Studiul Analiza taxelor de mediu in Romania a fost dat publicitatii marti, 8 februarie, de catre Centrul pentru Politici Durabile ECOPOLIS, releva performanta redusa a fiscalitatii de mediu la noi in tara. Acest lucru reprezinta una dintre explicatiile pentru care Romania nu reuseste sa-și promoveze in mod eficient obiectivele de protectie a mediului si dezvoltare durabila.

Studiul Ecopolis trece in revista principalele informatii relevante pentru o interpretare corecta a evolutiilor intregistrate in domeniul taxarii de mediu din Romania in perioada 1999-2010. Principalele concluzii sunt:
-    Romania are cele mai mici taxe de mediu din Uniunea Europeana. Cresterea incasarilor din taxele de mediu ar trebui sa reprezinte o prioritate pentru Romania, mai ales in contextul crizei bugetare din ultimii doi ani.
-    Chiar daca taxele de poluare si folosire a resurselor sunt mici, colectarea lor este extrem de proasta. Evaziunea fiscala este de minim 75% in domeniul taxelor aferente introducerii de anvelope pe piata din Romania si de minim 50% in domeniul exploatarilor forestiere.
-    Romania are cea mai mica acciza la carburanti din Uniunea Europeana, iar pretul benzinei a fost in permanenta unul dintre cele mai scazute din Europa, situatie care conduce la incasari reduse la Bugetul de Stat. Concomitent cu o crestere a acestor accize, trebuie avuta in vedere dezvoltarea transportului in comun pentru a compensa dependenta de automobilul personal.

“Fragilitatea mediului inconjurator si impactul activitatilor umane asupra acestuia sunt mai puternice decat oricand. Politicile fiscale trebuie sa reflecte nevoile actuale ale lumii in care traim - inclusiv problemele de mediu - iar pentru asta este necesara o noua filosofie fiscala. Este nevoie de o schimbare a accentului de la taxarea muncii, la taxarea impactului pe care activitatile noastre il au asupra mediului inconjurator. Sa nu mai penalizam munca, sa penalizam mizeria!” atrage atentia Costel Popa, Presedinte, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis.

„Taxele de mediu, nu numai ca pot determina ridicarea pretului resurselor la adevaratul lor cost (incluzand costul in termeni de poluare, afectarea sanatatii oamenilor, etc.), dar reprezinta și o modalitate prin care pot fi colectate resursele necesare finantarii unor poiecte care au ca scop direct combaterea efectelor nocive ale activitatilor umane asupra mediului. Astfel, o politica de dezvoltare durabila este de neconceput in absenta unor politici eficiente de taxare in domeniul mediului” adauga Arpad Todor, Expert al Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis.

MITURI COMBATUTE
Studiul Ecopolis, ofera in acelasi timp o serie de contra-argumente la opinia generalizata conform careia taxele de mediu din Romania au un nivel prea mare in comparatie cu alte tari din Uniunea Europeana. Acestea reprezinta un aspect important in contextul in care miturile legate de nivelul accizei la carburanti si ponderea acesteia in costul final al carburantilor sunt de maxima actualitate.

Astfel, potrivit analizei Ecopolis,
•    este gresit sa credem ca preturile carburantilor au crescut semnificativ in 2010 doar in Romania. Aceasta crestere reprezinta un fenomen petrecut la nivelul intregii Uniuni Europene iar cresterea inregistrata in tara noastra (19,26% pentru benzina Euro Super 95) nu depaseste semnificativ media cresterii pretului in UE (18,22%).
•    Romanii au beneficiat pana in 2009 de cel mai mic nivel al pretului benzinei la pompa in comparatie cu celelalte tari europene, mai putin cele din spatiul Ex-Sovietic. Contrar unor argumente vehicultate in mass-media – conform datelor oficiale de la Comisia Europeana, in 2011, in ciuda unor cresteri peste media UE, consumatorii din Romania continua sa beneficieze de cel mai mic pret la benzina din UE (1166 Euro/tona), cu exceptia Ciprului (1159 Euro/tona) și a Bulgariei (1165 Euro/tona).
•    Este adevarata afirmatia ca taxele aplicate carburantilor (accize, TVA, taxa de drum, taxa de solidaritate) fac ca pretul acestor resurse sa creasca in mod semnificativ. Insa este falsa afirmatia ca taxele de mediu sunt prea mari in Romania. In 2010 Romania mentinea accizele minime sau putin sub nivelul minim (conform legislatiei UE) la toate tipurile de combustibili și electricitate.

Studiul Analiza taxelor de mediu in Romania poate fi consultat integral la adresa: http://www.ecopolis.org.ro/files/Analiza taxelor de mediu in Romania.pdf.

DESPRE ECOPOLIS
Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis este o organizatie non-guvernamentala infiintata in 2009 cu scopul promovarii principiilor dezvoltarii durabile la nivelul politicilor publice din Romania.  Raportat la problemele de mediu din tara noastra, Ecopolis isi propune sa intervina cat se poate de concret, dezvoltand si promovand politici publice raspuns la problemele structurale cu care ne confruntam. Directiile de actiune asumate, pe termen lung, de Ecopolis sunt: Cercetare pe probleme de mediu; educatie si participare civica ecologica, respectiv watch dog si advocacy.

Prin seria de studii deschisa de cercetarea cu privire la evolutia taxelor de mediu, Ecopolis isi propune sa analizeze evolutiile dintr-o serie de domenii cu un impact major asupra dezvoltarii durabile. Concluziile acestor studii vor face obiectul unor campanii de popularizare menite sa stimuleze gradul de informare si deschiderea populatiei catre acele politici publice cu impact pozitiv asupra mediului.


Pentru mai multe informatii  va rugam sa o contactati pe Irina Dobrita, Manager comunicare Ecopolis, E-mail: irina@ecopolis.org.ro, Tel: 0726 281 894