour 2010.

Earth Hour in Romania
In 2009 Romania a participat pentru prima oara la campania globala in calitate de tara oficiala Earth Hour, la initiativa WWF, organizatia care coordoneaza de 4 ani campania globala.

Pe 28 martie, intre 20:30 si 21:30, 2 milioane de romani au stins luminile in casele lor, conform datelor furnizate de Dispeceratul Energetic National. In total, 15 orase au sustinut si au promovat campania, in calitate de Orase Oficiale Earth Hour.

Note pentru editori
Cele 30 de orase care au confirmat, pana acum, participarea la Earth Hour 2010, sunt: Bucuresti, Aiud, Alba Iulia, Alexandria, Bacau, Baia Mare, Bistrita, Botosani, Braila, Buftea, Cluj-Napoca, Constanta, Craiova, Deva, Focsani, Giurgiu,Horezu, Iasi, Miercurea Ciuc, Mizil, Piatra Neamt, Ploiesti, Ramnicu Valcea, Satu Mare, Timisoara, Tulcea, Vatra Dornei, Vaslui si Zalau.
Mai multe detalii despre campania Earth Hour Romania puteţi citi pe site-ul www.earth-hour.ro.

Pentru a afla noutati despre campania internationala accesati pagina www.earthhour.org.

Pentru mai multe informatii va rog contactati:
WWF Programul Dunare-Carpati Romania, Ioana Beţieanu, Communications Officer, ibetieanu@wwfdcp.ro, tel. 0730 098 716

Despre WWF (World Wide Fund for Nature):
Infiintata in anul 1961, WWF este cea mai importanta organizatie internationala care deruleaza proiecte pentru conservarea naturii, in peste 100 de tari. Misiunea WWF la nivel global este sa opreasca degradarea mediului inconjurator şi sa construiasca un viitor in care oamenii traiesc in armonie cu natura, prin:
•    conservarea diversitatii biologice la nivel mondial;
•    utilizarea rationala a resurselor naturale regenerabile;
•    reducerea poluarii şi a consumului irational.
WWF Programul Dunare-Carpati Romania urmareşte conservarea mediului natural şi a proceselor ecologice in Romania şi in regiunea Dunare-Carpaţi, iniţiind, deruland şi sprijinind proiecte pentru pastrarea diversitaţii biologice, a speciilor salbatice şi ecosistemelor naturale. Detalii la: www.panda.org/romania.