In prezent exista aproximativ 60 000 de cetateni straini cu drept de sedere la noi in tara. Sunt oameni veniti din toate colturile lumii care s-au hotarat sa isi faca o viata in Romania.

Conform legii, in ceea ce priveste accesul la educatie, servicii de sanatate si servicii sociale, cetatenii straini cu drept de sedere la noi in tara beneficiaza de aceleasi drepturi ca si cetatenii romani.

Proiectul „Asistenta pentru resortisanti ai unor tari terte in Romania” le ofera acestor cetateni posibilitatea sa se integreze mai usor si mai rapid in societatea romaneasca. Acestia se pot adresa Centrelor de Informare a Strainilor (CIS) deschise in: Bucuresti, Bacau, Brasov, Cluj, Constanta, Craiova, Galati, Iasi, Pitesti, Sibiu, Suceava, Tg. Mures si Timisoara. Aici pot afla de la consilieri ce drepturi au si care sunt serviciile de care pot beneficia. Toate activitatile au ca scop cresterea sanselor de integrare si de asigurare a autosustinerii migrantului.

Migrantii au posibilitatea sa opteze pentru cursuri de calificare profesionala gratuite in vederea unei pregatiri mai bune pentru piata muncii, li se faciliteaza accesul la servicii medicale si la integrarea in sistemul de asigurari de sanatate si primesc sprijin in solutionarea diverselor situatii cu care se confrunta: gasirea unei locuinte, inscrierea la facultati si cursuri, inscrierea copiilor la scoala sau la gradinita sau deschiderea/ inchiderea unui cont bancar. Celor cu nevoi speciale li se asigura asistenta medicala, psihologica sau materiala, acolo unde este cazul.

Proiectul va fi derulat de OIM, Organizatia Internationala pentru Migratie (OIM), pana in iunie 2012, in parteneriat cu organizatia neguvernamentala Fundatia de Sprijin Comunitar si beneficiaza de finantare din partea Uniunii Europene prin intermediul Oficiului Roman de Imigrari (ORI)– Ministerul Administratiei si Internelor, in cadrul Fondului European de Integrare a resortisantilor tarilor terte, Programul Anual 2010, Contract nr. Ref.: IF/10.02 – 01.01.

Centrul de Informare a Strainilor care functioneaza in cadrul biroului FSC din Bacau str. Livezilor nr. 1 a oferit in 2011 servicii de informare si orientare unui numar de 200 persoane, in cea mai mare parte cetateni din Republica Moldova aflati la studii in orasul nostru. Incepind din acest an CIS Bacau isi va diversifica gama de servicii adresate strainilor cu cele mai sus mentionate, servicii de care ar putea beneficia cei 1700 cetateni straini (din care 800 moldoveni), aflati oficial in judetul Bacau.

Pentru mai multe informatii contactati OIM, persoana de contact: Simona Boanca, telefon: 0745 016 883 sau e-mail: sboanca@iom.int. CIS Bacau este coordonat de  psiholog Gabriel Magurianu, tel contact: 0234/512334.