Centrul de Consultanta pentru Victimele Rutiere a organizat Marele mars mic in cadrul celei de-a doua saptamani mondiale de siguranta rutiera in perioada 6 – 12 mai 2013.

Centrul de Consultanta pentru Victimele Rutiere a desfasurat in ziua de 8 mai 2013 actiunea „Marele mars mic”, care face parte din initiativa globala The Long Short Walk. Un numar de aproximativ 100 de copii, insotiti de educatori si parinti, s-au deplasat in mars de la Gradinita nr. 274 pe bulevardul Iuliu Maniu pana in curtea Universitatii Politehnice Bucuresti. Doamna Lucretia Baluta, Expert educatie in cadrul Comisiei Nationale a Romaniei pentru UNESCO, s-a alaturat demersului, ca si reprezentantii Politiei Rutiere, care au insotit participantii la mars pe toata durata desfasurarii acestuia.

Evenimentul si-a propus sa sensibilizeze toti participantii la traficul rutier si sa atraga atentia asupra respectului ce trebuie sa se manifeste inclusiv in trafic. Centrul de Consultanta pentru Victimele Rutiere urmareste, in conformitate cu obiectivul european insusit si de Romania, reducerea cu 50% a numarului victimelor accidentelor rutiere la nivelul Uniunii Europene, constituindu-se totodata si intr-un semnal care sa evidentieze necesitatea unei Strategii nationale de siguranta rutiera.

Parteneri: Politia Rutiera, Publicis Romania

Cea de-a doua saptamana mondiala de siguranta rutiera, 6 – 12 mai 2013
Cea de-a doua saptamana mondiala de siguranta rutiera stabilita de Adunarea Generala a ONU si dedicata celor mai vulnerabili participanti la traficul rutier – pietonii are rolul de a atrage atentia asupra necesitatii urgente de a proteja pietonii din toate colturile lumii, de a demara actiunile ce trebuie intreprinse pentru aceasta si de a contribui astfel la atingerea scopului Deceniului de actiune pentru siguranta rutiera 2011 – 2020, acela de a salva 5 milioane de vieti.

La nivel mondial, The Long Short Walk este organizat pe parcursul saptamanii mondiale de siguranta rutiera de catre 151 de organizatii din domeniul sigurantei rutiere, cu participarea a 31.288 de persoane din intreaga lume, care vor parcurge in total 99.634 km.

Deceniul de actiune pentru siguranta rutiera 2011 – 2020, proclamat de Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite ofera un cadru larg pentru a atrage atentia asupra necesitatii de a avea un grad mai mare de siguranta rutiera. Lansat in mai 2011 de catre autoritatile din intreaga lume, Deceniul de actiune are ca scop dezvoltarea capacitatilor de management al sigurantei rutiere in lume, imbunatatirea drumurilor si a vehiculelor, modelarea comportamentului tuturor participantilor la traficul rutier si imbunatatirea masurilor de ingrijire post trauma.

Anual pe drumurile din intreaga lume isi pierd viata aproximativ 1,24 milioane de persoane, ceea ce face ca accidentele rutiere sa constituie cea de-a opta cauza de deces la nivel mondial si totodata principala cauza a decesului tinerilor cu varsta intre 15 – 29 de ani. Pietonii constituie aproximativ un sfert din numarul persoanelor decedate anual in accidente rutiere, constituind una dintre cele mai vulnerabile categorii de participanti la trafic.

In Romania in anul 2012 s-au produs 26.648 accidente de circulatie soldate cu victime, respectiv 2.018 morti, 8.768 raniti grav si 24.723 raniti usor. Datele statistice prezentate in Raportul global privind siguranta rutiera in anul 2012, publicat de Organizatia Mondiala a Sanatatii, arata ca in Romania pietonii reprezinta 37% din numarul total de persoane decedate in accidente rutiere.

***
Centrul de Consultanta pentru Victimele Rutiere - CCVR Romania

CCVR Romania este o organizatie non-guvernamentala care actioneaza in domeniul sigurantei rutiere din Romania, ce reprezinta interesele victimelor si ale familiilor acestora, promovandu-le si aparandu-le drepturile, oferind consultanta si asistenta – juridica, tehnica, medicala, sociala, psihologica, etc.

Membra a Federatiei europene a victimelor accidentelor rutiere – FEVR, a Aliantei Globale a ONG-urilor pentru siguranta rutiera si semnatara a Cartei Europene a Sigurantei Rutiere, CCVR Romania isi desfasoara activitatile si deruleaza proiecte sub deviza Deceniului de actiune pentru siguranta rutiera 2011 – 2020, alaturi de partenerii sai printre care enumeram: Politia Rutiera, Publicis Romania, Institutul de Filosofie si Psihologie al Academiei Romane – C. Radulescu Motru, Automobil Clubul Roman, Federatia Internationala a Comunitatilor Educationale - FICE Romania, Biblioteca Metropolitana Bucuresti, Uniunea Editorilor din Romania, Asociatia pentru protectia consumatorilor – ASCOR.