Din 2011, initiativa Plantam fapte bune in Romania a organizat plantari pe 31 hectare de teren public aflat in situatii dificile: suprafete agricole degradate, care sufera de alunecari sau se afla in regiuni afectate de fenomenul desertificarii. Initiativa se bazeaza pe voluntariat si a reusit in aceasta perioada plantarea a 78.750 de copacei cu ajutorul a 4850 de iubitori de natura, in folosul comunitatilor.

Rezultatele inregistrate anul trecut precum si resursele mobilizate au fost publicate in Raportul Anual 2012. Astfel, actiunile de impadurire au devenit cea mai mare sursa de dezvoltare a proiectului: in cele doua anotimpuri potrivite plantarilor din 2012, primavara devreme si toamna tarzie, au fost organizate impaduriri in 7 judete, pe 17,3 hectare, alaturi de 1680 de voluntari. Puietii plantati in Arges, Constanta, Ialomita, Prahova, Mures, Satu Mare si Timis au fost alesi in functie de recomandarile specialistilor in silvicultura.

In vara anului trecut au fost realizate si primele actiuni de ingrijire ale plantatiilor care fusesera deja realizate, fie in toamna lui 2011, fie din primavara lui 2012: in 5 judete au intervenit 298 de voluntari, printre care si persoane private de libertate.

Pentru ca societatea civila semnaleaza frecvent furturile de paduri sau administrarea defectuoasa a acestora, Plantam fapte bune in Romania a lansat o aplicatie online, gratuita, care sa ii implice pe toti iubitorii de natura in raportarea acestor cazuri: Harta taierilor de paduri. Astfel,  publicul larg poate sa actioneze pentru salvarea “aurului verde” al tarii noastre si sa determine decizia autoritatilor in cazurile care nu este respectat Codul Silvic. Harta taierilor de paduri a fost lansata in 2012 avand suportul Ambasadelor Marii Britanii si Statelor Unite ale Americii in Romania.

Beneficiaza de gazduire din partea Microsoft Romania si de sprijinul Universitatii Bucuresti – Facultatea de Geografie. Agentia de creatie The Cell si firma de programare Softis Serv si-au adus o contributie semnificativa in realizarea hartii. Fata de obiectivul de 123 de raportari la nivel national, in 2012 au fost inregistrate 1284 de raportari in toate judetele din Romania. In judetul Arges a fost realizata o actiune in teren de verificare a raportarilor, cu echipaje formate din voluntari si autoritati. Autoritatile au comunicat existenta a 30 de dosare penale deschise, din care 11 datate dupa actiunea noastra din teren.

In 2012 au fost atrase fonduri cu 86 % mai mult decat in 2011. Aportul companiilor a generat derularea unor actiuni ample la nivel national, fie ca aceste resurse au fost primite sub forma financiara, prestari de servicii pro bono, donatii in-kind sau chiar asumarea unor cheltuieli in numele nostru de catre colaboratori. Totalul acestora a insumat 344.435,33 RON.

In 2012 resursele financiare ne-au fost puse la dispozitie de urmatorii parteneri: Ambasada Marii Britanii in Romania, Coco Rico, Comunitatea Romanilor din Emiratele Arabe Unite, DB Schenker, Holcim, JTI, Mega Image, New Sit Sollutions, Promenada Mall, TechSoup Romania, Țuca, Zbarcea & Asociatii, UPS.

De asemnea, am beneficiat de sprijinul non-financiar din partea mai multor entitati: Agentia Nationala a Vamilor, Alcatel-Lucent, Asociatia Pathos, Avon, BGS, Bit Defender, Bosch Communication, Coca Cola, Debenhams, Dr.Oetker, Epoint Web Sollution, Flextronics, Gotec, HELLA KgaA Hueck & Co, Holcim, JTI, Orange Romania, P&G, Siemens, Xerox Romania, BGS, Mediurg Prahova, Țuca, Zbarcea&Asociatii, Debenhams, BDO Audit, The Cell, Cosmote, Dan Sepsi SRL Prahova, Fan Courier, Siletina, Trans Air Agency, Baumax.

Activitatile initiativei Plantam fapte bune in Romania s-au desfasurat la nivel local cu sprijinul Asociatiei GEEA in Arges, Asociatiei ECO CLUB in Timisoara, Asociatiei T.E.R.I.S. in Iasi, Asociatei Social Eco Team din Prahova, a Centrului pentru Resurse Civice in Constanta si a doua grupuri de initiativa de oameni inimosi din judetele Mures si Satu Mare.
Raportul Anual 2012 al Plantam fapte bune in Romania poate fi gasit la adresa: http://issuu.com/ecoassist/docs/raport_anual_2012_pfbro.

***
Note pentru editori:

Plantam fapte bune in Romania este o initiativa a societatii civile tinere din Romania, bazata pe voluntariat, programata a se derula pe o perioada de 5 - 7 ani la nivel national. Initiativa consta in actiuni de constientizare, semnalarea taierilor de paduri ilgale, plantarea pe terenuri publice care in prezent nu sunt incluse in fondul forestier, monitorizarea plantarilor si efectuarea de lucrari de intretinere pana la reusita finala. Din 2011, Plantam fapte bune in Romania a mobilizat 4850 de voluntari, cu ajutorul carora au fost plantati peste 78.700 de arbori forestieri, pe 31 hectare de teren neproductiv (agricol degradat, cu risc de alunecare, care prezinta alunecari de suprafata sau de profunzime, care sunt afectate de fenomenul de desertificare).

Persoane de contact:
Liana Buzea, coordonator national, e-mail: liana.buzea@plantamfaptebune.ro, +40 721 623 524
Adina Ionescu, voluntar comunicare, e-mail adina.ionescu@plantamfaptebune.ro, +40 754 186 085