Conform unui studiu initiat de Asociatia React, persoanele cu dizabilitati din Bucuresti sunt punctuale si isi respecta termenele de indeplinire a sarcinilor.

•    94% dintre respondentii din Bucuresti considera ca persoanele cu dizabilitati sunt punctuale si isi respecta termenele de indeplinire a sarcinilor.
•    Majoritatea companiilor mari prefera sa plateasca taxe in loc sa angajeze persoane cu dizabilitati.
•    Economia sociala reprezinta o solutie la dezvoltarea sustenabila a comunitatii locale.

Bucuresti, 7 septembrie 2011 – in studiul initiat de Asociatia React, in cadrul platformei „Fabrica de Bine” din proiectul Dezvoltarea Economiei Sociale prin Infiintarea si Dezvoltarea de Intreprinderi Sociale” si prezentat azi in cadrul seminarului “Economia sociala: de la afacere la profit social”, se releva faptul ca respondentii din Bucuresti apreciaza colegii cu dizabilitati ca fiind punctuali si valorizeaza pozitiv relationarea cu acestia la locul de munca.

Astfel, 90% dintre respondentii din Bucuresti considera ca persoanele cu dizabilitati sunt total dedicate muncii lor. In plus, 81% dintre respondenti recunosc faptul ca un coleg de serviciu cu dizabilitati se poate adapta foarte bine la ritmul de lucru si poate tine pasul cu ceilalti.

Mai mult, 87% dintre cei intervievati din aceeasi regiune cred ca rezultatele muncii unui coleg de serviciu cu dizabilitati sunt la fel de bune ca cele ale unei persoane fara dizabilitati iar managerii romȃni sunt de acord cu acesta afirmatie intr-un procent  de 88%.

Cu toate acestea, majoritatea companiilor mari prefera sa plateasca taxele impuse de lege in loc sa adopte un comportament activ de cautare si selectare a unor persoane cu dizabilitati, competente pentru anumite functii.

“Rezultatele studiului nostru arata faptul ca dorinta, capacitatea si pasiunea pe care o depun persoanele cu dizabilitati in munca de zi cu zi, este recunoscuta de catre colegii si sefii lor. Ne dorim ca angajatorii sa realizeze ca avem de-a face cu un potential neexploatat si sa ofere acestor persoane posibilitatea de a obtine, cu demnitate un venit. Economia sociala ofera o solutie pentru cresterea ratei de angajare a acestor persoane vulnerabile social si, speram ca exemplul proiectului nostru, “Fabrica de Bine”, sa fie preluat de cât mai multi actori sociali si economici”,a declarat Anca Stefan, Managerul Proiectului.

Economia sociala raspunde nevoii de ocupare a fortei de munca, punând accent pe integrare sociala si nu pe asistenta sociala. Ea se bazeaza tocmai pe capacitatea membrilor unei comunitati de a se coagula si de a se constitui intr-o forma de organizare economica. Aceasta identifica si utilizeaza potentialul resurselor umane, financiare si materiale de care dispune comunitatea.

Uniunea Europeana apreciaza economia sociala ca fiind un mijloc eficient in procesul integrarii ocupationale a persoanelor vulnerabile, considerând-o un raspuns social la problemele crizei actuale si un partener serios al societatii civile si al statului.

Din pacate, conform studiului intreprins de Asociatia React, conceptul de economie sociala este foarte putin cunoscut in România iar formele existente pe piata nu sunt competitive.

La eveniment au participat reprezentati ai AJOFM, Directiei Generale de Asistenta Sociala, ONG-urilor, unitati protejate, companii, studenti si profesori.

***
Fabrica de Bine este un proiect de dezvoltare a economiei sociale si de integrare in câmpul muncii a persoanelor vulnerabile social. Proiectul se desfasoara pe durata a 32 de luni si are ca finalitate infiintarea a 6 intreprinderi sociale in 5 din cele 8 regiuni de dezvoltare ale României: Bucuresti si Ilfov, Centru, Nord-Est, Sud-Vest Oltenia si Sud Muntenia. Astfel, pâna in februarie 2013, proiectul va crea 150 de noi locuri de munca pentru persoane cu dizabilitati si persoane care traiesc din venitul minim garantat.
 


Studiula fost realizat la initiativa Asociatiei REACT in cadrul proiectului strategic POSDRU /84/6.1/S/50269 intitulat "Dezvoltarea Economiei Sociale prin Infiintarea si Dezvoltarea de Intreprinderi Sociale". Cercetarea s-a desfasurat la nivel national, in perioada ianuariefebruarie 2011, pe un esantion de 1010 persoane selectate aleator, cu vârsta de peste 18 ani, din mediul urban, din regiunile de dezvoltare Bucuresti, Muntenia, Moldova Nord, Oltenia si Transilvania Sud, regiuni in care se desfasoara proiectul Asociatiei REACT.

Asociatia REACT este o organizatie neguvernamentala, non profit, creata in 2006 pentru a veni in sprijinul actorilor societatii civile prin proiecte ample, cu rezultate semnificative in imbunatatirea calitatii vietii membrilor comunitatilor vizate. Prin programele pe care le desfasoara, organizatia vizeaza trei domenii: integrare sociala, educatie si sanatate publica. Pâna in prezent, Asociatia REACT a câstigat 9 premii de excelenta care-i certifica profesionalismul si capacitatea de implementare. Printre proiectele organizatiei se numara: O sansa pentru viata – program national de donare de sânge, Succes in cariera – proiect national de conferinte mentorale pentru liceeni, Fratii mai mariproiect de integrare sociala a copiilor institutionalizati.

Asociatia REACT dezvolta proiectul strategic POSDRU /84/6.1/S/50269 intitulat "Dezvoltarea Economiei Sociale prin Infiintarea si Dezvoltarea de Intreprinderi Sociale". Proiectul este cofinantat din Fondul Social European prin programul operational sectorial - Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 Investeste in oameni! si se incadreaza pe Axa prioritara 6 - Promovarea Incluziunii Sociale.

Valoarea totala a proiectului este de 18.073.582 RON, din care asistenta financiara nerambursabila insumeaza 16.698.525 RON.

Pentru informatii suplimentare, sunteti rugati sa o contactati pe Andreea Rotaru – Manager comunicare, telefon 021/315 45 32; 0723.212.249 sau email: andreea.rotaru@asociatiareact.ro