Competitia de proiecte MANIFESTO si-a desemnat marii castigatori: trei echipe de liceeni vor primi  finantare pentru a pune in practica proiecte de schimbare sociala in comunitatile locale romanesti. Concursul s-a desfasurat intre 12 noiembrie si 22 decembrie, timp in care au fost inscrise 30 de propuneri de la liceeni si profesori din toata tara.

Marii castigatori: liceenii din Galati, Turda si Sibiu
Transformarea relatiei dintre spatiul public si cetateni, suplinirea lipsei de educatie practica din scolile romanesti printr-o platforma de dialog intre antreprenori regionali si liceeni si initierea primei gale care celebreaza valoarea in educatia liceala. Acestea sunt cele trei idei castigatoare ale Competitiei de Proiecte MANIFESTO, care vor fi puse in practica pe parcursul anului 2013. Propunerile curajoase apartin liceenilor si profesorilor din Galati, Turda si Sibiu si vor fi sprijinite printr-un grant de 1000 de euro si doua granturi a cate 500 de euro.

Spatiu public, dialog cu antreprenorii locali si celebrarea valorii in educatia liceana
Proiectul ”Coloreaza-ti orasul” a fost conceput de echipa Colegiului National Vasile Alecsandri din Galati si isi propune sa aduca un suflu nou in viata urbana a comunitatii. Initiativa foloseste creativitatea liceenilor ca resursa pentru regandirea orasului industrializat in care griul e singura culoare acceptata. Fotografii, filme de scurtmetraj, expozitii de origami, instalatii de street-art si performance-uri generate de liceeni vor umple orasul de energie si culoare si vor incuraja locuitorii sa-l  redescopere. Un proiect de transformare a spatiului public si de cultivare a gandirii creative in randul liceenilor

Iata cum motiveaza membrii echipei galatene necesitatea proiectului: ”Fiecare persoana are nevoie de o evadare din rutina. Proiectul nostru isi propune sa dezvolte o componenta  ce a fost neglijata pana in momentul de fata in Galati: latura artistica. Avand in vedere faptul ca Galatiul este un adevarat oras industrial, partea culturala este umbrita de acele activitati ce transforma orasul nostru in unul monocrom.”

Proiectul ”Construim ziua de maine” apartine echipei Colegiului National Mihai Viteazu din Turda si identifica doua probleme la fel de importante in comunitatea clujeana: rata ridicata de somaj in randul tinerilor dar si lipsa unui sistem de orientare in cariera dedicat liceenilor. Comparand studiile regionale cu cele internatinale, echipa din Turda realizeaza necesitatea unei legaturi intre antreprenorii de succes din regiune si elevi. Activitatile proiectului propun sesiuni de training mediate de antreprenori locali, grupuri de interventie sociala regionala care implica liceenii, un concurs de proiecte pentru stimularea gandirii aplicate.

”Principala problema pe care o sesizam in comunitate, din punct de vedere economic, ar fi lipsa locurilor de munca şi, in mod paradoxal, lipsa persoanelor cu calificari reale in domeniul educaÅ£iei intreprinse de aceştia. Sistemul educaÅ£ional liceal are tendinÅ£a de a dezvolta multilateral un elev, modalitate care nu are eficienÅ£a asupra majoritaÅ£ii acestora deoarece aceştia işi pierd interesul şi devin confuzi sau reuşesc sa se dezvolte multilateral fara a avea suficiente cunoştinÅ£e asupra unui singur domeniu pentru a-l practica”, explica membrii echipei din Turda.

Proiectul ”Gala Elevilor”, propus de trei liceeni ai Colegiului National Octavian Goga din Sibiu, isi doreste sa cultive respectul pentru valoare in educatia liceala. Gala elevilor nu e o simpla rasplatire a elevilor eminenti ci recunoasterea celor cu rezultate deosebite in domenii precum: sport, arta si implicare civica. Proiectul isi propune sa promoveze valori neglijate de sistemul educational autohton dar accentuate de cel european: peer-education, mentorat, democratie educationala.

”Institutiile abilitate pun accent doar pe aprecierea elevilor cu rezultate scolare foarte bune. Avand in vedere importanta valorilor europene, diversitatea  si asscensiunea educatiei nonformale ca metoda de dezvoltare a sistemului educational si promovare a spiritului civic, consideram ca trebuie apreciati si promovati si elevii cu rezultate exceptionale in alte domenii, precum: sport, arta, activitate civica”, motiveaza curajosii echipei din Sibiu.

Tabara de Iarna Manifesto: coaching pentru liceeni curajosi
Cele trei echipe castigatoare vor participa intre 24 si 27 ianuarie la Tabara de Iarna MANIFESTO desfasurata la Busteni, ultima proba de foc din Competitia Ideilor Curajoase. Pe parcursul a trei zile, liceenii vor beneficia de coaching din partea unui trainer specializat in domeniul proiectelor sociale si vor sustine prezentarea finala a ideilor in fata juriului paricipant la evaluare. La finalul scolii de iarna se va decide clasamentul final si distribuirea premiilor: locul  1 – 1000 de euro, locul  2 si 3 – 500 de euro.
 
30 de idei tinere pentru o lume mai buna
Competitia MANIFESTO s-a desfasurat intre 12 noiembrie si 22 decembrie, timp in care au fost inscrise 30 de idei de schimbare sociala propuse de liceeni si profesori din toata tara. Lipsa spiritului civic si apatia comunitara au fost principalele probleme sesizate de tineri la nivelul propriilor comunitati. La fel de importante au fost si lipsa educatiei culinare si sportive, nevoia educatiei non-formale si necesitatea cresterii respectului de sine al elevilor. Mai multe informatii despre programul de educatie non-formala si cinematografica MANIFESTO sunt disponibile la adresa: www.manifestofilmclubs.ro.


***
Competitia de Proiecte MANIFESTO este parte a programului Cluburile de Film Manifesto, initiativa de educatie non-formala a Asociatiei ORICUM care stimuleaza mintea si curajul liceenilor printr-un circuit simplu: filme documentare, dezbateri aprinse si actiuni sociale. Concursul si-a propus  sa gaseasa cele mai indraznete idei de schimbare sociala venite din partea tinerilor si sa le aduca la viata printr-o finantare. Viziunea proiectului MANIFESTO este sa contribuie pe scara larga la utilizarea mijloacelor audio-vizuale in scoli si sa familiarizeze elevii si profesorii de liceu cu problematica educatiei globale şi a drepturilor omului, introducand dezbaterea pe teme putin cunoscute in Romania.
ORICUM este organizaţia non-profit ce şi-a propus sa transforme felul in care industriile creative contribuie la dezvoltarea Romaniei. Misiunea noastra este aceea de a crea proiecte cu un impact şi un grad de sustenabilitate mare, destinate in principal tinerilor sub 30 de ani.


Pentru mai multe informatii, va rugam sa contactati:
Daniela Stefanescu
Communication Officer Asociatia ORICUM
M: +4 0758797484