In contextul celor mai recente semne de incertitudine cu privire la viitorul fondurilor europene in Romania, in proiectul Romano Cher - Casa Romilor urmeaza sa fie fondate pana in luna februarie a anului viitor un numar de 30 cooperative menite sa contribuie la perpetuarea mestesugurilor traditionale rome si la adaptarea acestora la exigentele pietei.

Cooperativele Romano ButiQ - solutii de viitor pentru comunitatile de romi mestesugari
Cooperativa de impletitori Romano ButiQ Mironeasa (judetul Iasi) s-a infiintat in august 2011 si are cinci membri fondatori, majoritatea din familia Anusca. Inceputurile au fost anevoioase si provocarile au fost numeroase, insa in cele din urma mestesugarii din diferite generatii au reusit sa iasa din zona lor de confort si sa isi adapteze tehnicile si produsele la cerintele clientilor, dand dovada de flexibilitate si maiestrie in ceea ce fac. Nivelul de trai al familiilor de impletitori romi din comuna Negresti (judetul Vaslui) este foarte precar, de unde si ideea de a fonda o cooperativa pentru ei, care sa vina in ajutorul intregii comunitati. Astfel, in iulie 2012 a fost fondata cooperativa Romano ButiQ Negresti, cu sapte membri fondatori. Odata cu demersurile administrative de infiintare a cooperativei, sprijinul acordat membrilor acestora se concretizeaza  in solutii pentru procurarea materiei prime sau a unor unelte mai bune, gasirea si dotarea unui spatiu de lucru comun si adecvat si, nu in ultimul rand, furnizarea de expertiza pentru crearea unor modele de produs adaptate la cerintele pietei si identificarea unor surse sustenabile de comenzi.


In judetul Cluj, la Poieni si Caseiu, alte doua cooperative de impletitori au fost infiintate in primavara si vara lui 2012. In total, in acest moment, sunt fondate si functionale noua astfel de cooperative, intre timp fiind in curs de finalizare alte 15 cooperative in care mestesugarii romi vor confectiona manual, vor promova si vor comercializa produse din lemn, nuiele, fier, aluminiu, tabla zincata, cupru sau argint.

Proiectele pe bani europeni pot avea rezultate palpabile
Atat in comunitatile in care se implementeaza proiecte din fonduri europene, cat si in perceptia publicului general, exista un curent de opinie conform caruia banii se cheltuie fara rezultate concrete si ca nu aduc schimbari reale in vietile beneficiarilor.  In cadrul proiectului Romano Cher – Casa Romilor, Cooperativele Romano ButiQ sunt infiintate ca entitati de economie sociala de sine statatoare, menite sa dea un nou suflu mestesugurilor traditionale, sa le transforme din nou in surse stabile de venit si prin urmare sa ii incurajeze pe membrii comunitatilor de romi, mai ales pe cei tineri, sa duca mai departe mestesugul care ii defineste si ii face mandri de apartenenta lor etnica. Pana la finalul proiectului, in februarie 2013, vor fi infiintate un numar de 30 de cooperative.

Mestesugurile traditionale ale romilor - supravietuire si identitate
Mestesugul practicat este valoarea in jurul careia s-au conturat in timp identitatile diferitelor neamuri de romi. Autoidentificarea acestora dupa meserie a supravietuit pana in zilele noastre. Mestesugul este mai mult decat o simpla ocupatie, este un set de coduri care definesc in mare parte un grup de romi. Proiectul Romano Cher - Casa Romilor a fost conceput pornind de la convingerea ca perpetuarea mestesugurilor traditionale ale romilor poate reprezenta concomitent o solutie economica viabila si de pastrare a identitatii etnice si culturale a acestora, aducand in acelasi timp si o contributie semnificativa la schimbarea perceptiei preponderent negative fata de etnia roma.

Proiectul Romano Cher - Casa Romilor este implementat in perioada iunie 2010 - februarie 2013 de catre KCMC - K Consulting Management and Coordination si este co-finantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 (56327) - “Investeste in oameni”.

Contact: Orlando Neagoe
Coordonator Romano Cher-Casa Romilor
K Consulting Management and Coordination
0734 800 284
orlando@kcmc.ro