Cu ocazia sarbatorilor de iarna, cei doi parteneri ai programului „Lectia de prim ajutor”, ING Asigurari de Viata si SMURD, au pregatit sectiunea speciala www.lectiadeprimajutor.ro/sarbatorideiarna pentru a oferi sfaturi si rezolvari ale situatiilor de prim ajutor care pot aparea in aceasta perioada. 

„Lectia de prim ajutor” este un program de preventie si educatie pentru salvarea de vieti care cuprinde emisiunea Lectia de prim ajutor difuzata pe Pro TV in perioada noiembrie 2011 – februarie 2012 si site-ul www.lectiadeprimajutor.ro. De la lansarea programului, peste 1,5 milioane de romani au beneficiat de cele doua instrumente oferite de ING Asigurari de Viata in parteneriat cu SMURD pentru a afla cum trebuie sa procedeze corect in situatii care necesita primul ajutor. 

In cadrul sectiunii www.lectiadeprimajutor.ro/sarbatorideiarna sunt prezentate situatii frecvente in aceasta perioada - arsuri cauzate de petarde, fracturi, degeraturi, hipotermie, consum excesiv de alimente si alcool - precum si solutiile acestora, sub forma unui ghid care include sfaturi ale medicilor SMURD. 

Conform statisticilor SMURD, in luna decembrie se poate observa o crestere de aproximativ 20% a numarului cazurilor de urgenta inregistrate, generata strict de cazuistica specifica acestei perioade.  In luna decembrie 2010 s-au inregistrat 13.009 cazuri de urgenta asistate de SMURD, comparativ cu luna septembrie 2010, de exemplu, cu 11.621 cazuri de urgenta. 

SMURD functioneaza la capacitate maxima de sarbatori, deoarece, in aceasta perioada, numarul cazurilor care apeleaza la serviciile de urgenta si la unitatile de primiri urgente este mult mai mare. Este, deci, necesara o atentie deosebita pentru organizarea serviciului de acordare a asistentei medicale de urgenta, pentru evitarea eventualelor disfunctionalitati.

Cele mai dese cazuri intalnite in aceasta perioada sunt corelate cu anotimpul – vreme rece, zapada, gheata – sau sunt asociate consumului necontrolat de alimente. Apar, astfel, mult mai multe cazuri de luxatii, entorse sau fracturi cauzate de alunecarea pe gheata. ”Exodul” populatiei urbane catre zonele de agrement pentru petrecerea sarbatorilor de iarna provoaca, de asemenea, mai multe accidente rutiere usoare decat de obicei. Si, nu in ultimul rand, foarte multe cazuri apar in urma consumului exagerat si necontrolat de alimente specifice acestei perioade. Toate acestea ridica in mod considerabil numarul apelurilor la care trebuie sa raspunda SMURD.

Emisiunea „Lectia de prim ajutor” este produsa si difuzata de postul Pro TV si prezentata de Dana Rogoz (Pro TV) si Dragos Bucurenci (fondator Asociatia MaiMultVerde) in fiecare sambata, incepand cu ora 10.30. Timp de 12 editii, cei doi prezentatori, impreuna cu medicul SMURD Simona Bratu, initiaza telespectatorii in secretele acordarii primului ajutor. In fiecare editie este prezentata o situatie de urgenta diferita, iar cei trei demonstreaza practic solutia acestei probleme. Peste 1,5 milioane de romani au urmarit cele sase „Lectii de prim ajutor” difuzate pana acum la Pro TV. Urmatoarele sase editii vor fi difuzate incepand cu 14 ianuarie 2012. 

Site-ul www.lectiadeprimajutor.ro a inregistrat peste 6.500 vizite din 9 noiembrie pana in prezent, in cele sase saptamani de campanie, din care 5.000 de vizitatori unici. 

Peste 25.000 pagini au fost vizionate, iar timpul mediu petrecut pe site este de 4 minute.  Site-ul ofera solutii la situatiile de urgenta cele mai frecvente, solutii care pot fi puse in practica in siguranta de catre persoane fara o pregatire medicala. Aici sunt disponibile informatii despre cum recunoastem o urgenta medicala, cum putem oferi primul ajutor in cazul unei hemoragii, arsuri, intoxicatii, fracturi, cum sa efectuam corect manevra Heimlich, dar si informatii despre preventie si procedura de semnalare a unei situatii de urgenta la 112. 

Informatiile sunt insotite de ilustratii grafice explicative sau de filme. De asemenea, site-ul ofera si posibilitatea de a pune intrebari online si a primi raspunsuri de la medicii SMURD in 24 de ore. Pe Facebook programul si informatiile despre acesta sunt disponibile la https://www.facebook.com/lectiadeprimajutor, iar pe Twitter la http://twitter.com/#!/primajutor.


***
Declaratii de presa

Dr. Raed Arafat, Presedintele Fundatiei pentru SMURD
„Sustinerea proiectului “Lectia de prim-ajutor” se inscrie intr-o serie mai larga de actiuni promovate de SMURD si Fundatia pentru SMURD care au in vedere educarea populatiei. Cunoasterea celor mai simple reguli de acordare a primului ajutor de catre fiecare dintre noi poate salva, nu de putine ori, vieti.  Aplicarea corecta a acestora poate duce la castigarea unui timp extrem de pretios pentru pacient, pana la sosirea echipajului specializat in acordarea primului-ajutor. Important este, insa, ca aceste regului sa fie aplicate cu strictete, astfel incat actiunile noastre sa ajute pacientul, nu sa-i agraveze situatia. O singura actiune sau miscare gresita aplicata unei persone aflata intr-o situatie critica ii poate cauza uneori acesteia traume majore. Acesta este motivul pentru care SMURD sprijina acest proiect. “Lectia de prim-ajutor” contine un set de reguli simple, elementare, care pot transforma pe fiecare dintre noi intr-un potential salvator”.    

Cornelia Aurelia Coman, Director General ING Asigurari de Viata:
"Lectia de prim ajutor este un proiect care ne-a impresionat din prima clipa, raspunzand fidel valorilor privind educatia si preventia in care credem la ING Asigurari de Viata, dar si prin puterea pe care o are de a salva vieti. Esenta activitatii noastre este aceea de a oferi oamenilor solutii pentru a-si proteja si imbunatati viitorul financiar, iar participarea intr-o initiativa de o asemenea forta, alaturi de parteneri valorosi precum SMURD si Pro TV, este o declinare fireasca a rolului pe care ni-l asumam. Credem cu tarie ca, prin contributia fiecaruia dintre noi, putem gasi raspunsuri la probleme acute ale societatii romanesti si, tocmai de aceea, la ING ne implicam ori de cate ori avem ocazia in astfel de cauze cu impact pozitiv si durabil” 

Dragos Bucurenci, fondator Asociatia MaiMultVerde
"Ideea unei emisiuni care sa popularizeze masurile elementare de prim ajutor mi-a venit in timpul stagiului de voluntariat pe care l-am facut in prima jumatate a acestui an in cadrul SMURD Bucuresti. Asa mi-am dat seama ca, oricat de performant ar fi sistemul national de medicina de urgenta, eI nu poate suplini gesturile elementare pe care ar trebui cu totii sa stim sa le facem din momentul producerii unui accident si pana la sosirea salvarii."

Partenerii programului
ING Asigurari de Viata
ING Asigurari de Viata este prima companie internationala de asigurari de viata care a intrat pe piata din Romania, in ianuarie 1997. Incepand cu anul 1999 este lider al pietei de asigurari de viata, cu o cota de piata de 32,6% la sfarsitul anului 2010. Initiata in 2010, atunci cand a fost creata o divizie dedicata in cadrul departamentului de marketing, strategia de responsabilitate sociala a ING Asigurari de Viata urmareste ca directii prioritare educatia financiara, protectia mediului si accesul la educatie pentru copiii talentati sau defavorizati, la care s-a adaugat in 2011 pilonul programelor care ofera “Sanse la viata”.
Printre actiunile derulate si sustinute in 2011 de ING Asigurari de Viata se inscriu programele din domeniul educatiei si din domeniul protectiei mediului. Prin programele destinate salvarii de vieti, ING se implica in cauze si actiuni care ofera instrumente pentru preventie si educatie, dar si diagnostic si tratament – asa cum au fost, in 2011, programul pentru punerea in functiune a Sectiei de cardiochirurgie pediatrica a spitalului de copii Marie Curie, initiativa “Copilaria nu trebuie traita in spital” pentru refacerea etajelor 6 si 7 din cadrul Spitalului Fundeni si, nu in ultimul rand, initiativa de sprijinire a SMURD pentru achizitionarea primului avion sanitar.

SMURD
In septembrie 1990, sub egida Clinicii de Anestezie Terapie Intensiva, a inceput experimentarea unui sistem de urgenta ce functioneaza si in alte tari europene. Acesta avea la baza transferul unui echipaj medical spitalicesc, impreuna cu dotarea necesara, la locul unde se gasea pacientul aflat in stare critica, in vederea acordarii unei asistente medicale de urgenta calificata. Echipajul era condus de un medic pregatit in domeniul anesteziei si terapiei intensive si in domeniul medicinei de urgenta. In aceasta faza de inceput, noul serviciu, numit SMUR sau Serviciul Mobil de Urgenta si Reanimare, avea in dotare o singura masina echipata pentru interventie rapida, fara posibilitatea de a transporta pacientul, acesta urmand sa fie transferat la cea mai apropiata unitate medicala cu o autosanitara a Serviciului de Ambulanta. Dupa 21 de ani de existenta, SMURD este un serviciu public ce se pune permanent in slujba vietii cetateanului roman. Serviciul activeaza in aproape toate judetele tarii, avand in dotare logistica de ultima generatie si fiind deservit de paramedici, asistenti si medici pregatiti pentru a interveni in orice situatie in vederea salvarii vietilor celor aflati in situatii critice sau dificile din punct de vedere medical.   


Pentru mai multe informatii
Ioana Ursu, Consultant comunicare ING Asigurari de Viata,  tel. 0733 057 890
Anamaria Bogdan, Director comunicare Asociatia MaiMultVerde,  
email anamaria.bogdan@maimultverde.ro, tel. 0757 124 124