Festivitatea de absolvire are loc marti, 16 iulie 2013, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Cluj Napoca. Evenimentul marcheaza finalul celei de-a doua etape a proiectului si deschiderea aceleia in care mesterii vor pune in practica lucrurile invatate la cursuri.
In 19 iulie 2013, un sfert dintre absolventii cursurilor de antreprenoriat, vor incepe lucrul in atelierul – pilot din satul clujean Dezmir, atelier specializat in tesut, podoabe si pictura pe mobila. Dotarea atelierului - pilot, intretinerea, instrumentele de lucru si materia prima au fost asigurate prin proiect si sunt puse gratuit la dispozitia mesterilor pentru a sprijini efortul lor de a transforma pasiunea pentru mestesuguri intr-o sursa venit pentru familiile lor.

Beneficiile nu se rezuma insa la imbogatirea instruirii lor sau la diplomele de calificare dobandite. In perioada august – septembrie 2013, mesterii vor intra in competitie pentru a obtine finantarea ideilor de afaceri. Astfel, 30 dintre planurile concepute de mestesugari vor fi primi sprijin financiar pentru implementare – cate 6000 de lei/net pentru fiecare mester priceput.

Concomitent, obiectele lucrate de artistii populari din “Atelierul de mestesuguri” vor fi facute cunoscute prin intermediul catalogului online “Targul de la sat” pe care Fundatia World Vision Romania il va lansa in curand. Catalogul urmareste sa creeze o legatura rapida si facila intre iubitorul artei populare de pretutindeni si mesterul popular autentic.

Cei pasionati de arta traditionala vor avea posibilitatea sa cumpere obiectele realizate de mesteri in a doua jumatate a acestui an, cand mesterii vor participa la zece expozitii gazduite de pensiuni rurale din judetele Bihor, Bistrita - Nasaud, Cluj, Maramures, Satu – Mare si Salaj.

Artizanii care locuiesc in mediul rural, in judetele mentionate anterior, si care pana acum nu au luat parte la proiect, se pot inscrie in continuare gratuit atat in catalogul Targul de la sat, cat si la expozitii, contactand „Centrul de informare si consiliere pentru mestesugari” deschis de Fundatia World Vision Romania la biroul sau din Cluj Napoca, str. Republicii nr. 70. Programul de lucru al centrului este de luni – joi intre orele 15:00 – 17:00, iar vinerea intre 12:30 si 14 - 30

Fundatia World Vision Romania desfasoara proiectul „Atelierul de mestesuguri” in cadrul Programului pentru agricultura si dezvoltare economica care promoveaza investitiile in capitalul uman din mediul rural cu scopul dezvoltarii economiei locale competitive, sustenabile pe termen lung si in acord cu valorile si traditiile locale. Prosperitatea familiilor este esentiala pentru bunastarea copiilor, intrucat le ofera acestora sanse egale la educatie si dezvoltare.


Pentru alte informatii, va rugam contactati:
Claudia Tokacs, Specialist Comunicare
Fundatia World Vision Romania, Bucuresti
Tel. 0731444773 claudia_tokacs@wvi.org

Adrian Popa, Specialist Marketing
Fundatia World Vision Romania, Cluj
Tel. 0731444682, adrian-mihail_popa@wvi.org