Asociația Techsoup, susținătoarea activităților Europe Code Week în România, anunță startul Meet and Code 2020 pentru două luni de evenimente online de programare și tehnologie pentru elevi și tineri din toată Europa. 
 
Pe 1 septembrie, de la ora 11:00 CET (ora locală 12:00), evenimentul de lansare Meet and Code 2020 moderat online de jurnalista Andrea Thilo se va bucura de prezența invitaților speciali: Dr. Markus Richter (Secretar de Stat, Ministerului Federal de Interne, Construcții și Patrie din Germania), Hartmut Thomsen (Președintele companiei de software SAP pentru Europa Centrală și de Est) și Fabrizia Benini (Șeful Unității de Economie și Abilități Digitale, Comisia Europeană). 
 
Totodată, la eveniment sunt invitați să împărtășească din experiența lor, organizatori și participanți de evenimente Meet and Code: organizații non-profit, elevi și profesori.
 
România va fi reprezentată la evenimentul de lansare prin prezența Mirunei Pop, elevă în clasa a 12-a la Colegiul Național "Ioan Slavici", Satu-Mare și inițiatoarea ideii evenimentului Meet and Code 2019 TechSaveThePlanet coordonat de profesoara de informatică, Kabai Timea. Miruna, împreună cu colegii ei, au utilizat tehnologia pentru a măsura gradul de poluare din anumite puncte din oraș și au elaborat un plan de remediere pentru reducerea acestuia. 
 
“Mă bucur că voi reprezenta România la un astfel de eveniment important. Am avut ocazia să observ și cu câtă seriozitate este tratat proiectul nostru TechSaveThePlanet și cum interesele comune sunt un mijloc de comunicare într-un mediu internațional - un lucru fascinant pentru un participant ca mine. De asemenea, mă bucur mult să văd că există inițiative de implicare a fetelor în tehnologie întrucât în ultimii ani s-a observat o tot mai mare necesitate pentru această mișcare datorată faptului că multe fete tinere evită o carieră în tehnologie strict din cauza percepțiilor de gen. Astfel, consider că participarea mea este relevantă pentru a situa România ca țară în care se lucrează la egalitatea de șanse indiferent de gen.” - Miruna Pop, elevă la Colegiul Național "Ioan Slavici"
 
Evenimentul va continua cu o serie de ateliere online în ZOOM (în limba engleză) dedicate tuturor trainerilor și profesorilor din domeniul educației digitale, la care sunt invitați să se înscrie prin link-urile de mai jos:
 
Tips and tricks on how to do great coding online events for children and youth, 14:00-15:00 CEST, moderat de Ana Stamatescu - Asociația Techsoup (România) 
Discover the Potential of Artificial Intelligence, 16:00-20:00 CEST, moderat de Nvias (Republica Cehă) 
 
Întreg evenimentul de pe 1 septembrie va fi transmis și live pe pagina Ministerului Federal din Germania - AICI și pe pagina de Facebook a Asociației Techsoup. Începând de anul acesta, Ministerul Federal de Interne, Construcții și Patrie din Germania s-a alăturat ca partener al inițiativei Meet and Code. În perioada iulie - decembrie 2020, Germania va asigura președinția Consiliului Uniunii Europene și va fi responsabilă pentru progresul legislației UE. 
 
În ultimii 3 ani, peste 138.000 de tineri și copii din toată Europa au luat parte la aproape 3.000 de evenimente Meet and Code de programare și tehnologie aliniate cu inițiativa Comisiei Europene, Europe Code Week. 
 
Organizațiile non-profit din țară (asociații de elevi, asociații de profesori, asociații partenere școlilor și nu numai) încă mai pot aplica până pe 10 septembrie 2020, pentru finanțări Meet and Code în valoare de 300 de EURO pentru a organiza evenimente exclusiv online care promovează și contribuie la dezvoltarea competențelor digitale și de programare ale copiilor și tinerilor. 
 
Primele trei ediții Meet and Code din România  
Meet and Code a însemnat până acum peste 8.000 de elevi și studenți din toate regiunile țării care au descoperit tehnologia și programarea altfel decât o fac în mod curent, prin hackathoane la liceu, cursuri de introducere în Scratch pentru elevi din clasele primare din zone rurale, construire de aplicații pentru comunitate, robotică sau ateliere de storytelling digital. Peste 50.000 EURO au fost acordați pentru a finanța 189 de evenimente locale. 
 
Motto-ul Meet and Code: Empowering a Generation  
Scopul Meet and Code este de a contribui la o lume în care fiecare tânăr european are abilitățile digitale necesare pentru a-și modela propriul viitor. Inițiativa a fost co-creată de către compania SAP și Haus des Stiftens gGmbH din München, care coordonează procesul de acordare a granturilor, împreună cu partenerii din cadrul rețelei TechSoup Europe. Meet and Code sprijină inițiativa Comisiei Europene, Europe Code Week, și este aliniată la Obiectivele pentru Dezvoltare Durabilă ale Organizației Națiunilor Unite.
 
Meet and Code 2020 sprijină evenimente de tehnologie și programare în următoarele 35 de țări: România, Austria, Belgia, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Garmania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Kazahstan, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Elveția, Regatul Unit și Ucraina. 
 
Din 2010, Asociația Techsoup creează și oferă resurse IT și experiențe de învățare a tehnologiei pentru organizații nonprofit, tineri și profesori. Asociația Techsoup este câștigătoare a premiului Digital Skills for Education din cadrul European Digital Skills Awards în 2017, competiție organizată de Comisia Europeană.