In anul 2011, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile a lansat Carta Alba a sectorului ONG, document care reunea propunerile ONG-urilor pentru cresterea sustenabila a 10 domenii de activitate ale societatii romanesti, unul dintre aceste domenii fiind si “Justitie si politici anticoruptie”.

Anul acesta, Carta Alba este o initiativa comuna FDSC si CeRe si va fi prezentata partidelor politice, atat inainte, cat si dupa alegeri, astfel incat propunerile sectorului neguvernamental sa aiba sanse mai mari sa ajunga pe agenda politica. Pentru realizarea Cartei Albe, anul acesta sunt propuse spre dezbatere 12 domenii de  interes.

Domeniul justitiei si politicilor anticoruptie functioneaza intre Comisia Europeana si Romania Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) . Raportul din iulie 2012 privind progresele inregistrate de Romania in cadrul MCV  a evaluat cei cinci ani de functionare a mecanismului stabilind ca „Romania a creat sau este in curs de a crea cadrul legal de baza in toate domeniile acoperite de MCV dar punerea in aplicare a acestui cadru de norme de catre sistemul judiciar si administratie, in general, nu a atins inca obiectivele MCV”.

Contributia organizatiilor neguvernamentale (ONG) in procesul de reforma a justitiei si promovare a integritatii a fost apreciat constant in rapoartele Comisiei Europene. ONG-urile au desfasurat proiecte in domenii cheie precum diagnoza participativa a coruptiei, sistemul de etica in administratia publica, prevenirea si sanctionarea conflictelor de interese, a incompatibilitatilor si a averilor nejustificate, protectia avertizorilor de integritate, confiscarea extinsa . ONG-urile au avut o contributie esentiala in procesul de elaborare a Strategiei Nationale Anticoruptie 2012-2015.

Conform capitolului “Justitie si politici anticoruptie” aspectele care necesita imbunatatiri sunt:

1. Acces electronic la justitie si la jurisprudenta;

2. Adoptarea unei strategii revizuite de dezvoltare a justitiei ca serviciu public, care sa cuprinda principalele obiective si directii de actiune pentru modernizarea functionarii sistemului judiciar;

3. Reglementarea accesului neingradit al judecatorilor la informatii clasificate;

4. Introducerea pilot a obligativitatii utilizarii mdierii in anumite tipuri de cauze, pana la un anumit cuantum;

5. Prevenirea coruptiei in sectorul privat;

6. Dezvoltarea unui sistem unic de preluare a sesizarilor privind coruptia;

7. Recuperarea prejudiciilor cauzate prin infractiuni, in special cele de coruptie;

8. Adoptarea de catre Parlamentul Romaniei a unui cod intern de etica si integritate, dupa modelul Codului de Conduita al Parlmentului European si a celor sapte principii in viata publica stabilite de Comitetul de Standarde in viata publica din Marea Britanie;

9. Modificarea sistemului de numire in functie a procurorului general al Romaniei si a procurorului sef al DNA petru a creste tansparenta si obiectivitatea procesului;

10. Asumarea unui Cod pentru integritate;

11. Strategia Nationala Anticoruptie 2012-2015;

12. Accesul la informatii in format open data (date publice deschise). Datele publice deschise sunt acele date produse sau detinute de catre autoritatile publice, care sunt puse la dispozitia cetatenilor in mod gratuit, liber de accesat, reutilizat si redistribuit.

Sectiunea dedicata Cartei Albe este disponibila pe site-ul stiriong.ro, acolo unde poate fi gasit si capitolul "Justitie si politici anticoruptie".

Va invitam sa trimiteti propuneri si recomandari pe tema “Justitie si politici anticoruptie” pana la data de 15 august 2012, la adresa de email radu@crj.ro, persoana de contact Radu Nicolae, Centrul de Resurse Juridice, CRJ.

Carta Alba 2012 este parte a proiectului Alegerile si Societatea Civila, initiat de CeRe si finantat de Ambasada Statelor Unite ale Americii in Romania.