Orice persoana care are o idee de business al carui scop este solutionarea unei probleme sociale poate castiga servicii de consultanta in valoare de 5.000 de euro si sprijin pentru lansarea intreprinderii respective. Cei interesati sunt invitati sa se inscrie pana la data de 13 septembrie 2010 pe site-ul competitiei

Competitia a fost lansata in cadrul Social Business Tour 2010, desfasurat in sase tari din Europa Centrala si de Sud-Est (Austria, Cehia, Slovacia, Ungaria, Serbia si Romania) si patronat de Muhammad Yunus - Laureat al Premiului Nobel pentru Pace si fondatorul Grameen Bank. Social Business Tour 2010 este o initiativa comuna a Fundatiei  ERSTE, Grupului Erste, good.bee, Ministerului Federal al Muncii, Afacerilor Sociale si Protectiei Consumatorului din Austria si a Grameen Creative Lab, in cadrul Anului European pentru Combaterea Saraciei si a Excluziunii Sociale.

Competitia ia in considerare idei de intreprinderi sociale, si nu proiecte deja implementate. Ideile inscrise in concurs trebuie sa prezinte o abordare noua si inovatoare si sa aiba potentialul de a rezolva o problema sociala specifica din diferite domenii (e.g. educatie, agricultura, sanatate, energie, financiar) sau o problema legata de integrarea sociala a persoanelor afectate de saracie sau marginalizare sociala (someri, persoane in varsta, persoane cu dizabilitati etc.). Modelul de business propus trebuie sa aiba capacitatatea de a se autofinanta si sa respecte principiile de baza ale unei intreprinderi sociale: sa fie sustenabil din punct de vedere financiar, social si ecologic, sa se axeze pe obiective sociale si sa reinvesteasca profitul pentru dezvoltarea intreprinderii respective.

Oricine poate lua parte la competitie, indiferent de varsta, provenienta sau nivel de studii. Inscrierile se fac in limba engleza, exclusiv on-line pe adresa http://www.socialbusinesstour.com/the-contest/apply/  si pot fi facute fie individual, fie de grupuri de maxim 5 persoane.

Competitia include sase etape preliminare nationale (in Austria, Cehia, Slovacia, Ungaria, Serbia si Romania). Cele mai bune idei inscrise in etapele nationale vor fi selectate si vor concura in etapa finala europeana. Castigatorii etapelor nationale vor primi servicii de consultanta si training in valoare de 5.000 de euro, acordate de Fundatia ERSTE. Marele premiu, la nivel european, va fi inmanat de Prof. Muhammad Yunus insusi in cadrul evenimentului Social Business Tour din Bucuresti, din data de 29 octombrie. Marele castigator va primi sprijin pe termen lung pentru implementarea ideii sale din partea Grupului Erste – de la servicii de consultanta pana la finantarea de inceput a afacerii (start up).

Mai multe informatii referitoare la competitie si inscrieri sunt disponibile aici.

Note pentru redactori:
Informatii generale despre intreprinderile sociale
Excluziunea sociala, lipsurile si saracia nu afecteaza doar oamenii din tarile in curs de dezvoltare, ci si locuitori din alte tari europene, numarul acestora fiind in crestere. Potrivit Comisiei Europene, 17% din cetatenii Europei nu beneficiaza de mijloacele necesare care sa le asigure conditii minime de trai. Conceptul de “intreprindere sociala” dezvoltat de Profesorul Muhammad Yunus este un instrument promitator, menit sa contribuie semnificativ la imbunatatirea conditiilor de viata pentru persoanele defavorizate din Europa Centrala si de Est, si sa influenteze in mod pozitiv schimbarea sociala necesara. Conceptul de “intreprindere sociala” consta in modele de afaceri inovatoare, menite sa rezolve probleme sociale prin solutii antreprenoriale, toate profiturile fiind reinvestite pentru atingerea acestui obiectiv. Grameen Bank din Bangladesh, care ofera micro-credite celor saraci, a servit drept model pentru conceptul de business social si a fost o sursa de inspiratie pentru numeroase proiecte din varii domenii de activitate.


Pentru mai multe informatii, va rugam contactati:

Graffiti PR
Ana Dumitru, tel.: 0724 303 710, e-mail: ana.dumitru@graffitipr.ro

Fundatia ERSTE
Andreea Gurau, tel.: +43 664 957 0372,  mobil +43-50 100- 619 614,
e-mail: andreea.gurau@erstestiftung.org