*Credit foto Helmut Ignat

La mobilizarea pentru actiunea de igienizare au participat peste 300 de voluntari si au fost colectati 700 de saci de deseuri menajere si reciclabile. Organizatorii au avut sprijinul Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice, al Politiei Locale Sector 4, al Penitenciarului Jilava si al Jandarmeriei Române. Actiunea a fost realizata cu sprijinul REBU Bucuresti si cu participarea Garzii de Mediu Bucuresti, Apele Române si Agentia de Protectie a Mediului.

In pregatirea zilei de sâmbata, organizatorii au organizat vineri 21 septembrie un tur tematic al zonei in prezenta mass media si mai multe lectii educative de biologie si ecologie cu 60 de elevi de la 3 scoli din sectorul 4.

“Ne aflam aici pentru un proiect fabulos care se numeste Parcul Natural Vacaresti. O oaza in desertul de beton. Proiectul este o viziune a unor organizatii de mediu care isi doresc ca Bucurestiul sa respire, sa aiba primul parc natural urban din România, un loc dedicat copiilor, turistilor, cercetatorilor. Ne dorim ca acest proiect sa devina un plamân in plus pentru fiecare bucurestean. Asociatia Salvati Dunarea si Delta este aici pentru a sprijini si promova acest proiect", a declarat Liviu Mihaiu, presedintele Asociatiei Salvati Dunarea si Delta.

Activitatile de voluntariat care s-au desfasurat in weekendul 20-22 septembrie reprezinta inceputul unei campanii de promovare a Parcului Natural Vacaresti. In perioada urmatoare, aceasta va include intâlniri de lucru cu reprezentantii Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice, publicarea de articole in mass media si promovarea petitiei publice prin care locuitorii Bucurestiului pot cere autoritatilor sa grabeasca decizia de infiintare a Parcului Natural Vacaresti. Petitia poate fi semnata incepând cu 26 septembrie pe pagina de Facebook a Parcului Natural Vacaresti: https://www.facebook.com/pages/Parcul-Natural-V%C4%83c%C4%83re%C8%99ti/539076059491083 

“Actiunea desfasurata a reprezentat pentru noi un pas important in demersul societatii civile de a declara lacul Vacaresti parc natural protejat. Consideram ca aceasta zona trebuie conservata iar populatia Capitalei si turistii care vin in Bucuresti sa se bucure de aceasta zona. Asa cum in alte tari exista astfel de parcuri naturale urbane, ne dorim ca si Bucurestiul sa beneficieze de o astfel de zona. Le multumim tuturor voluntarilor prezenti in numar mare si tuturor autoritatilor implicate. De asemenea, reusita noastra s-a datorat implicarii companiei REBU. Asteptam pe data de 28 septembrie populatia României in numar cât mai mare la ziua de curatenie nationala Let’s Do It, Romania!”, a spus Andrei Cosulean, reprezentant Let’s do it, Romania!

Despre Parcul Natural Vacaresti: Pe locul constructiilor abandonate din groapa Vacaresti s-a dezvoltat in ultimii ani un ecosistem natural neasteptat de bogat. Pe cele 190 de hectare se intind canale, lacuri in miniatura, alaturi de vegetatie specifica zonelor umede. Peste 90 de specii de pasari (ulii, fazani, rate salbatice - dintre care numeroase ocrotite prin conventii internationale), mamifere, pesti, amfibieni si-au facut adapost in ”Delta” Vacaresti.

In urma demersurilor demarate de catre Asociatia Salvati Dunarea si Delta alaturi de mai multi specialisti biologi, ecologi si geologi, Academia Româna a avizat pozitiv infiintarea Parcului Natural Vacaresti. 

***
Despre Asociatia Salvati Dunarea si Delta
Asociatia Salvati Dunarea si Delta este o organizatie neguvernamentala de protectia mediului, care s-a impus in cei noua ani de activitate prin actiuni sustinute de advocacy pe probleme ecologice si a demonstrat prin rezultate concrete ca poate oferi solutii pentru marile provocari cu care se confrunta Delta Dunarii. De asemenea, asociatia are o activitate sustinuta si in domenii conexe protectiei mediului, detinând in portofoliu proiecte care vizeaza dezvoltarea durabila, dezvoltarea comunitara locala, managementul deseurilor, economia sociala si dezvoltarea resurselor umane, managementul apelor, campanii de informare si constientizare cu privire la protejarea mediului, antreprenoriat social etc.
 
Despre Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis
Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis este o organizatie neguvernamentala infiintata in 2009 cu scopul promovarii principiilor dezvoltarii durabile la nivelul politicilor publice din România. Raportat la problemele de mediu din tara noastra, Ecopolis isi propune sa intervina cât se poate de concret, dezvoltând si promovând politici publice-raspuns la aceste probleme. In paralel, Ecopolis, prin proiectele pe care le desfasoara, se implica in informarea si implicarea cetatenilor in procese decizionale locale si ii ajuta pe acestia la formularea unor solutii concrete pentru problemele din comunitatile lor.
 
Despre sistemul Coca-Cola
In România, ca in toate tarile in care isi desfasoara activitatea, Coca-Cola functioneaza pe baza unui sistem propriu, incluzând toate verigile necesare producerii si distributiei produselor sale catre consumatori. Sistemul este format din Coca-Cola România (filiala a The Coca-Cola Company, proprietarul marcilor inregistrate) si partenerul sau Coca-Cola HBC România, care imbuteliaza si distribuie in România produsele Coca-Cola sub licenta The Coca-Cola Company.
Dorna este unul din cele mai cunoscute branduri de apa minerala naturala din Romania, in portofoliul  Coca-Cola România inca de la achizitia sa in anul 2002. De-a lungul istoriei sale, Dorna s-a remarcat prin indrazneala si unicitatea campaniilor de marketing, ce exploreaza – pe lânga atributele functionale ale brandului – latura emotionala generata de apropierea cu natura. Si in viitor, Dorna isi propune sa fie nu doar un etalon in materie de inovatie in comunicare, ci si un pionier in protectia mediului inconjurator. 


Persoana de contact:
Laura Zaharia                               
PR Executive                              
E-mail: laura.zaharia@salvatidelta.ro;    
Tel: 0729 882 617                                                   
www.salvatidelta.ro