Se implinesc 5 ani. 5 ani in care CeRe a sustinut ca cetatenii trebuie sa se implice in deciziile publice si ca e firesc ca autoritatile sa ii consulte pe cei afectati de hotararile luate de ei. Si vom sustine in continuare, in anii ce vin, ca fiecare are ceva de spus in luare deciziilor care il privesc.

De ziua noastra, vrem sa ne facem cadou o campanie de advocacy. Vrem sa luptam pentru o cauza care ne afecteaza pe noi, cetatenii de la CeRe.

Am ales trei subiecte de campanie iar pentru unul dintre ele vom construi propria campanie pe care o desfasuram voluntar, pentru ca si noi cei/cele de la CeRe suntem membrii unei comunitati (fie ea Bucuresti, Romania, comunitatea soferilor sau comunitatea celor care tin la linistea lor).

In ce campanie vrei sa se implice CeRe in urmatorul an? Poti vota pana pe 19 aprilie la adresa http://www.ce-re.ro/campanie

Rezultatele votului - odata cu suflatul in lumanari: 20 aprilie, de ziua noastra, cand vom da si startul campaniei alese de voi.


Campania 1: Informare si consultare ca la carte
Avem niste legi importante in Romania: legea 544/2001 care spune ca cetatenii au dreptul la aproape orice informatie produsa de institutiile publice, legea 52/2003 care spune ca cetatenii trebuie consultati pe marginea deciziilor publice si legea 215/2001 care „obliga" alesii locali sa se intalneasca cu oamenii in mod regulat, sa publice rapoarte de activitate si spune ca cetatenii au acces la sedintele consiliului local, si multe altele care asigura regasirea tuturor actorilor sociali in decizia publica finala. In realitate, ei se fac ca informeaza si consulta, iar noi nu avem cai de atac reale.

Daca vrei ca informarea si consultarea publica sa se intample pe bune, noi ne vom implica intr-o campanie de schimbare a legislatiei prin introducerea de prevederi mai specifice si sanctiuni pentru nerespectarea legii.


Campania 2 - Ridicarea masinilor - cheta pentru noi locuri de parcare
In Bucuresti in anul 2010 au fost ridicate 40.000 de autovehicule, iar taxa minima este 550 RON - in total profituri de minim 22.000.000 RON intr-un an. Dar unde se duc banii? In mare parte doar companiile private care ridica masini incaseaza bani, in timp ce autoritatile sustin ca nu exista fonduri pentru crearea de noi locuri de parcare.

Daca ti se pare ca primariile isi fac de cap prin atribuirea contractelor de ridicare a autovehiculelor unor companii private fara sa se asigure ca o parte din bani se duc si catre bugetele locale, CeRe va porni o campanie in care va cere rezilierea contractelor existente incheiate de primariile de sector din Bucuresti si va cere redirectionarea taxelor catre bugetele locale in fonduri destinate crearii de noi locuri de parcare.


Campania 3: Coloane oficiale - fara prea multe surle si trambite
Desi exista o legislatie in vigoare care mentine la limita numarul de demnitari romani care au acces la serviciul de insotiri, coloanele oficiale raman in continuare cauza a numeroase ambuteiaje in timpul orelor de varf, dar si a nivelului suparator de poluare fonica in momente in care avertizarea sonora nu e necesara.

Daca iti doresti un trafic fluidizat, in care nu se abuzeaza de prioritatea pentru deplasarile in conditii de urgenta, si linistea cetatenilor, noi vom milita pentru limitarea numarului de autovehicule in coloanele oficiale, dar si reducerea semnalizarii acustice pe timp de noapte si in zilele de week-end.