Bucuresti, 12 iunie 2008– Conform unui sondaj national de opinie comandat de Coalitia "Romania fara cianuri!", 67% dintre romani vor ca deputatii lor sa interzica folosirea cianurilor in minerit. 

Coalitia "Romania fara cianuri!" s-a format in urma cu un an, ca reactie la numarul din ce in ce mai mare de proiecte miniere private ce intentioneaza sa foloseasca cianura. Aceasta amenintare asupra sanatatii mediului si oamenilor a fost recunoscuta de catre doi Senatori din Cluj, Gheorghe Funar (PRM) si Peter Eckstein Kovacs (UDMR) care au propus un proiect de lege pentru interzicerea cianurii in minerit. Folosirea acestei metode de extractie a avut rezultate dezastruoase in trecut, dupa cum o demonstreaza multe accidente precum cele de la Baia Mare si Baia Borsa din 2000. In acest sens, coalitia sprijina eforturile celor doi senatori. In ciuda unei sustineri considerabile a proiectului de lege din partea populatiei, acesta s-a impiedicat de scuzele unor legislatori si deputati care s-au lasat usor influentati de lobby-ul companiilor miniere straine.
 
In consecinta, Coalitia "Romania fara cianuri!" a comandat un sondaj de opinie la nivel national pentru a masura cat de raspandita este sustinerea cetatenilor pentru o lege ce interzice folosirea cianurii in minerit. Rezultatul sondajului realizat de IMAS in martie 2008 arata ca 66% dintre cei 1,249 de romani chestionati sunt pentru interzicerea cianurii, in timp ce doar 8% sunt impotriva. Sondajul a fost desfasurat in toate cele 42 de judete ale Romaniei, inclusiv Bucuresti, pe un esantion al populatiei de diferite varste, profesii, educatie si nivel de trai. La a doua intrebare din sondajul de opinie, 67% dintre participanti au raspuns ca doresc ca politicienii lor sa voteze DA pentru proiectul de lege impotriva folosirii cianurii in minerit, doar 8% fiind impotriva.

Aceste rezultate au fost prezentate in cadrul unor conferinte de presa organizate in Bucuresti, Cluj-Napoca si Miercurea Ciuc. La conferinta de presa din Bucuresti au participat Deputatul Mircea Ciopraga (PNL), europarlamentarul Daciana Sarbu, Gianina Corondan si Florin Chilian, toti patru sustinatori declarati ai initiativei legislative de interzicere a cianurii in minerit. La Miercurea Ciuc invitat al Fundatiei pentru Parteneriat a fost Ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Korody Attila. La conferinta de presa din Cluj, organizata de sase ONG-uri locale, au participat Senatorul Peter Eckstein Kovacs (UDMR), Senatorul Gheorghe Funar (PRM), Mihnea Blidariu (Luna Amara) si Stefan Nagy (Semnal M).

"Dorinta romanilor este cat se poate de clara: 66% spun NU folosirii cianurii in minerit; sustinerea proiectului vine din partea cetatenilor de toate varstele, indiferent de contextul social sau regiunea din care fac parte. Sper ca politicienii sa ia in seama dorinta alegatorilor si sa actioneze in consecinta, aproband proiectul de modificare a Legii Minelor cat mai curand", a declarat Eliza Teodorescu, director executiv al Asociatiei ALMA-RO, organizatie membra a Coalitiei.

"Oficial, toate partidele politice cu reprezentare in Parlament si-au exprimat sustinerea pentru proiectul de lege. Insa este evident ca realitatea nu este aceeasi. In loc sa respecte dorinta alegatorilor, prea multi politicieni par sa evite  aprobarea acestei legi, pentru a proteja interesele diverselor companii miniere. Daca legea nu este aprobata, inseamna ca, de fapt, politicienii promoveaza alte interese decat cele ale alegatorilor", a concluzionat Ioana Ciuta, director executiv al Fundatiei TERRA Mileniul III.

Daciana Sarbu, europarlamentar si unul dintre cei mai mari sustinatori ai campaniei anti-cianuri, a declarat: "Semnalele din ce in ce mai puternice din partea societatii civile sunt esentiale, fiindca  vor semnala decidentilor pozitia societatii: aceea ca nu exista o singura cale de urmat – cea a eficientei economice – pentru ca mai sunt si alti factori de luat in calcul, iar ei sunt cel putin la fel de importanti: mediul si oamenii. Cei care isi vor asuma verdictul final vor sti ca trebuie sa raspunda in fata societatii pentru el. Votul Parlamentului impotriva legii anti-cianuri devine un vot al responsabilitatii in fata intregii Romanii."