Asociatia Salvati Dunarea si Delta, cu sprijinul Petrom, al Inspectoratului Scolar Judetean Buzau si RER Ecologic Buzau deschid portile Scolilor Responsabile. Intre 26 noiembrie si 31 ianuarie 2013, zece scoli din judetul Buzau se vor intrece in a-si demonstra responsabilitatea fata de mediu intr-un proiect care isi propune cresterea informarii si capacitatii administrative in ceea ce priveste managementul deseurilor si colectarea selectiva.

Proiectul “Scoli Responsabile” isi propune sa puna in aplicare un sistem de colectare a deseurilor in 10 scoli aflate in apropierea raului Buzau. Programul combina diverse forme de invatare si actiune, urmarind sensibilizarea la problematica managementului deseurilor si a resurselor valorificabile continute de acestea, cat si schimbarea comportamentului in acest sens in randul elevilor, personalului scolii, familiilor, autoritatilor locale si, prin efectul de domino, in randul intregii comunitati locale. Activitatile se desfasoara sub forma unui concurs interscolar in urma caruia 5 dintre cele mai responsabile scoli vor fi premiate cu cate 1000 euro. Actiunile intreprinse de scoli vor fi documentate in materiale foto-video si publicate pe pagina de Facebook a Asociatiei Salvati Dunarea si Delta pe toata durata proiectului. In procesul de jurizare se va tine cont de originalitate, creativitate dar si functionalitate, reactia publicului fiind de asemenea luata in calcul.
 
 
Saptamana trecuta, echipa de proiect a Asociatiei Salvati Dunarea si Delta s-a intalnit cu directorii si profesorii din scolile localitatilor Lunca Jaristei, Nehoiu, Cislau, Patarlagele, Sapoca, Berca, Vernesti, Capataneni, Sageata si Robeasca. In cadrul acestor intalniri s-au discutat conditiile de participare in concurs, principiile de colectare selectiva a deseurilor si beneficiile acesteia pentru comunitate si mediu. Totodata, a fost evaluata situatia actuala a managementului deseurilor (in scoli si in comunitatile unde acestea isi desfasoara activitatea), realizandu-se o “harta” a nevoilor si oportunitatilor.

Asa cum a reiesit din discutii si vizita in teren, subiectul managementului deseurilor nu este unul nou pentru niciuna din cele 10 scoli insa exista dorinta ca acesta sa fie dus mai departe catre recuperarea resurselor prin reciclare. Cadrele didactice isi doresc ca elevii lor sa inteleaga tot acest circuit - o mai buna cunoastere crescand si gradul de utilizare responsabila a resurselor. Echipa de proiect a Asociatiei Salvati Dunarea si Delta va oferi suport permanent dascalilor atat pe perioada proiectului cat si dupa finalizarea acestuia, miza fiind ca fiecare scoala sa-si infiinteze un sistem propriu de colectare si reciclare in parteneriat cu actorii locali co-interesati.

Rationamentul care sustine aceasta initiativa se refera la nevoia de a dezvolta inca de la varste fragede, un comportament responsabil in ceea ce priveste protejarea naturii. In acest sens, se doreste aprofundarea in randul elevilor si a personalului didactic si auxiliar a notiunilor de reducere, reutilizare, reciclare a desurilor. Totodata, acest proiect incurajeaza experimentarea cetateniei active in scoala si comunitate iar pe termen lung este vizata crearea unei retele de tip Alianta Scolilor Verzi / Responsabile care sa stimuleze pentru comunicare si competitie initiativele si actiunile “verzi”.

Proiectul vine in completarea curriculumului scolar prin stimularea de activitati practice cu copiii in domeniul protectiei mediului. Elevii vor invata despre impactul alegerilor lor cat si despre interactiunile dintre diversele materiale care rezulta in urma consumului. Scolile pot fi inspirate de realizarea unei retele eficiente de reciclare in scoala, ca potentiala sursa de venit pe termen lung. La fel de important, scolile vor primi onorantul titlu de “Scoala Responsabila”, fiind primele din tara cu aceasta “certificare”- o recunoastere meritorie a proactivitatii si leader-ship-ului lor.

Va invitam sa accesati pagina noastra de Facebook pentru a urmari si sprijini activitatea scolilor: https://www.facebook.com/Salvati.Delta?ref=hl


Pentru informatii suplimentare:
Cosmina Dinu
072 988 26 14
cosmina.dinu@salvatidelta.ro