Asociatia MaiMultVerde si Raiffeisen Bank au realizat spatii verzi si de joaca in cinci orase din Romania: Ploiesti, Calarasi, Alexandria, Galati si Focsani. Amenajarea spatiilor verzi cu o suprafata de aproximativ 500 de metri patrati a inceput in luna septembrie si a beneficiat de sprijinul autoritatilor locale din fiecare oras.

Prin proiectul demarat de Asociatia MaiMultVerde si Raiffeisen Bank, terenuri cu o suprafata de aproximativ 500 de metri patrati, situate in orase in care spatiul verde pe cap de locuitor este mai mic d ecat media europeana (26 de metri patrati pe cap de locuitor), au fost amenajate ca spatii verzi si de joaca. Orasele alese in cadrul proiectului sunt Ploiesti, Alexandria, Focsani, Calarasi si Galati. Elementele folosite la amenajarea acestor spatii sunt gazon natural, arbusti si arbori (speciile acer negundo, albizia julibrissin, ilex aquilifolium, cortaderia), echipamente de joaca pentru copii (tobogan, leagan, rotativa si balansoar pe arcuri) si mobilier urban din plastic reciclat (banci si cosuri de gunoi).

Cele cinci spatii astfel concepute sunt situate in urmatoarele zone:

- Ploiesti – Cartierul Nord, Aleea Cameliei
- Alexandria - Str. Dunarii (colt cu Str. Dr. Stanca)
- Focsani - Cartierul Bahne, Aleea Caminului
- Galati - Cartierul Micro 16, Str. Mihail Sadoveanu (in zona complexului comercial Continental)
- Calarasi - Cartierul Doi Moldoveni, Bdul. Musetelului.

Partenerii proiectului au fost Primariile Ploi esti, Alexandria, Calarasi, Focsani si Galati, Administratia Domeniului Public si Privat Ploiesti care au asigurat spatiul pentru amenajare, au realizat lucrari de pregatire a terenului si vor asigura paza, precum si Rainbow Company, care a furnizat mobilierul urban din plastic reciclat. La evenimentul de inaugurare a spatiilor verzi au participat copii de la scolile din cele cinci orase care s-au bucurat de noua oaza de verdeata din cartier si au dat o mana de ajutor la ultimele pregatiri pentru inaugurare.

''Prin acest proiect am incercat sa ne aducem contributia la ameliorarea situatiei spatiilor verzi din Romania, destul de precara in acest moment. Am gasit cele mai bune solutii peisagistice, a m lucrat cu specialisti, am folosit materiale ecologice, iar rezultatul durabil al acestui proiect, cinci spatii verzi si de joaca, va imbunatati calitatea vietii locuitorilor din aceste orase'',a declarat Doru Mitrana, Director executiv, Asociatia MaiMultVerde.

''Resursele pe care organizatia noastra le consuma au un impact asupra mediului. Una dintre resursele cele mai utilizate de catre noi ca si organizatie sunt combustibilii necesari transportului. Pentru ca ne desfasuram activitatea in mediul urban credem ca este de datoria noastra sa facem locul in care traim unul mai curat, mai sanatos. Din acest motiv am ales sa amenajam spatii verzi de joaca in acele zone de blocuri unde betonul este dominant, iar aerul curat o raritate",a declarat Corina Vasile, Director Comunicare si Relatii Publice, Raiffeisen Bank.

In ultimii ani, in Romania se poate observa o reducere dramatica a spatiilor verzi din orase, fie ele de utilitate publica (parcu ri, gradini, spatii de joaca), fie zone de verdeata in apropierea strazilor si marilor bulevarde. Reducerea spatiilor verzi are impact asupra calitatii aerului si a vietii locuitorilor. Conform standardelor europene, pana in anul 2013, fiecarui locuitor al oraselor din Romania trebuie sa-i revina 26 metri patrati de spatiu verde, norma de care depinde sanatatea oamenilor. Mai mult, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca in marile aglomeratii urbane sa existe cel putin 50 metri patrati de spatiu verde pentru fiecare locuitor. In acest moment, media spatiului verde la nivel national este de doar 9 metri patrati pe cap de locuitor, iar in orase importante precum Arad, Calarasi, Constanta, Deva, Galati, Ploiesti sau Focsani nu se inregistreaza mai mult de 5 metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor.



***
1. Asociatia MaiMultVerde (www.maimultverde.ro), organizatie neguvernamentala, nonprofit si de protectie a mediului, are misiunea de a construi o noua cultura a voluntariatului pentru mediu in Romania. In primii doi ani de functionare, 2008 si 2009, MaiMultVerde a lucrat cu peste 11.000 de voluntari, a plantat 383.700 puieti, a strans 262 de tone de deseuri, a deschis primul centru de inchiriat biciclete din Bucuresti, Cicloteque, a derulat doua ca mpanii nationale de informare si educatie si a organizat prima gala de strangere de fonduri pentru proiecte de mediu, Gala Verde. Bugetul MaiMultVerde in primii doi ani a depasit 1.800.000 de euro. Fondurile au fost obtinute din sponsorizari oferite de marile companii din Romania.

2. Raiffeisen Bank (www.raiffeisen.ro) este o banca universala de top, care ofera o gama completa de produse si servicii financiare clientilor persoane fizice, IMM-uri sau corporatii. Raiffeisen International, grupul care detine 99,49% din actiunile bancii, opereaza una dintre cele mai mari retele bancare din Europa Centrala si de Est, acoperind 17 piete in zona de crestere a Europei prin banci subsidiare, companii de leasing si alti furniz ori de produse financiare. Cei 56.000 de angajati ai grupului deservesc peste 15 milioane de clienti in peste 3.000 de puncte de lucru. Raiffeisen International este subsidiara in intregime consolidata a Raiffeisen Zentralbank Osterreich AG (RZB), care detine aproximativ 72,8% din actiunile comune. Restul actiunilor sunt tranzactionabile la Vienna Stock Exchange. RZB este una dintre cele mai importante banci comerciale si de investitii din Austria si institutia centrala a Grupului austriac Raiffeisen, cel mai mare grup bancar din aceasta tara.


Informatii suplimentare:
Anamaria Bogdan, Director de comunicare MaiMultVerde, tel. 0755 224816, email: anamaria.bogdan@maimultverde.ro