In perioada ianuarie - noiembrie 2010, Fundatia Inima de Copil, in parteneriat cu Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Galati, a derulat proiectul „Povestea mea ma ajuta”, finantat prin programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.03.03 - Integrarea in societate a tinerilor apartinand minoritatilor si grupurilor dezavantajate.

Proiectul si-a propus imbunatatirea abilitatilor de viata si cresterea gradului de integrare sociala pentru 24 de tineri proveniti din centre de plasament si tineri cu infectie HIV, cu varste cuprinse intre 16-25 ani din Municipiul Galati si cresterea capacitatii organizatiei si a autoritatilor locale de a furniza servicii de dezvoltare a abilitatilor de viata. 

Va prezentam cateva dintre activitatile si rezultatele proiectului.

Activitatile Atelierului “Cine sunt eu” au ajutat tinerii in dezvoltarea sentimentului de incredere in fortele proprii si in capacitatea de a face alegeri cat mai bune in viata, reusind sa-si identifice punctele tari si cele pe care trebuie sa le imbunatateasca. Prin cele 2 numere ale brosurii “Povestea mea”, ce contine 20 de povesti de viata ale tinerilor proveniti din centre de plasament si tineri cu infectie HIV, membrii comunitatii au avut prilejul de a intelege un crampei din viata sau aspiratiile acestor tineri si ne pun fata in fata cu tendinta noastra de a-i eticheta.

Atelierul “Comunic prin arta” si activitatile de socializare au reprezentat ocazii in care tinerii au fost incurajati si sprijiniti pentru o mai buna integrare in colectivitate si societate, pentru dobandirea si utilizarea unui comportament si limbaj acceptabil social, dar si imbunatatirea relatiilor cu persoanele din afara grupului lor.

15 tineri au valorizat la maxim tabara “Aventura pentru viata” desfasurata la Straja- Lupeni, pentru ca i-a ajutat prin metode informale de invatare sa isi infrunte temerile, sa fie mai curajosi, mai sociabili, sa comunice si sa relationeze mai bine, sa lucreze in echipa. Au invatat sa aiba mai multa incredere in ei, cum sa evite conflictele si au exersat abilitati esentiale pentru integrarea lor sociala.

24 de tineri au beneficiat de consiliere si orientare vocationala prin intalniri individuale de consiliere si au fost sprijiniti in pregatirea lor pentru gasirea si pastrarea unui loc de munca (prin abordarea temelor: redactarea unui CV, scrisoarea de intentie, cum sa caut un loc de munca, cum ma comport la locul de munca si prin vizite la diversi angajatori din comunitate).

Dezvoltarea capacitatii organizatiei si a autoritatilor locale de a furniza servicii corespunzatoare de dezvoltare a abilitatilor de viata s-a realizat prin participarea la schimburi de experienta, cursuri de calificare si instruire profesionala in formare de formatori, lucratori in arte combinate, tulburarile de atasament si formarea atasamentului la copil.

Perioada relativ scurta de implementare a proiectului ne-a ajutat sa facem primii pasi in imbunatatirii abilitatilor de viata pentru tinerii proveniti din medii dezavantajate, activitate pe care Fundatia Inima de Copil va incerca sa o continue, in beneficiul tinerilor din medii dezavantajate care au inca nevoie de sprijin in acest sens.


Anca-Aurora Chiosea

Responsabil comunicare - Fundatia Inima de Copil

0236-31 21 99

anca.chiosea@inimadecopil.ro

www.inimadecopil.ro