Din 6 mai constantenii au un nou spatiu verde destinat plimbarilor si relaxarii. In cadrul proiectului EcoChampions realizat de Asociatia MaiMultVerde si Grupul CEZ, cei 200 de elevi inscrisi in cluburile de voluntariat si-au unit fortele si au iesit cu mic, cu mare in campusul Universitatii Ovidius, unde au amenajat un teren de 1,3 hectare. Voluntarilor EcoChampions li s-a alaturat si actorul George Pistereanu, invitat sa dea o mana de ajutor la amenajarea spatiului verde.
 
EcoChampions este un proiect educational realizat de Asociatia MaiMultVerde si Grupul CEZ in parteneriat cu Inspectoratul Scolar Judetean Constanta si Mare Nostrum.Cluburile de elevi de la scolile inscrise in proiectul EcoChampions trebuie sa puna in practica 25 de proiecte de voluntariat in folosul comunitatii, atat din domeniul protectiei mediului, cat si proiecte sociale.
 
Duminica, 6 mai, incepand cu ora 13.00, elevi din scolile si liceele inscrise in proiectul EcoChampions, alaturi de parinti, profesori, membri ai comunitatii si alti voluntari s-au adunat in campusul Universitatii Ovidius pentru a transforma un teren neamenajat intr-un veritabil parc destinat petrecerii timpului liber si recreerii. Daca pana acum cluburile de elevi au implementat proiecte separat, acum si-au unit fortele pentru a amenaja un spatiu verde de care se vor bucura in viitor toti locuitorii Constantei. Plantarea a fost realizata in parteneriat cu Universitatea Ovidius care a pus la dispozitie terenul de 1.3 ha. Actorul George Pistereanu a participat si el la actiunea de plantare, dand o mana de ajutor la plantarea puietilor. 
 
Voluntarii au plantat arbori foiosi (paltini, stejari rosii, tamarix, corcodusi si platani), sub umbra carora se vor putea adaposti in cativa ani, arbusti si flori de sezon cu care au marcat aleile noului parc. Amenajarea spatiului din campusul Universitatii Ovidius este cea de-a patra activitate din cele cinci pe care voluntarii le realizeaza in cadrul editiei a doua a EcoChampions.
 
„Nu am mai fost la o actiune de plantare pana acum, dar nu a fost atat de greu pe cat pe ma asteptam. Am sadit flori alaturi de colegii mei din clubul EcoChampions, lasandu-i pe elevii mai mari sa planteze copacii. Abia asteptam sa ne bucuram de acest parculet in viitor”, a declarat un voluntar EcoChampions, elev al unei scoli implicate in proiect.
 
„Incurajam tinerii constanteni sa urmeze exemplul dat de elevii cluburilor EcoChampions si sa se implice in comunitatea locala in care traiesc pentru ca impreuna o pot remodela, imbunatatind calitatea vietii si aratand respect pentru mediul inconjurator”, a declarat Ondrej Safar, directorul Diviziei Productie de Energie a CEZ Group in Romania.
 
EcoChampions este un proiect educational realizat de Asociatia MaiMultVerde si Grupul CEZ in judetul Constanta. Prima editie s-a desfasurat pe perioada anului scolar 2010-2011 in 10 scoli si licee din localitatile Constanta, Cogealac si Fantanele. Au fost create cluburi de voluntari care, la finalul proiectului, au propus si implementat propriile lor proiecte de voluntariat. Astfel, proiectul a venit in intampinarea nevoii de instruire si canalizare a abilitatilor elevilor de a se implica activ in dezvoltarea comunitatilor in care traiesc. Cei peste 200 de elevi de gimnaziu si liceu implicati si-au dorit sa continue proiectul si in anul scolar 2011-2012, fiind constienti de schimbarile pe care le pot produce in comunitate.
 
Intalnirile lunare programate in cadrul celei de-a doua editii a proiectului pentru cele 10 cluburi participante le vor oferi elevilor informatii despre voluntariat si educatie civica pe baza carora vor organiza dezbateri. De asemenea, ei vor identifica nevoi ale comunitatii si cauze in care sa se implice prin diverse actiuni de voluntariat pe care le vor pune in practica o data la doua luni. Doua cluburi, unul de la liceu si unul de la gimaziu, vor face echipa in fiecare proiect de voluntariat. Dupa fiecare actiune, echipele se vor schimba, astfel incat toti elevii implicati in proiect sa ajunga sa se cunoasca. Cluburile de elevi implicati in proiect trebuie sa implementeze cinci proiecte in aceasta editie EcoChampions.
 
Cele 10 scoli si licee implicate in proiect sunt: Scoala nr. 24 „Ion Jalea”, Scoala nr. 29 „Mihai Viteazu”, Scoala nr. 30 „Gh. Titeica”, Scoala cu cls. I-VIII Fantanele, Scoala cu cls. I-VIII Cogealac, Colegiul National „Mircea cel Batran”, Colegiul National „Mihai Eminescu”, Liceul Teoretic „George Calinescu”, Liceul Teoretic „Traian” si Liceul Teoretic „Ovidius”.


####
Note pentru jurnalisti
 
Asociatia MaiMultVerde este o organizatie neguvernamentala, nonprofit si de protectie a mediului, care are misiunea de a construi o noua cultura a voluntariatului pentru mediu in Romania. In primii trei ani de functionare, 2008 - 2010, MaiMultVerde a lucrat cu peste 15.000 de voluntari, a plantat peste 500.000 de puieti, a strans peste 300 de tone de deseuri, a deschis primul sistem de bike-sharing din Bucuresti, Cicloteque, a derulat mai multe campanii nationale de informare si educatie si a organizat prima gala de strangere de fonduri pentru proiecte de mediu, Gala Verde. Bugetul MaiMultVerde in primii trei ani a depasit 2.500.000 de euro. Fondurile au fost obtinute din sponsorizari oferite de marile companii din Romania.
 
Despre Grupul CEZ
Grupul CEZ este unul dintre cei mai puternici producatori, furnizori si distribuitori de energie din Europa, atat din punct de vedere al capacitatilor operationale, cat si din punctul de vedere al numarului de clienti deserviti. Grupul CEZ este un jucator cheie pe piata de energie electrica a Europei Centrale si de Sud- Est si este al doilea mare exportator de energie din Europa. Grupul CEZ acopera domenii industriale variate, pornind de la extractia de materii prime, generarea de energie, distributia de energie si pana la comercializarea energiei electrice si termice, precum si a produselor auxiliare. Grupul CEZ este prezent pe piata romaneasca inca din anul 2005, odata cu preluarea companiei de distributie Electrica Oltenia SA, care dupa procesul de transformare asigura alimentarea cu energie electrica a sapte judete: Arges, Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt, Valcea si Teleorman. Afacerile Grupului CEZ in Romania sunt reprezentate de cele 8 companii - CEZ Distributie, CEZ Romania, CEZ Vanzare, CEZ Trade, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development si TMK Hydroenergy Power.
 
Grupul CEZ investeste, in zona Dobrogea, 1.1 miliarde Euro in realizarea celor mai mari parcuri eoliene pe uscat din Europa, cu o putere totala instalata de 600 MW: Parcurile Eoliene CEZ de la Fantanele, Gradina si Cogealac.
 
Constructia parcurilor amplasate la nord de Constanta se desfasoara in mai multe etape - prima, aflata la Fantanele, include 139 de turbine eoliene cu o capacitate de 347,5 MW. Cea de-a doua etapa se desfasoara in zona Cogealac si Gradina, include 101  turbine cu o capacitate totala de 252,5 MW.
 
Intreaga capacitate a Parcurilor Eoliene CEZ este preconizata sa fie pusa in functiune pana la sfarsitul anului 2012. La finalizarea ambelor etape ale proiectului, CEZ va putea furniza 10% din totalul energiei regenerabile produse in Romania, incluzand marile hidrocentrale. In vederea indeplinirii directivei UE de a asigura provenienta a 20% din productia totala de energie electrica din surse regenerabile pana in anul 2020, investitia derulata de Grupul CEZ in Dobrogea este una deosebit de importanta.
 
In 2009, in Romania, numai 14 MW au fost instalati in scopul valorificarii potentialului eolian.

In 2011, Grupul CEZ in Romania a achizitionat sistemul hidroenergetic de langa Resita, judetul Caras Severin, format din 4 microhidrocentrale (Grebla, Crainicel 1, Crainicel 2 si Breazova) si amenajarile hidro aferente de la Trei Ape, Gozna, Valiug si Secu, avand o capacitate totala instalata de aproximativ 18 MW si o productie de circa 70GWh/an. Grupul CEZ investeste in reabilitarea complexului de hidrocentrale de la Resita in scopul cresterii eficientei; capacitatea de productie urmand sa se ridice la peste 20 MW dupa finalizarea procesului de reabilitare.

Informatii suplimentare:
Anamaria Bogdan, Director comunicare, Asociatia MaiMultVerde, tel. 0755 224816, email: anamaria.bogdan@maimultverde.ro
 
Cosmina Marin, Coordonator Comunicare & PR, Parcul eolian CEZ, tel. 0734 455809, email: cosmina.marin@cez.ro