Este vorba despre o serie de portrete ale membrilor comunitatii romanesti din Franta. Pe 1 si 15 ale fiecarei luni, un nou portret este publicat pe www.cafedesroumains.com. Primul portret prezinta povestea unei tinere care are dificultati in relatia cu administratia publica, in al doilea, este prezentata ultima urmasa a pictorului Tonitza, iar al treilea portret prezinta povestea de succes a unui cercetator roman stabilit in Paris. Ceilalti participanti la proiect sunt: Ovidiu Tataru, fotograf roman cu origini rome, Sarah Taher, realizatoare de cinema romano-libaneza, doctoranda Diana Dinca, care si-a petrecut copilaria in Valencia si vorbeste despre tratamentul diferit aplicat romanilor in Franta, in comparatie cu Spania.

Scopul proiectului Je suis Roumain (aussi) este de a arata diversitatea comunitatii romanesti din Hexagon si de a lupta impotriva stigmatizarii si a cliseelor existente. Pentru a participa la proiect, romanii stabiliti in Franta sunt invitati sa trimita o scurta descriere a experientelor traite in Hexagon, la adresa redactiei cafedesroumains@gmail.com.

Proiectul “Je suis Roumain (aussi)” se desfasoara in parteneriat cu Asociatia Spaniola Casa Valenciana de Paris, cu organizatia culturala Maison d’Europe et d’Orient, magazinul online Bouge si organizatia pentru combaterea discriminarii Le Réald.

O prima dezbatere si proiectie video a interviurilor realizate a avut loc in luna iulie la Paris, in prezenta participantilor la proiect, a partenerilor si a jurnalistilor de la Café des Roumains. In aceasta toamna, este prevazuta o expozitie foto multimedia, realizata in parteneriat cu mai multe muzee pariziene.

Urmatorul portret “Je suis Roumain (aussi)” va fi publicat pe 1 septembrie, iar persoanele interesate sa faca parte din proiect pot contacta redactia la cafedesroumains@gmail.com.