Mai multe cazuri de succes, proiecte socio-medicale implementate deja in diferite zone rurale din Romania, vor fi prezentate pe larg la conferinta „Servicii medicale si sociale pentru Romania rurala: nevoi si solutii”, ce se va desfasura in zilele de 7-8 Octombrie 2010 la Bucuresti.

Unul dintre acestea este chiar proiectul „Servicii integrate si inovatoare pentru Romania rurala” derulat de organizatorul conferintei, Fundatia de sprijin Comunitar, Bacau in zona de est a judetului, zona Podu Turcului.

Incepand din luna mai a anului 2009, in zece comune din zona, insumand aproape 100 de sate si o populatie de peste 30.000 de locuitori, Fundatia de Sprijin Comunitar (FSC) a inceput implementarea unui amplu proiect care si-a propus dezvoltarea fara precedent a serviciilor socio-medicale si comunitare. Astfel, beneficiind de o finatare oferita de Guvernul Norvegiei prin intermediul programului Norvegian de Cooperare pentru crestere economica si dezvoltare sustenabila in Romania, organizatia bacauana a infiintat un serviciu de transport in interes comunitar care deserveste populatia din satele izolate pentru deplasari la medicul de familie, spital, institutii judetene.

In dispensarele medicale au fost amenajate 10 zone “mama si copilul” unde mamele cu nou nascuti au conditii decente de asteptare pentru a intra la medicul de familie (mese pentru schimbat copiii, loc de joaca, materiale informative etc). Tot in cadrul proiectului a fost deschis un Centru de Excelenta in ingrijiri la domiciliu la Bacau, in cadru caruia au fost deja instruite 40 de persoane din comunele tinta. Acestea au fost ulterior angajate de FSC in cadrul celor 8 echipe de ingrijire la domiciliu ce ofera servicii specializate unui numar mediu de 150 de batrani zilnic. Pe langa acestea, populatiei din zona le sunt oferite servicii mobile specializate de stomatologie, pediatrie, planificare familiala, cu specialisti din Bacau, in zona neexistand cabinete medicale specializate.

In plan educational, FSC deruleaza o ampla campanie in scoli care urmareste informarea si educarea copiilor si parintilor in legatura cu principiile unei vieti sanatoase. Au fost create si distribuite mai multe brosuri si pliante pe teme diverse de igiena, alimentatie, cunoasterea si prevenirea bolilor cu incidenta crescuta in mediul rural, iar sesiunile de informare sunt interactive si folosesc mijloace multimedia atractive.

Una dintre cele mai mari realizari ale proiectului o reprezinta construirea unui Centru Comunitar in comuna Motoseni (sat Fantanele), centru care a fost inaugurat in iulie anul curent si ofera urmatoarele servicii, pentru aproape 2000 de persoane: centru de zi pentru copii; gradinita; centru de zi pentru varstnici; consiliere si sprijin familii; servicii medicale oferite de medicul de familie si medici specialisti; coordonarea echipei de ingrijire la domiciliu varstnici.

O componenta importanta a proiectului o reprezinta mobilizarea unor importante resurse umane in cadrul acestui program, intr-o zona caracterizata prin saracie si lipsa acuta a locurilor de munca. Astfel, au fost angajate 52 persoane din cele zece comune o buna parte dintre acestea beneficiind si de cursuri de calificare si formare profesionala.

Cum a fost posibila implementarea si dezvoltarea acestui amplu proiect, care numai in primul an a deservit 7500 persoane, care sunt punctele lui forte, ce probleme au intampinat specialistii FSC si cum ar putea fi replicat un astfel de proiect si in alte zone rurale din Romania, puteti afla participand la cele doua zile ale conferintei. Detalii si inscrieri pe pagina www.ruralestbacau.ro, sectiunea Conferinta Internationala.