Mai mult de 50% dintre copii ar accepta sa insoteasca un necunoscut in schimbul promisiunii unei vieti mai bune, in schimbul unui cadou sau chiar pentru a servi un suc intr-o localitate invecinata domiciliului lor. Majoritatea copiilor are conturi de messenger si a furnizat date cu caracter personal precum nume, prenume, adresa de domiciliu, unitatea de invatamant la care sunt inscrisiacestea sunt cateva dintre datele ingrijoratoare determinate in cadrul proiectului „Traficul de minori pe intelesul copiilor”, demers care si-a propus educarea copiilor si tinerilor cu privire la primejdiile cauzate de traficul de persoane.

Proiectul a fost derulat de Asociatia Telefonul Copilului in parteneriat cu Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Agentia Nationala impotriva Traficului de PersoaneM.A.I., Romtelecom, Cosmote, Radio Romania, Avia Motors si a fost posibil datorita sprijinului financiar oferit de Ambasada Olandei. Rezultatele au fost extrase in cadrul intalnirilor directe cu 7.014 copii http://www.telefonulcopilului.ro/traficul-de-minori-pe-intelesul-copiilor .

Programul a reprezentat o consecinta fireasca a cresterii numarului de cazuri de abuz sexual si trafic de minori inregistrate la numarul de telefon 116 111 anul trecut fata de anul 2010.

“Faptul ca in Romania anului 2012 copiii inca nu sunt constienti cu privire la pericolele sociale grave la care pot fi expusi este foarte ingrijorator. Atragem atentia parintilor cu privire la faptul ca ei sunt principala sursa de informare pentru cei mici. Lumea inconjuratoare este minunata in anii copilariei, dar nu intotdeauna sigura si este important sa nu uitam acest aspect si sa ne pregatim copiii pentru el”,a declarat Catalina Florea, Director Executiv, Asociatia Telefonul Copilului.
 
 
De asemenea, o analiza comparativa a apelurilor inregistrate la Telefonul Copilului 116 111 in perioada aprilieiunie 2011, respectiv aprilieiunie 2012, arata urmatoarele rezultate: 92 de apeluri inregistrate in perioada aprilieiunie 2012 cu privire la exploatarea sexuala a minorilor, cersetorie, exploatare a minorilor prin munca, abuz sexual asupra minorilor fata de numai 60 de astfel de apeluri inregistrate in perioada aprilieiunie 2011, asadar o crestere de 53,33% in urma derularii proiectului „Traficul de minori pe intelesul copiilor”. 67,11% dintre aceste cazuri au reprezentat solicitari de consiliere psihologica, informare si indrumare din partea minorilor, restul au reprezentat solicitari de interventie.

In perioada aprilieiunie 2012, in urma desfasurarii proiectului „Traficul de minori pe intelesul copiilor”,

51,09% dintre cazuri au fost inregistrate din regiunea Transilvania. In ceea ce priveste distributia urban – rural, din mediul rural a fost inregistrat un procentaj de 72,34% dintre apeluri, respectiv 27,66% din mediul urban, iar linia telefonica gratuita 116 111 a fost apelata in principal din randul adolescentilor, cu varste cuprinse intre 14 – 18 ani.

Rezultatele estimate ale proiectului „Traficul de minori pe intelesul copiilor” au fost depasite semnificativ. Astfel, asistentii sociali si psihologii Asociatiei Telefonul Copilului impreuna cu reprezentanti ai Agentiei Nationale impotriva Traficului de Persoane au reusit sa desfasoare activitati educative cu 7.014 copii, respectiv activitati de prevenire a traficului de minori cu 750 de cadre didactice, o crestere de 55,28% fata de rezultatele estimate initial. Cadrele didactice vor asigura sustenabilitatea proiectului prin diseminarea informatiilor si catre urmatoarele generatii de copii. Si in ceea ce priveste numarul unitatilor de invatamant, au avut loc intalniri directe cu grupul tinta in 29 de unitati de invatamant, fata de numai 19 prevazute in cererea de finantare.

In urma campaniei de constientizare, copiii au inteles riscurile la care sunt expusi, au invatat sa verifice informatiile noi pe care le primesc, dar si faptul ca nu sunt singuri, telefonul copilului 116 111 fiind unul dintre prietenii la care pot apela oricand, atat pentru a se informa, cat si pentru a semnala situatii in care viata lor este pusa in pericol. De asemenea, copiii au primit informatii asupra institutiilor abilitate carora se pot adresa atat la nivel local, cat si la nivel central.

“Ambasada Olandei la Bucuresti a apreciat oportunitatea de a-si fi putut uni fortele cu Asociatia Telefonul Copilului si cu Agentia Nationala impotriva Traficului de Persoane (ANITP) in vederea sporirii gradului de constientizare a copiilor cu privire la pericolele traficului de persoane. Asa cum au demonstrat rezultatele lui, proiectul acesta a fost necesar si apreciat. Felicitam Asociatia Telefonul Copilului si ANITP pentru rezultatele entuziasmante. Pentru a avea succes pe termen lung, campania ar trebui sa aiba un impact durabil. Prin urmare noi speram ca aceasta campanie de informare sa continue si dupa incheierea acestui proiect. De asemenea mai speram si ca activitatile de prevenire sa fie diseminate si in celelalte regiuni din Romania. Uram ambilor parteneri ai proiectului mult succes in viitor in eforturile lor de promovare si aparare a drepturilor copiilor din Romania”, a precizat E.S. domnul Matthijs van Bonzel, ambasadorul Regatului Tarilor de Jos.
 
 
Reamintim faptul ca materialele informative pentru copii au inclus continut elaborat pe intelesul lor si au fost structurate pe 2 categorii de varsta, respectiv 11 – 14 sub sloganul „Traficul de copii nu e o joaca, e un abuz” si 15 – 18 sub sloganul „Nu-ti accidenta viata in traficul de copii”. Pentru cadrele didactice a fost elaborat un material informativ aparte. Totodata, in vederea extinderii numarului beneficiarilor proiectului, campania de constientizare a inclus si un spot radio difuzat gratuit de partenerul media al proiectului RADIO ROMANIA, precum si o pagina web care prezinta mesajul si informatiile transmise in cadrul proiectului http://www.telefonulcopilului.ro/proiecte-2012.
 
„Agentia Nationala impotriva Traficului de Persoane a sustinut activ initiativa Asociatiei Telefonul Copilului de a veni in intampinarea nevoilor de informare ale copiilor, parintilor si cadrelor didactice din mediul rural, cu privire la problematica traficului de persoane in general si a traficului de minori in special. Structura noastra s-a implicat in aceasta campanie atat la nivel central, prin contributia adusa la organizarea evenimentelor si a materialelor de campanie, cat si la nivel local, prin participarea personalului Centrelor Regionale la intalnirile cu grupurile tinta. Implementarea campaniei de prevenire „Traficul de minori pe intelesul copiilor” a oferit posibilitatea transmiterii de mesaje antitrafic uneia dintre cele mai vulnerabile categorii de persoane. Intalnirile directe cu copiii au asigurat informarea acestora cu privire la riscurile si implicatiile traficului de minori, precum si despre posibilitatea de a cere ajutor prin intermediul liniei Telverde 0800.800.678 gestionata de catre AN.I.T.P., in cazul in care s-ar putea afla in pericol. AN.I.T.P. apreciaza ca necesara continuarea desfasurarii activitatilor de prevenire in zonele cu risc victimal ridicat, in mod unitar si prin colaborari eficiente intre actorii implicati in lupta impotriva acestui fenomen”, a precizat conducerea Agentiei Nationale impotriva Traficului de Persoane

Multumim tuturor reprezentantilor mass media pentru reportajele si materialele dedicate acestui proiect, totodata le multumim tuturor pentru asigurarea constanta a vizibilitatii numarului 116 111 in randul copiilor si parintilor, ceea ce a facilitat tratarea cat mai multor cazuri de incalcare a drepturilor copilului.

116 111 este linia europeana de asistenta pentru copii, gestionata in Romania de Asociatia Telefonul Copilului si Romtelecom. Apelul catre 116 111 este oferit gratuit de Romtelecom si Cosmote.

***
Asociatia Telefonul Copilului
Cu o experienta de 10 ani in domeniul protectiei drepturilor copilului si ale familiei, Asociatia Telefonul Copilului este singura organizatie neguvernamentala, non-profit, din Romania, care pune la dispozitia copiilor si parintilor o linie telefonica de asistenta la nivel national. 7 zile din 7, intre orele 08.00-00.00, Asociatia Telefonul Copilului raspunde apelurilor copiilor si parintilor la 116 111, numar armonizat european. In perioada 21 noiembrie 2001 – 30 iunie 2012, un numar total de 1.782.681 de apeluri a fost inregistrat de Asociatia Telefonul Copilului, iar dintre acestea au fost identificate 38.107 cazuri care au necesitat interventia institutiilor abilitate. Apelul este oferit gratuit de Romtelecom si Cosmote. Pentru informatii detaliate legate de Asociatia Telefonul Copilului si activitatea acesteia, va rugam sa ne contactati la numerele de telefon: 021 411 23 44 / 0740 111 468, adresa de e-mail telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro sau sa accesati website-ul organizatiei noastre www.telefonulcopilului.ro.