Lansata la Gala Studentilor Romani din Strainatate din 8 ianuarie 2013, Strategia Multidimensionala de Atragere in Romania a Tinerilor din Diaspora (SMART Diaspora) a fost transmisa catre Guvernul Romaniei si ministerele cu rol in aplicarea sa, catre Senat, Camera Deputatilor si Administratia Prezidentiala.

Reprezentantii Ligii Studentilor Romani din Strainatate (LSRS) au avut intrevederi la Ministerul Educatiei Nationale, Ministerul Tineretului si Sportului, Ministerul Economiei (cu reprezentanti ai Ministrului delegat pentru intreprinderi mici si mijlocii, mediu de afaceri si turism) si Ministerul Afacerilor Externe (cu Ministrul delegat pentru romanii de pretutindeni). In cadrul acestora, au fost stabilite cateva directii de colaborare in vederea implementarii recomandarilor propuse in acest document strategic.

Concept
SMART Diaspora este un document de politici publice care propune, printr-o serie de masuri practice, valorificarea potentialului strategic al tinerilor inalt calificati de peste hotare si facilitarea contributiei lor la dezvoltarea economica si sociala a Romaniei. SMART Diaspora are drept obiectiv principal ca Romania sa devina o destinatie de cariera atractiva pentru studentii si absolventii universitatilor din intreaga lume. Documentul contine modele de bune practici ale altor state privind atragerea capitalului uman valoros de peste hotare.

Rezultatele de pana acum

Reprezentantii LSRS au avut intrevederi cu dl. Cristian Cosmin, Secretar de Stat in cadrul Ministerului Tineretului si Sportului, cu dl. Mihnea Costoiu, Ministru delegat pentru invatamant superior, cercetare stiintifica si dezvoltare tehnologica, cu dl. Remus Pricopie, Ministrul Educatiei Nationale. De asemenea, delegatia LSRS a avut intrevederi cu reprezentanti ai dnei Maria Grapini, Ministrul delegat pentru intreprinderi mici si mijlocii, mediu de afaceri si turism, si cu Dl. Cristian David, Ministrul delegat pentru romanii de pretutindeni. Nu in ultimul rand, echipa LSRS a purtat discutii cu presedintele si cu directorul executiv ai Institutului Aspen, domnii Mircea Geoana si Andrei Tarnea.

Perspective. In cadrul discutiilor de pana acum, LSRS a initiat colaborari cu institutiile citate pentru cateva proiecte mentionate si in documentul strategic: eveniment de cariere dedicat tinerilor cu studii peste hotare; stagii de practica in institutii publice; platforma virtuala de promovare a oportunitatilor profesionale pentru tineri cu studii la universitati din intreaga lume; conferinta LSRS – Institutul Aspen, dedicata unei teme centrale din SMART Diaspora.

SMART Diaspora in strainatate
Concomitent cu demersurile din tara, LSRS a initiat promovarea proiectului SMART Diaspora si peste hotare. Filiale LSRS din toata lumea pregatesc proiecte concrete si fac demersuri de informare a misiunilor diplomatice romanesti in vederea stabilirii unor cai practice de colaborare pe dimensiunea externa din SMART Diaspora. Un bun exemplu este LSRS Danemarca. In luna aprilie, aceasta filiala va derula, cu sustinerea Ambasadei Romaniei in Danemarca, proiectul „BraiNetwork 2.0 – Become responsibly active in international networking”. Proiectul isi propune sa faciliteze interactiunea dintre studentii si absolventii romani din Danemarca si reprezentantii companiilor de pe piata daneza, care sunt active – sau doresc sa devina active – pe piata din Romania.

Implicare
LSRS lanseaza un apel deschis catre toti factorii co-interesati – publici, privati si neguvernamentali – de a sustine implementarea SMART Diaspora, de a se implica activ in acest demers si de a contribui la punerea in practica a recomandarilor prezentate in acest document de politici publice.
Pentru consultarea materialului, va invitam sa accesati http://www.lsrs.ro/download/2093


***
Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS) ofera studentilor si absolventilor romani de peste hotare un cadru deschis de dialog si actiune.

LSRS promoveaza initiativa, profesionalismul si solidaritatea membrilor sai, ca reprezentanti de valoare ai Romaniei, si o atitudine pozitiva fata de perspectivele reorientarii lor spre tara.
Obiectivul principal al LSRS este de a apara si promova drepturile si interesele academice, profesionale, sociale, civice si culturale ale membrilor sai, precum si de a sprijini contributia lor la dezvoltarea Romaniei.

LSRS este o organizatie neguvernamentala, apolitica si echidistanta.