Ingrijirea paliativa reprezinta ingrijirea pacientilor a caror boala se afla in stadiu terminal. Controlul durerii si al altor simptome, problemele psihologice, sociale si spirituale au importanta majora. Scopul ingrijirii paliative este alinarea, asigurarea unei cat mai bune calitati a vietii pentru bolnavi si pentru familiile acestora. In Romania sistemul sanitar nu ofera bolnavilor aflati in faze terminale ingrijire paliativa, iar bolnavii si familiile acestora sunt complet expusi in fata bolii. Pentru a veni in ajutorul lor Hospice Casa Sperantei construieste un nou Centru de Ingrijire Paliativa in Bucuresti.
 
Constructia noului Centru de Ingrijire Paliativa va incepe in primavara anului 2012 in Sectorul 2 si se finaliza in vara anului 2013, urmand ca primii pacienti sa fie internati in toamna anului 2013.
 
Desfasurat pe 3 nivele si 3421 mp, noua unitate va asigura servicii complexe de ingrijiri  paliative in regim de internare, in ambulator, in centre de zi si la domiciliul pacientilor oncologici, imbunatatind astfel gradul de acoperire a nevoii de servicii paliative in Bucuresti.  Centrul va avea o capacitate de 30 de paturi de internare continua pentru perioade limitate de timp si va putea asigura anual aproximativ 700 internari pentru bolnavi oncologici in stadii avansate. Serviciul de consultatii in ambulator va acorda aproximativ 8000 consultatii de ingrijiri paliative anual, iar centrul de zi peste 5.000 participari in cadrul centrului. Echipa interdisciplinara de ingrijiri  paliative la domiciliu va avea o capacitate curenta de ingrijire de aproximativ 200 pacienti oncologici, asigurand aproximativ 11.000 vizite de ingrijiri  paliative la domiciliu. Toate serviciile oferite de viitorul centru vor fi asigurate in regim de gratuitate pentru pacienti.
 
Pe langa serviciile clinice, Centrul va asigura pregatire teoretica si practica pentru personal de specialitate necesar dezvoltarii serviciilor de ingrijiri  paliative din intreaga tara (medici, asistenti medicali, asistenti sociali, psihologi, terapeuti, etc).
 
Echipa centrului va avea peste 100 de angajati, medici, asistenti medicali, asistenti sociali, psihologi, terapeuti si alt personal cu pregatire de specialitate in domeniu.
 
Constructia Centrului de Ingrijire Paliativa va costa aproximativ 4.7 milioane Euro (suma acopera cheltuielile de constructie, finisare si echipare, dar si costurile de functionare, pregatire teoretica si clinica a personalului si de salarizare a acestuia pentru primele 9 luni de functionare). Pana in acest moment s-au strans din donatii 2.6 milioane Euro.
 
Hospice Casa Sperantei doreste sa le multumeasca pentru donatiile facute si ajutorul acordat pentru demararea acestui proiect urmatoarelor persoane si companii:

•    Landmark Donors (peste €500,000):
Fundatia Vodafone, GlaxoSmithKline
•    Corporate Patrons (€100.000 - €499.000):
Raiffeisen Bank, Banca Comerciala Romana, Amgen
•    Corporate Sponsors (€50.000 - €99.000):
PepsiCo Romania, Porsche Finance Group Romania, Rotary, Ernst & Young, Regina Maria
•    Founder Members (€10.000 - €49.000)
CMS Cameron McKenna, RBS Bank, Coca-Cola HBC, IBM, Alexandrion, Marialaura and Roberto Musneci, Porsche Inter Auto, Romtelecom, RTPR Allen & Overy, Whiteland Logistics, Sanders Polyfilms, Tim Wilkinson
 
La conferinta de presa, desfasurata la hotelul Intercontinetal, in cadrul careia s-a anuntat constructia primului Centru de Ingrijire Paliativa cu profil clinic si educational din Bucuresti au participat: Excelenta sa, domnul Martin Harris, Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord; Alexandru Parvanu, Arhitectul Sef al Sectorului 2; Graham Perolls, Presedintele fundatiei Hospice Casa Sperantei; Malina Dumitrescu , Director PR – Programe de Dezvoltare; Alex Padureanu, CEO Hospice Casa Sperantei Bucuresti; Elena Serban, Director Fundatia Vodafone Romania; Ciprian Marcu, Public Health & Corporate Affairs Director, GlaxoSmithKline; Alice Papa, Directia Comunicare si Relatii Publice, Raiffeisen Bank S.A.; Sorin Popescu, Corporate Affairs Senior Manager, Amgen Romania; Constantin Cojocaru, Director Municipalitati Mari in cadrul BCR.
 
Proiectul fundatiei Hospice Casa Sperantei este rezultatul celor 20 de ani de experienta in introducerea si dezvoltarea in Romania a serviciilor de ingrijire paliativa pentru bolnavi oncologici si copii cu diferite boli grave avand speranta de viata limitata (cancer, leucemie, malformatii congenitale, distrofii neuromusculare, insuficiente cronice de organ si alte boli rare). Din anul 2003 unitatea Hospice Casa Sperantei de la Brasov este centru de excelenta in domeniul paliatiei in Europa de Est.
Se pot face donatii pentru constructia Centrului de Ingrijire Paliativa in urmatoarele conturi bancare:

EURO - RO87 RZBR 0000 0600 1221 6559, deschis la Raiffeisen Bank, Brasov
RON - RO91 RZBR 0000 0600 1247 7320 , deschis la Raiffeisen Bank, Brasov


NOTE PENTRU EDITORI:
Conform recomandarilor internationale de estimare a nevoii de paliatie, la populatia municipiului Bucuresti peste 15.000 persoane ar avea nevoie anual de ingrijiri paliative, dintre care peste 6000 bolnavi onocologici.
Conform OMS, se recomanda 10 paturi de paliatie la 100.000 locuitori, in conditiile in care sunt asigurate si servicii de ingrijiri paliative la domiciliu. In prezent in zona capitalei exista 6 paturi la C.I.P. Sf. Nectarie (Bucuresti) si 16 paturi la  C.I.P. Sf. Irina (Voluntari)
Ingrijirea paliativa este ingrijirea activa menita sa amelioreze calitatea vietii pacientilor si familiilor acestora, confruntate cu probleme asociate bolilor grave avand speranta de viata limitata, prin prevenirea si inlaturarea suferintei, prin identificarea precoce, evaluarea si tratamentul durerii si al altor probleme de natura fizica, sociala, psiho-emotionala si spirituala. (Definitia Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 2002)
 
Mapa de presa este disponibila la adresa: http://www.hospice.ro/hospiceBucuresti
 
Informatii suplimentare pot fi obtinute de la:
Sorin Tarau, 0731.323.231, sorin.tarau@hospice.ro