Prima intalnire transnationala in cadrul  proiectului „Trans-Care Special”  a fost organizata in Pescara Luni,16 si marti 17 Mai 2011. Proiectul este finantat de Uniunea Europeana prin Abruzzo Region cu scopul de a dezvolta un model de interventie pentru managementul serviciilor de ingrijire la domiciliu, folosind rezultatele experientelor regionale nationale si europene de pana in prezent.

Prin proiectul „TRANS CARE”, Abruzzo Region  incepe un nou proces de reglementare a pietii serviciilor  locale de ingrijire la domiciliu, dezvoltand  modele de selectie,  indrumare, training si plasare a ingrijitorilor pentru cei care intentioneaza sa lucreze in domeniu.

Numeroase organizatii Europene care au activitati in managementul servicilor de ingrijire la domiciliu si valorizarea competentelor ingrijitorilor au participat la aceasta intrunire.

Belgia a fost reprezentata de Associatia Europeana pentru Formare Profesionala, Franta de Servicii ce ingrijire Speciale,-- Asociatia pentru reintegrarea pe piata muncii si O.F.R.E. Organismul de Formare pentru reintegrarea pe piata muncii, Bulgaria a fost reprezentata de  EAPN- European Anti -Poverty Network, Greece de  Centrul Helenic de Dezvoltare si Fundatia de Sprijin Comunitar a reprezentat Romania.

Cu prilejul acestei intalniri a debutat activitatea de analiza a celor mai bune practici la nivel european, privind managementul serviciilor de ingrijire la domiciliu. In particular,  analiza comuna intre partenerii diverselor tari europene permite:

· Cunoasterea celor mai bune practici existente in domeniul reglementarilor serviciilor de ingrijire la domiciliu, cu atentie particulara asupra rolului ingrijitorului in fiecare din tarile implicate;

· Cunoasterea  modelelor de orientare, training, plasament al fortei de munca  si managementul competentelor ingrijitorilor folosite in tarile implicate;

· Sprijinirea adaptarii celor mai bune practici la contextul regiunii Abruzzo, care este zona geografica unde se va desfasura majoritatea proiectului de cercetare, ca si dezvoltarea implicarii (crearea de retele, planificare modelelelor de interventie pentru persoane semi sau total dependente), modele de identificare si interventie pentru ingrijitori.

Fundatia de Sprijin Comunitar va reprezenta Romania in acest proiect gratie vastei experiente de aproape 14 ani in domeniul ingrijirilor la domiciliu.  Rolul FSC este de a participa activ cu specialisti la grupul de lucru impreuna cu specialistii din celelalte tari partenere. Deasemenea, in aceasta vara, FSC va realiza un amplu studiu national referitor la ingrijirile la domiciliu in Romania. Rezultatele activitatii de cervetare vor fi prezentate in cadrul  Conferintei Transnationale “SERVICII DE INGRIJIRE  IN EUROPA: Invatand unii de la altii”, care va fi organizata in Pescara in Noiembrie 2011.

Proiectul,  in care  Akon Service s.a.s. este Partener Principal al R.T.I., impreuna cu 3  alte companii din mediul social privat (Metabolè srl, Parsec Cooperativa Sociale arl si Cooperativa Sociale Arcotur Società Cooperativa), pe langa membrii transnationali, este compus dintr-o vasta retea regionala si nationala alcatuita din autoritati publice si private  care opereaza in domeniul serviciilor de ingrijire.

 

Ionut Chirita,
coordonator PR, Fundatia de Sprijin Comunitar