Incepand cu luna august, utilizatorii de telefoane cu sisteme de operare iOS si Android pot descarca si utiliza aplicatia cu solutii de prim ajutor oferita in cadrul programului „Lectia de prin ajutor”, dezvoltat de ING Asigurari de Viata si Asociatia MaiMultVerde in parteneriat cu SMURD. Pentru fiecare descarcare a aplicatiei Lectia de prim ajutor, ING Asigurari de Viata va dona 1 euro catre SMURD.

Aplicatia de prim ajutor pentru smartphone-uri este prima de acest fel disponibila in limba romana si poate fi descarcata gratuit din App Store si Google Play. Prin intermediul ei, posesorii de smartphone-uri cu sisteme de operare iOS si Android au la dispozitie un instrument util in situatii de urgenta, cu ajutorul caruia pot obtine rapid informatii si solutii pentru cele mai des intalnite probleme medicale.

Solutiile pentru primul ajutor sunt structurate in 13 capitole, disponibile pe pagina principala a aplicatiei, care grupeaza intr-o forma intuitiva cele mai des intalnite categorii de urgente medicale, dar si informatii utile pentru acordarea primului ajutor: Procedura de semnalare la 112, Persoana cazuta la pamant, Primul ajutor pentru copii, Urgente majore, Manevra Heimlich, Hemoragii, Fracturi, Accidente, Arsuri, Intoxicatii, Urgente de sezon, Preventie si Trusa de prim ajutor.


 
Componenta cea mai importanta a aplicatiei este motorul de cautare. Acesta „interogheaza” baza de date a aplicatiei si ofera situatiile de urgenta si solutiile corespunzatoare cautarii. Alegand raspunsul care se potriveste cel mai bine situatiei date, utilizatorul va fi ghidat pas cu pas in acordarea primul ajutor pana la sosirea ambulantei. Aplicatia beneficiaza si de un buton cu apelare rapida 112.

In plus, pentru a sustine demersurile destinate salvarii de vieti, ING Asigurari de Viata va dona catre SMURD suma de 1 euro pentru fiecare descarcare a aplicatiei de prim ajutor din Google Play si App Store.

Tehnologiile folosite in dezvoltarea aplicatiei sunt Sencha Touch 2.0+ si PhoneGap.

In Romania, tot mai multe persoane folosesc smartphone-uri, peste 50% dintre respondentii unui studiu realizat recent de ING declarand ca detin unul. Un alt studiu, dat publicitatii de GfK Romania in aprilie 2012, arata ca 52% dintre utilizatorii de smartphone cumpara produse electronice care sa ii ajute in diferite situatii concrete, iar aproape 16% dintre persoanele din mediul urban care folosesc smartphone-uri si internet utilizeaza aplicatii din categoria "sanatate-medical".

Totodata, site-ul programului Lectia de prim ajutor - www.lectiadeprimajutor.ro - a fost relansat, beneficiind de o serie de imbunatatiri, atat din punct de vedere grafic, cat si al interactivitatii si al optiunilor oferite utilizatorilor. Cei care doresc sa adreseze intrebari medicilor SMURD privind anumite situatii medicale o pot face prin intermediul unui formular dedicat. De asemenea, vizitatorii site-ului pot contribui cu informatii noi la situatiile deja existene sau pot propune situatii noi.
 
 
Vizitatorii care doresc sa fie la curent cu ultimele informatii postate pe site o pot face abonandu-se la newsletter-ul Lectia de prim ajutor sau isi pot testa cunostintele printr-un quiz, disponibil la www.lectiadeprimajutor.ro/quiz.

De la lansarea programului, in noiembrie 2011 pana la finalul lunii iulie, site-ul www.lectiadeprimajutor.ro a inregistrat peste 27.500 de vizite, care au generat peste 113 000 vizionari ale paginilor cu solutii de prim ajutor. In acest interval, site-ul a avut peste 17.000 vizitatori unici, cu un timp mediu petrecut pe site de 5 minute.

Programul „Lectia de prim ajutor” si informatiile sunt disponibile si pe Facebook (www.facebook.com/lectiadeprimajutor) si pe Twitter (http://twitter.com/primajutor).

Pentru mai multe informatii
Delia Carstean, CSR Manager ING Asigurari de Viata,
delia.carstean@ing.ro, 0735 193 453
Ioana Ursu, Consultant comunicare ING Asigurari de Viata,
ioanaursu35@yahoo.com, 0733 057 890
Anamaria Bogdan, Director comunicare Asociatia MaiMultVerde,
email anamaria.bogdan@maimultverde.ro, 0755 224 816