Patru intreprinderi sociale vor fi infiintate in patru regiuni din tara, in cadrul proiectului “Economia sociala – o solutie pentru mediul inconjurator ”, lansat in ianuarie 2011 de catre Asociatia Salvati Dunarea si Delta in parteneriat cu Ecorom Ambalaje. Proiectul este finantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, 2007-2013.

Obiectivul principal al proiectului este sprijinirea procesului de management al deseurilor prin facilitarea integrarii pe piata muncii a grupurilor vulnerabile din Romania.

Desfasurat pe o perioada de trei ani, proiectul va fi implementat in patru regiuni de dezvoltare ale tarii si prevede infiintarea unor structuri de sprijin regionale, dintre care una va fi infiintata in Delta Dunarii. Acestea vor functiona sub forma unor centre de resurse ce vor asigura sprijinul necesar crearii si functionarii intreprinderilor sociale. Structurile de sprijin vor fi compuse din cate patru specialisti si un coordonator de centru.

In fiecare intreprindere sociala vor lucra minim 20 persoane apartinand grupurilor vulnerabile (familii cu mai mult de doi copii, familii monoparentale, femei, persoane de etnie roma, persoane care traiesc din venitul minim garantat). Activitatile intreprinse de catre acestea vor viza servicii de colectare selectiva a deseurilor de ambalaje, in principal, existand posibilitatea extinderii acestui serviciu si la alte tipuri de deseuri reciclabile. Ele vor functiona pe langa operatorul desemnat, in localitatile unde exista servicii de salubritate, iar in zonele in care nu exista servicii de salubritate, acestea vor functiona pe baza unui acord cu primaria locala.

Resursele financiare astfel generate vor fi reinvestite in derularea de programe, contribuind ulterior la cresterea independentei financiare si maximizarea impactului pe termen lung.

La baza acestui proiect sta un demers inovativ: organizarea si eficientizarea unor activitati practicate in mod traditional de catre persoane marginalizate (colectarea ambalajelor), intr-un context nou. Acest lucru presupune infiintarea unor structuri ale economiei sociale in domeniul colectarii selective a deseurilor si crearea unui mecanism interregional de sprijin, care va sustine intreprinderile sociale intr-o abordare unitara si integrata.

“In contextul economic actual, initiativele de dezvoltare a economiei sociale reprezinta una dintre cele mai eficiente metode de combatere a efectelor negative ale acestei perioade. Proiectul demarat de Salvati Dunarea si Delta are aceasta viziune.Totodata, ne propunem ca, prin intermediul intreprinderilor sociale infiintate, sa oferim solutii punctuale problemelor de gestiune ale deseurilor din Romania” declara Liviu Mihaiu, presedintele Asociatiei Salvati Dunarea si Delta.  

 “Economia sociala – o solutie pentru mediul inconjurator” este un proiect initiat de Asociatia Salvati Dunarea şi Delta in parteneriat cu Ecorom Ambalaje şi co-finantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, 2007-2013 “Investeşte in oameni!”.


***
 Asociatia „Salvati Dunarea si Delta” este o organizatie nonguvernamentala care are drept scop protejarea Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. In nici şase ani de activitate, Asociatia s-a impus ca unul dintre cele mai influente grupuri de lobby pe probleme ecologice la nivelul autoritatilor nationale şi a demonstrat prin rezultate concrete (interzicerea pescuitului la sturion pe 10 ani, desfiintarea concesiunilor ca forma de exploatare monopolista şi industriala a resursei piscicole, scoaterea setcii din arsenalul pescuitului industrial, alocarea de catre Guvern a fondurilor necesare implementarii unui sistem de management integrat al gunoiului din Delta Dunarii, lobby puternic pentru renaturarea celor 80.000 ha concesiuni agricole şi piscicole etc.) ca poate oferi solutii problemelor majore cu care se confrunta Delta Dunarii, una dintre ele fiind braconajul.

Contact:
Oana Soare, PR & Campaigning manager “Salvati Dunarea si Delta”
Email: oana.soare [at] salvatidelta.ro
Telefon: 0729882614