Asociatia Salvati Dunarea si Delta a organizat vineri, 9 septembrie, seminarul cu tema „Electro-braconaj in Delta Dunarii”, in cadrul caruia a avut loc o demonstratie de braconaj cu curent electric. Actiunea, realizata in parteneriat cu Inspectoratul General al Politiei Romane, face parte din evenimentele desfasurate in perioada 9-11 septembrie 2011, in Parcul Alexandru Ioan Cuza din Bucuresti, in cadrul Festivalului Organizatiilor Neguvernamentale din Romania – ONGFest.

Reprezentantii Serviciului de Politie Delta DunariiTulcea le-au aratat celor prezenti cum actioneaza braconierii care utilizeaza curentul electric, folosind un acvariu cu pesti  si ustensile de braconat confiscate in timpul actiunilor de control din Delta.

Salvati Delta si-a propus ca, prin aceasta actiune de constientizare, sa aduca in atentia publicului una dintre cele mai grave probleme cu care se confrunta Delta Dunarii – braconajul. Potrivit analizei realizate de Salvati Delta – Delta Warnining Report , cantitatea de peste capturat ilegal anul trecut a fost de doua ori mai mare decat cantitatea de peste raportata legal. Astfel, comertul cu peste din Delta Dunarii este dominat intr-o proportie covarsitoare de piata neagra, care absoarbe pana la 75% din captura de peste.
 

 
La eveniment au fost prezenti Marian Sora, ofiter specialist Serviciul pentru protectia fondului forestier si piscicol, Directia de Ordine Publica – IGPR, Ionel Carjovete si Constantin Carp – ofiteri in cadrul Serviciului de Politie Delta DunariiTulcea, Liviu Mihaiu, presedintele Asociatiei Salvati Dunarea si Delta, si Malin Musatescu, vicepresedinte Salvati Delta si redactor sef Super Pescar.

„Braconajul nu este numai o infractiune a saracului, o incalcare a legii, ci inseamna poluare si distrugere, iar braconajul electric este un act barbar. E ca si cum, daca noi am consuma carne de caine, am vedea oamenii electrocutand caini prin parcuri. Trebuie sa intelegem ca Delta Dunarii nu e un SRL, o crescatorie de peste, iar natura nu are resurse inepuizabile care stau la dispozitia noastra. Noi facem parte integranta din Mediu si trebuie sa intelegem ca avem datoria sa il si sa ne protejam. Altfel, in 10-20 de ani, Delta nu va fi decat o balta fara viata, plina de gunoaie. Si asta o sa ne coste scump. Poate chiar viata”,a declarat Liviu Mihaiu, presedintele Asociatiei Salvati Dunarea si Delta. 


 
 
„Cele mai cunoscute metode de pescuit ilegal sunt acelea care folosesc plasele monofilament si aparatele electrice. Din pacate, legislatia – Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 23/2008, aprobata prin Lege nr. 317/2009 privind pescuitul si acvacultura) – pedepseste cu inchisoare doar braconajul electric, pentru celelalte modalitati de pescuit ilegal fiind prevazute numai amenzi penale, si acelea permisive, cuprinse intre 6.000 si 10.000 de lei”, a declarat Mihai Sora, ofiter specialist Serviciul pentru protectia fondului forestier si piscicol, Directia de Ordine Publica – IGPR.

Evenimentul este organizat in cadrul celei de-a treia editii a  Festivalului National al Organizatiilor Neguvernamentale din Romania – ONGFest, care se desfasoara in zece orase din tara. Actiunile din Bucuresti vor avea loc in Parcul Alexandru Ioan Cuza (fostul IOR), in perioada 9-11 septembrie 2011.

Salvati Delta participa la festivalul organizatiilor neguvernamentale cu un stand unde vor fi expuse ustensile moderne si traditionale de braconat si un acvariu care reconstituie una dintre fetele Deltei Dunariipesti morti, deseuri, specii de flora si fauna afectate de activitatile oamenilor. Standul Salvati Delta poate fi vizitat incepand de vineri, 9 septembrie, pana duminica, 11 septembrie, la ora 19.

Mai multe detalii despre ONG Fest sunt disponibile pe pagina web a festivalului – www.ongfest.ro.

Pentru mai multe informatii despre acest eveniment va rugam sa o contactati pe Hana Ciobanu, Asociatia Salvati Dunarea si Delta, telefon 0729 882602, e-mail hana.ciobanu@salvatidelta.ro