Castigatorii competitiei Restart Romania au fost desemnati in cadrul unui eveniment de premiere organizat sub patronajul Ambasadorului SUA, Mark Gitenstein.  5 dintre cele 9 proiecte online, care isi propun sa produca o schimbare in offline, au obtinut finantari in valoare totala de 25 000 de dolari.

Competitia Restart Romania, al carui scop este generarea unor platforme online, care sa rezolve probleme legate de coruptie si lipsa de eficienta din sistem, pornind de la ideile cetatenilor, isi anunta castigatorii. Sambata, 5 noiembrie, la Muzeul National de Istorie a Romaniei, finalistii si-au prezentat proiectele in fata a 200 de potentiali finantatori, diplomati, reprezentanti ai Ministerului Tehnologiei Informatiei si Comunicatiilor, experti in online, activisti si jurnalisti. Surpriza serii a fost faptul ca participantii la eveniment au decis, prin vot SMS, care sunt proiectele finantate. Organizatorii vor continua insa sa sprijine dezvoltarea tuturor site-urilor din finala si le pregatesc lansarea.

Cele cinci proiecte castigatoare abordeaza o paleta larga de teme: defrisarile ilegale, promisiunile nerespectate ale candidatilor si mita electorala, coruptia din sistemul sanitar, spaga in Romania, modul in care sunt cheltuiti banii publici. In spatele platformelor Restart Romania se afla activisti, jurnalisti sau cetateni obisnuiti, care vor sa produca o schimbare. In urmatoarele 6 luni, acestia vor fi ajutati sa-si
 popularizeze platformele online si sa le transforme in miscari civice. 

Chris Worman, director TechSoup Romania:
“Restart Romania Awards marcheaza momentul in care am prezentat partenerilor nostri din mediul de afaceri si diplomatie cele 9 proiecte din finala competitiei. A fost o oportunitate extraordinara de a interactiona cu acesti noi lideri si de a fi inspirati de curajul si forta lor. Exemplul lor aduce in discutie multe teme importante pentru Romania de astazi: rolul tehnologiei in societatea si economia noastra, rolul cetateanului in comunitiatea si in tara sa, cum putem lucra impreuna pentru a depasi bariere. Acesti lideri sunt un model pentru noi toti si suntem onorati ca am avut privilegiul sa lucram cu ei si sa vi-i prezentam tuturor.“

Laurentiu Diaconu-Colintineanu, unul dintre castigatorii Restart Romania:
„Pe etajera din sufragerie e loc destul, dar pana de curand era prezent un singur obiect: primul meu reportofon. Acum are companie - trofeul Restart Romania. Ambele imi aduc aminte ca am ales sa fiu jurnalist pentru a schimba societatea romaneasca. Diferenta este ca Restart Romania m-a transformat, din luptator singuratic al cuvintelor, in membru al unei mari familii, care are acelasi scop.”


***
Despre Restart Romania
Campania Restart Romania este un parteneriat intre Ambasada SUA in Romania si organizatia non-guvernamentala TechSoup Romania, care se bucura de sprijinul unui numar mare de corporatii si fundatii ca: Microsoft, Cisco, French American Charitable Trust si Fundatia Erste. Proiectul a adunat peste 30 de parteneri din sectorul privat, companii de IT si agentii de publicitate.  Pe langa acestea, este sustinut de ambasadele Austriei, Canadei, Germaniei, Marii Britanii si Spaniei.

Despre TechSoup
TechSoup este cea mai mare intreprindere sociala de donatii tehnologice din lume. A luat nastere cu 25 de ani in urma, pentru a sprijini sectorul non-profit prin intermediul IT-ului si s-a dezvoltat rapid intr-un  program urias de donatii si training-uri pentru ONG-uri. Scopul sau este acela de a intermedia legatura dintre reprezentanti ai comunitatii IT&C si mari donatori de hardware si software, de-o parte, si beneficiari din sectorul non-profit, de cealalta parte. Anul precedent, TechSoup a sustinut mai mult de 100.000 de ONG-uri din toata lumea cu donatii si servicii in valoare de aproximativ un milliard si jumatate de dolari.

In Romania, TechSoup activeaza din 2009, a investit deja in sectorul ONG peste 1.000.000 de dolari in donatii si a facilitat sute de ore de mentorship IT, cu sprijinul unor parteneri importanti ca Cisco si Microsoft. Campaniile si evenimentele speciale TechSoup aduc impreuna societatea civila si programatori din Romania, pentru a crea proiecte online inovatoare care rezolva problemele comunitatii.