Coalitia pentru Mediu din Romania inainteaza autoritatilor si partidelor politice un set de masuri urgente pentru rezolvarea problemelor de mediu
 

Coalitia pentru Mediu din Romania (CMR) a realizat, in cursul lunii februarie, un document oficial care prezinta pozitia membrilor fata de cele mai importante probleme de mediu din tara noastra, propunand solutii concrete pentru rezolvarea lor.
 
Degradarea accelerata a capitalului natural din Romania sub presiunea dezvoltarii necesita abordarea prioritara a aspectelor legate de protectia mediului. In acest context, solicitam partidelor politice sa sustina:
* declararea protectiei mediului natural drept prioritate nationala;
* includerea criteriilor de mediu in procesul decizional central si local, impunerea aplicarii standardelor de mediu in toate domeniile de activitate si alocarea de resurse pentru alinierea Romaniei la standardele de mediu ale Uniunii Europene;
* reformarea institutiilor cu responsabilitati in protectia mediului, incepand cu Ministerul Mediului si Padurilor, impreuna cu toate structurile din subordonare si coordonare.
 
Nevoia de realizare a unui astfel de document de pozitie a aparut ca urmare a invitatiilor primite de membrii Coalitiei din partea diverselor partide politice si ministere de a discuta situatia mediului din Romania si masurile care trebuie luate.
 
Pentru a raspunde la problemele urgente cu care se confrunta Romania in acest moment, CMR solicita:
 
-       Anularea contractului cu compania Rosia Montana Gold Corporation din cauza incalcarilor grave ale legislatiei de mediu precum si a prejudiciului major pe care proiectul l-a adus pana acum si pe care l-ar aduce atat din punct de vedere economic, cat si social si cultural.
-       Protejarea padurilor prin combaterea taierilor ilegale sau doar aparent legale, promovarea impaduririlor si a managementului forestier sustenabil, protejarea biodiversitatii padurilor.
-       Protejarea apelor de suprafata fata de poluarea cu ape netratate in lipsa instalatiilor de epurare, a cursurilor de apa naturale fata de amenajarile pentru producerea energiei electrice, fata de indiguiri de orice natura, iar impreuna cu cele subterane, fata de exploatarea cantitativa excesiva,
-       Interzicerea activitatilor de explorare si exploatare a gazelor de sist prin metoda fractionarii hidraulice, pentru a preveni compromiterea iremediabila a rezervelor subterane de apa din zonele respective;
-       Protejarea spatiilor verzi, respectarea cerintelor europene de a avea minim 26mp/locuitor in orase, aprobarea OUG 114/2007 in forma initiala și eliminarea prevederilor derogatorii din Legea Spatiilor Verzi, care permit construirea pe spațiile verzi a numeroase categorii de obiective;
-       Introducerea serviciilor de salubritate si a colectarii selective la nivel national, respectarea normelor europene in privinta managementului deseurilor, taxarea diferentiata a deseurilor colectate selectiv fata de cele amestecate.
-       Reformarea strategiei din transporturi, prin stimularea transporturilor feroviare, si modernizarea infrastructurii de transport urban astfel incat sa se tina cont de pietoni, biciclisti, calatori cu transportul public, precum si de persoane cu dificultati de deplasare, precum mamele cu copii sau persoanele cu handicap.
-       Respectarea normelor europene cu privire la calitatea aerului, monitorizarea sustinuta si realizarea unui plan de masuri pentru a reduce poluarea cu noxe si praf la nivel urban.
-       Promovarea echilibrata aenergiilor din surse regenerabile, concomitent cu masuri de eficienta energetica pe intreg lantul de la productie, pana la consumul final, precum si reducerea dependentei de surse de energie poluante sau periculoase, precum combustibili fosili sau nucleari.
-       Promovarea educatiei pentru mediu, atat prin realizarea unor manuale atractive, cat si prin dezvoltarea unor programe care sa sustina implicarea elevilor in mod activ.
-       Reformarea Administatiei Fondului pentru Mediu astfel incat sa prioritizeze programele de protectia mediului (nu RABLA, nu indiguirile), iar politica de resurse umane sa promoveze specialisti in mediu la conducerea institutiei.
-       Consultarea reala a cetatenilor in procesul decizional, respectarea legii 52/2003 si a legii 544/2001.
 
Documentul complet Solutii, nu probleme! este realizat sub forma unei structuri Problema / Solutie si va fi folosit in perioada imediat urmatoare in relatia cu actorii implicati in domeniul protectiei mediului: autoritati de mediu locale si centrale, Guvernul Romaniei, partide politice si politicieni, companii publice si private, public si alti reprezentanti ai societatii civile, mass media.


***
Coalitia pentru Mediu din Romania s-a constituit in noiembrie 2009, ca rezultat al Forumului ONG-urilor de Mediu si include 69 de organizatii neguvernamentale. Coalitia isi propune sa contribuie ladezvoltarea durabila a Romaniei si la implicarea societatii civile in acest proces.

Obiectivele coalitiei se refera la: cresterea constientizarii populatiei si a implicarii acesteia in actiuni de protectia mediului, imbunatatirea calitatii educatiei in domeniul dezvoltarii durabile, constientizarea si responsabilizarea factorilor de decizie, implicarea ONG-urilor in dezvoltarea politicilor publice de mediu, imbunatatirea reprezentativitatii ONG-urilor si a cadrului institutional in care acestea isi desfasoara activitatea.Mai multe despre misiunea Coalitiei de Mediu si activitatea acesteia la http://www.coalitiademediu.ro/.


Pentru detalii va rugam contactati:
Oana Neneciu, oana@ecopolis.org.ro, Telefon: 0720 154 503
Irina Dobrita, irina@ecopolis.org.ro, Telefon: 0726 281 894
Secretariatul Coalitiei: Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis
Str. Constantin Sandu-Aldea nr. 22, sector 1, Bucuresti
Tel./Fax: +40 21 230 03 53