4 responsabili financiari  au fost recompensați cu o statuie simbolică pentru contribuția lor la dezvoltarea transparentă și eficientă din punct de vedere financiar a organizației în care își desfășoară activitatea. Ei au fost premiați în competiția ”Responsabilul financiar al anului în mediul ONG”, organizată de Asociația TechSoup România. Inițiativa a fost dezvoltată ca parte a platformei dedicate Educație Financiară pentru ONG-uri, inițiativă derulată cu sprijinul ING Bank.
 
Pe pagina educatiefinanciara.techsoup.ro/competitie, organizațiile nonprofit și-au putut nominaliza responsabilul financiar și au pledat pentru recunoașterea muncii acestuia. 
 
Nominalizările au fost evaluate de câte un reprezentant al ING Bank și al Asociației TechSoup România având la bază o serie de criterii, precum impactul acțiunilor responsabilului financiar în activitatea organizației, rolul lui în sustenabilitatea acesteia și complexitatea muncii – prin varietatea și volumul surselor de finanțare pe care a trebuit să le manageruiască.
 
Trofeul ”Responsabilul financiar al anului în mediul ONG” a fost câștigat de  Ana-Maria David, Administrator la Asociația Româno-Germană Alsterdorf, și Marius Cristea, Manager financiar la Organizația Suedeză pentru Ajutor Umanitar Individual, care au împărțit același punctaj. 
 
Ana-Maria David, responsabilă cu partea financiară a organizației sale, găsește de fiecare dată soluții reale la problemele financiare ale ONG-ului. Argumentația înscrisă de colegul ei, Emil Cuc, a surprins o parte din pasiunea ei.
 
O întâmplare care ar merita publicată este aceea în care colega noastră, datorită empatiei deosebite pe care o are față de persoanele cu dizabilități, și-a dat seama că (…) nu mai aveam resurse financiare necesare organizării taberei de vară pentru tinerii cu dizabilități. (…)
 
Această problemă a măcinat-o o anumită vreme pe colega noastră, nu a spus niciunuia dintre noi, și a început, de una singură, un proiect de colectare de fonduri, pe lângă campania pe care noi o desfășuram în acel moment. A început să dea telefoane la prieteni și cunoștințe sau la firmele cu care ea ținea legătura.
 
Marius Cristea a fost înscris de colega lui, Mihaela Mohorea, care a transmis prin povestirea ei contribuția majoră pe care o are Marius în organizație prin munca lui, mai ales că a fost nevoie să gestioneze un proiect complex POSDRU.

De ce Marius? O dată pentru că el a venit cu ideile minunate de activități economice și toate sunt funcționale!  Pentru că el a fost cel care a instrumentat fiecare structură de economie socială, chiar dacă doua dintre acestea erau firme (ceea ce nu ținea de competența noastră ca ONG).
Pentru că a venit cu idei de suport pentru proiect care să asigure ulterior sustenabilitatea structurile noi create.
Pentru că a reușit să inițieze încă cel puțin patru persoane în a-l ajuta în gestionarea atât a celor trei noi structuri create, cât și a contabilității și financiarului acestora.
 
Raluca Petcu,  Director Economic la Fundația Centrul de Resurse pentru Educație și Formare Profesională – CREFOP, a impresionat prin pasiunea cu care își îndeplinește atribuțiile în cadrul organizației și a fost recompensată cu Locul II. 
 
Ana Marinescu, Manager Financiar la CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică,  a primit trofeul Locului III, câștigat datorită contribuției majore la managementul financiar al organizației. 
 
În total, 13 responsabili financiari au fost recompensați pentru munca și rolul lor în dezvoltarea organizațiilor neguvernamentale din care fac parte. Lista completă a premianților este disponibilă pe educatiefinanciara.techsoup.ro.
 
”Noi credem că în spatele fiecărui ONG există un coleg de la Financiar care merită o statuie, indiferent de numărul de cifre din bilanțul contabil. Datorită responsabililor financiari, restul echipei se poate concentra pe cauzele sociale fără grija raportărilor financiare, a plăților… pentru că acești oameni se află mereu în umbră, pentru prima dată, ne dorim să recunoaștem public contribuția lor la sustenabilitatea și dezvoltarea organizațiilor nonprofit din România.” a declarat Elena Coman, Director de Programe la Asociația TechSoup România.
 
***
Proiectul Educație Financiară pentru ONG-uri
a fost creat și implementat de Asociația TechSoup cu sprijinul ING Bank. În ediția 2014 a proiectului, peste 300 de angajați și voluntari ONG au fost instruiți în domeniul financiar. În plus, educatiefinanciara.techsoup.ro include o colecție valoroasă de resurse de dezvoltare, precum primul e-book de educație financiară pentru ONG-iști începători. 
 
În prezent, Educație Financiară pentru ONG-uri a fost dezvoltat ca prima platformă editorială pentru și despre responsabilii financiari din sectorul nonprofit românesc și grupează o serie de materiale de educație financiară. Educație Financiară pentru ONG-uri este și cel mai premiat proiect de gen pentru acest sector: în 2015 a primit Premiul Special pentru Educație la CSR Awards, precum și Premiul III pentru Campanii și Proiecte Responsabilitate Socială la Gala Societății Civile.
 
Asociația TechSoup România și-a propus ca fiecare organizație neguvernamentală din țară să obțină acces la tehnologia necesară pentru a își îndeplini misiunea la adevăratul potențial. Organizația încurajează activ și sistematic adoptarea de către organizațiile neguvernamentale a noilor tehnologii și servicii online. În acest sens, dezvoltă constant resurse de învățare pentru toate ONG-urile din România, precum Școala Digitală pentru ONG-uri sau SmartGrants pentru acces facil la avantajele Google AdGrants. 
 
ING Bank este prima instituție financiară internațională care a deschis o sucursală în România după 1989. ING Bank România este parte a ING Group, instituție financiară internațională de origine olandeză care oferă servicii bancare, de asigurari și de management al activelor unui număr de peste 84 de milioane de clienți individuali, companii și institutii din peste 40 de țări din Europa, America de Nord, America Latină, Asia și Australia. Direcțiile de responsabilitate socială ale ING Bank în România sunt educație financiară și antreprenoriat, educație pentru grupurile dezavantajate și dezvoltare urbană. Află mai multe pe ing.ro/ingb/ing-in-romania/responsabilitate-sociala.html.