ONGFest – Targul Economiei Sociale ajunge weekend – ul acesta la Bacau. Pentru doua zile,  Parcul Catedralei devine kilometrul 0 al societatii civile bacauane. Bucurestiul a deschis saptamana trecuta seria evenimentelor ONGFest.

200 de organizatii au fost in Parcul Al. I. Cuza din Bucuresti intre 9 si 11 septembrie. Peste 30 000 de vizitatori au fost prezenti in parc. In cadrul Conferintei Nationale a Economiei Sociale, care a deschis Targul,  peste 130 de reprezentanti ai organizatiilor economiei sociale au dezbatut situatia acestui sector si rolul sau in actualul context socio-economic.

ONGFest – Targul Economiei Sociale va strabate intreaga tara. Timp de o luna si jumatate, intre 9 septembrie si 16 octombrie, caravana isi va stabili tabara in Iasi, Bacau, Miercurea - Ciuc, Sibiu, Craiova, Cluj – Napoca, Oradea, Timisoara si Constanta. La sfarsitul acestei saptamani este randul Iasiului si Bacaului sa gazduiasca urmatoarele manifestari de pe traseul caravanei. Conferinta de presa care va anunta sosirea caravanei ONGFest va avea loc vineri, 16 septembrie, incepand cu ora 10.00, la Sala Mica a Consiliului Judetean.

Weekend-ul care urmeaza Bacaul devine o scena deschisa pentru organizatiile participante la ONGFest – Targul Economiei Sociale. Astfel, pe 17 si 18 septembrie, Parcul Catedralei va fi cel mai fierbinte loc pe de harta orasului. Peste 25 de organizatii vor fi reprezentate, iar cetatenii vor avea ocazia de a afla informatii interesante despre programele si proiectele acestora. Bacauanii sunt asteptati in Parcul Catedralei sambata si duminica, intre orele 10.00 – 20.00.

Doritorii pot participa si la seminariile organizate in cadrul evenimentului. Printre temele abordate se numara relatia dintre ONG-uri  si autoritati, economia sociala si comunicarea. Nici partea de spectacol nu este neglijata: in parc vor avea loc demonstratii de karate, parada modei cu haine confectionate din hartie creponata, dansuri traditionale, dar si un concert de muzica moderna.

Cinefilii sunt invitati sambata, 17 septembrie, la ora 19.30, la Cinema Central Bacau, pentru a viziona pelicula “Buna!Ce faci?”, in regia lui Alexandru Maftei. Filmul va fi proiectat datorita  parteneriatului dintre Fondul de Inovare Civica (programul de finantare cu numarul 21 gestionat de FDSC), Voodoo Films si Rollin Film. Seara de film romanesc va reprezenta, de altfel, una dintre atractiile evenimentului in toate orasele in care ajunge caravana ONGFest. Informatiile complete despre program sunt disponibile pe site – ul evenimentului, www.ongfest.ro.

Seria evenimentelor din cadrul caravanei ONGFest – Targul Economiei Sociale a inceput la Bucuresti. Evenimentul, care anul acesta a fost organizat sub numele de Targul Economiei Sociale, a fost deschis vinerea trecuta in cadrul Conferintei Nationale a Economiei Sociale. Rapoartele prezentate au evidentiat rolul si ponderea economiei sociale in Romania, angajator a 3,3% din totalul fortei de munca salariate din Romania. Cu aceasta ocazie a fost lansat primul Atlas al Economiei Sociale, o publicatie care prezinta datele esentiale la zi de natura economica si financiara ale organizatiilor de economie sociala din Romania si anume: asociatii si fundatii, casele de ajutor reciproc ale salariatilor, casele de de ajutor reciproc ale pensionarilor, cooperative mestesugaresti, cooperative de consum si cooperative de credit.

Parcul Alexandru Ioan Cuza a devenit neincapator pentru cele 200 de organizatii care, pentru 3 zile, au interactionat cu peste 30 000 de vizitatori. Seminarii, ateliere, concursuri interactive, spectacole de teatru, de dans, concertele sunt atractiile care au adus bucurestenii in parc. Damian Draghici, in formula Damian & Brothers, a sustinut sambata seara un concert extraordinar pe scena ONGFest. Peste 1 000 de persoane au rezonat cu artistul pe ritmuri traditionale. Tot sambata seara, cinematograful Gloria a gazduit  cei 370 de spectatori, care au dorit sa vizioneze filmul “Buna!Ce faci?”, in regia lui Alexandru Maftei. Filmul a fost obtinut in cadrul parteneriatului dintre Fondul de Inovare Civica (programul de finantare cu numarul 21 gestionat de FDSC), Voodoo Films si Rollin Film si proiectat in locatia oferite de Romania Film. Seara de film romanesc se va repeta in toate orasele in care se va derula ONGFest – Targul Economiei Sociale.

Seminarul cu tema „Electro-Braconaj in Delta Dunarii”, organizat de Salvati Dunarea si Delta, a atras atentia publicului, prin exemplu socant oferit.  La eveniment au fost prezenti Marian Sora, ofiter specialist Serviciul pentru protectia fondului forestier si piscicol, Directia de Ordine Publica – IGPR, reprezentanti ai Serviciului de Politie Delta Dunarii – Tulcea, Marius Barbulescu, comisar general adjunct Garda Nationala de Mediu, Gabriel Abos, presedintele Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, Liviu Mihaiu, presedintele Asociatiei Salvati Dunarea si Delta, si Malin Musatescu, vicepresedinte Salvati Delta si redactor sef Super Pescar.

Caravana ONGFest este o platforma unica de comunicare directa, la nivel național, pentru toate cele trei sectoare (public, de afaceri, nonprofit). In acest mod, este facilitata dezvoltarea parteneriatelor intre ONG-uri, instituții publice si companii.

Campania este sustinuta in mod activ de trei persoane publice, recunoscute pentru implicarea lor in comunitate. Raed Arafat, Melania Medeleanu si Adrian Despot au raspuns afirmativ invitatiei organizatorilor. Spotul TV ilustreaza alegerea fiecaruia dintre ei de a sustine societatea romaneasca prin actiuni proprii. Filmarea a avut loc chiar in Parcul Alexandru Ioan Cuza (fost IOR), unde, in perioada 9 – 11 septembrie bucurestenii sunt asteptati la ONGFest. Spotul poate fi vizionat la linkul urmator: http://www.youtube.com/watch?v=hfdWNELefXM&feature=channel_video_title

Calendarul evenimentului, la nivel national, este urmatorul:
•    Bucuresti – 9 – 11 septembrie – Parcul Al.I.Cuza (fost IOR)
•    Iasi 17 – 18 septembrie – Bd. Stefan cel Mare si Sfant, zona Primariei
•    Bacau – 17 – 18 septembrie – Parcul Catedralei
•    Miercurea – Ciuc – 24 – 25 septembrie – Piata Libertatii
•    Sibiu – 24 – 25 septembrie – Piata Mica
•    Craiova – 24 – 25 septembrie – Piata Prefecturii
•    Cluj – Napoca – 1 – 2 octombrie – Piata Muzeului
•    Oradea – 1 – 2 octombrie – Parcarea Independentei
•    Timisoara – 8 – 9 octombrie – Piata Unirii
•    Constanta – 15 – 16 octombrie – City Park Mall of Constanta

Evenimentul se desfasoara cu sprijinul financiar al: Trust for Civil Society in Central & Eastern Europe, Autoritatea Nationala pentru Sport si Tineret, Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale, prin programul Tineret in Actiune.
Partener principal: Banca Comerciala Romana.
Parteneri: Shelter Security, Sensiblu, City Park Mall of Constanta, RomaniaFilm, Rollin Film, Clorofilm, Voodoo Films, Astra Film Festival, Fundatia Serviciilor Sociale Bethany, O.N.Cercetasii Romaniei, Centrul Local “Orion”, Centrul de Resurse pentru Organizatiile Non – Profit din Oltenia (C.R.O.N.O), Asociatia Romana a Tinerilor cu Initiativa (ARTI), Fundatia de Sprijin Comunitar Bacau, Centrul de Asistenta pentru Organizatii Neguvernamentale – CENTRAS, Centrul de Voluntaria Cluj Napoca, Asociatia Maghiarilor din Sibiu – HID, Institutul Roman de Educatie a Adultilor, Asociata Caritas Eparhial Oradea.

Parteneri media: TVR Cluj, Constanta TV, Evenimentul Sibiu, Radio Romania Bucuresti, Radio Iasi, Radio Constanta, Radio Transilvania, Radio Cluj, Ziarul Ring, Revista Ecologic, Revista Info-Mediu Europa, Ziarul de Iasi, Ziarul de Bacau, Foaia Transilvana, Gazeta de Sud, roportal.ro, bucuresteni.ro, capitalul.ro, pr-romania.ro, csr-romania.ro, port.ro, 121.ro, societal.ro, studentie.ro, calificativ.ro, totb.ro, calendarevenimente.ro, stiridecluj.ro, cluj.info, constanteanul.com, iasifun.ro, trilulilu.ro, craiova.ro, eventube.ro, vinsieu.ro, timisoreni.ro.

Evenimentele au loc in cadrul proiectului  PROMETEUS - Promovarea economiei sociale in Romania prin cercetare, educatie si formare profesionala la standarde europene, proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Investeste in oameni! Proiectul este implementat de FDSC in parteneriat cu Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii, Universitatea Bucuresti – Facultatea de Sociologie, European Research Institute on Cooperative and Social Enterprises si Centrul National de Pregatire in Statistica

Nota pentru redactori:
ONGFest este organizat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile in cadrul proiectului PROMETEUS - Promovarea economiei sociale in Romania prin cercetare, educatie si formare profesionala la standarde europene, cofinantat prin Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007- 2013, Investeste in oameni! cu sprijinul financiar al Trust for Civil Society in Central & Eastern Europe si al Agentiei pentru Sport si Tineret.

Pentru mai multe detalii va rugam accesati site-ul  www.ongfest.ro.
Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC) este o organizatie neguvernamentala, independenta, infiintata in anul 1994, la initiativa Comisiei Europene. FDSC este o “organizatie pentru organizații”, un sustinator al sectorului neguvernamental. FDSC considera ca nivelul de dezvoltare este un indicator pentru starea comunitatii in care cetatenii traiesc.

Misiunea FDSC este ca prin informare, finanțare, instruire, cercetare si advocacy sa dezvolte capacitatea organizațiilor societatii civile si a comunitatilor  pentru a imbunatati viata oamenilor. FDSC lucreaza cu ONGurile pentru ca, in final, schimbarea in bine sa se produca la nivelul fiecarei comunitati si a fiecarui individ.
Pentru informatii suplimentare, va rugam sa va adresati Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile, (www.fdsc.ro) la numarul de telefon 021-310-0177; e-mail: vera.ularu@fdsc.ro, persoana de contact: Vera Ularu, Project Manager, mobil: 0752 444 302