Ieri a avut loc evenimentul “Pledoarie pentru pro bono – Includerea Romaniei in Reteaua Globala”. Invitatia la dialog a fost adresata de catre Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, in parteneriat cu Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC) si Centrul Euroregional pentru Initiative Publice (ECPI).

Au fost prezenti   reprezentanti ai firmelor de avocatura, ai organizatiei profesionale a avocatilor, precum si reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale. Excelenta Sa, Domnul Mark Gitenstein, Ambasador SUA in Romania, a avut cuvantul de deschidere si a subliniat importanta dezvoltarii comunitatii pro bono din Romania.

Serviciile de asistenta juridica pro bono au fost tema principala a evenimentului desfasurat ieri la Ramada Majestic, in Bucuresti. Excelenta Sa, domnul Mark Gitenstein, a deschis sesiunea intr-o nota pozitiva, menita sa incurajeze  comunitatea pro bono din Romania.

“Avocatii au un rol cheie in asigurarea puterii oamenilor. Pentru cei care se simt discriminati, care sunt saraci sau lipsiti de putere din alte puncte de vedere este vital sa aiba un avocat, in mod ideal un avocat independent, care sa-i ajute sa-si solicite drepturile. Cred ca toti avocatii au obligatia morala de a face acest lucru”,a declarat ambasadorul Gitenstein. Totodata, el a prezentat celor prezenti drept exemplu situatia Baroului din districtul Columbia, care solicita marilor firme de avocatura din Washington ca avocatii lor sa dedice un anumit procent din timp acordarii de asistenta juridica gratuita.

Domnul Catalin Cretu, Presedintele Consiliului Director al FDSC, a vorbit despre dezvoltarea serviciilor de pro bono clearinghouse, destinate mediului neguvernamental din tara noastra. Dansul a salutat prezenta in sala, atat a celor care resimt puternic nevoia de sustinere, organizatiile, dar si a celor in masura sa isi indrepte atentia si suportul catre acestea – avocatii -. Scopul evenimentului a fost de a cristaliza comunitatea deja existenta si de a da un suflu nou actiunilor de asistenta juridica pro – bono.

Domnul Edwin Rekosh, Director Executiv, PILNet, The Global Network for Public Interest Law, a salutat participantii, prin intermediul unui discurs filmat. Domnia sa a salutat initiativa FDSC de creare a unei comunitati pro bono in Romania.

Reprezentatii mediului neguvernamental au sustinut prezentari, presarate cu exemple concrete, din activitatea lor, pentru a sublinia importanta acordarii serviciilor juridice pro bono. Astfel, au fost abordate teme ca sustinerea drepturilor omului, voluntariatul, cu accent pe dimensiunea sociala a actiunilor ONG, indiferent de zona de activitate.

“Intalnirea de azi este un proces castigat pentru toti pledantii”, a afirmat Dl.Av.Prof.Dr. Dan Oancea, avocat  si vicepresedinte al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania. Dumnealui a mai adaugat ca prezenta sa la eveniment este rodul expresiei unei necesitati careia avocatii trebuie sa se asocieze. Dl. Av.Prof.Dr. Oancea a adus in atentia audientei nevoia unei abordari strategic corecte a profesionistilor din mediul juridic si a mentionat o serie de oportunitati care ar deschide noi orizonturi demersurilor pro bono, la nivel national. Mai mult decat atat, Uniunea Nationala a Barourilor din Romania si-a aratat disponibilitatea de a se implica mai mult, avansand propunerea unui parteneriat.

Dl. Asztalos Csaba Ferenc, Presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), a intarit spusele domnului Oancea si a anuntat faptul ca CNCD va derula cursuri gratuite pentru avocatii care simt nevoia pregatirii in zona discriminarii. Cursurile vor avea loc la Bucuresti si la Cluj – Napoca si vor fi facute publice. Demersul vine in urma constatarii faptului ca avocatii au lipsit din procese importante, a caror tema a fost discriminarea.

In cadrul evenimentului au mai fost punctate doua aspecte importante pentru coagularea comunitatii pro bono: structurarea demersurilor si crearea unei clinici juridice in cadrul Facultatii de Drept – Universitatea Bucuresti.

Evenimentul de astazi va fi replicat, periodic, in dorinta de a dezvolta demersul FDSC, prin care ONG –urile vor obtine asistenta juridica pro bono.
 

###
Ileana Timofte
PR & Marketing Manager 
A:  Bd. Nerva Traian, Nr. 21, Sect. 3, Bucuresti
T:  +4 021.310.01.77/81/82/83
F:  +4 021 310.01.80
M: +4 0753.834.716
@ ileana.timofte@fdsc.ro
www.fdsc.ro           
www.stiriONG.ro   
www.ies.org.ro