Bucuresti, 2 martie 2010: La seminarul de evaluare al primului an de activitate al proiectului „Copiii romi se pregatesc pentru gradinita”, derulat de Organizatia Salvati Copiii in parteneriat cu Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului au participat 80 educatoare si mediatori scolari din cele 43 gradinite incluse in proiect, din 41 de judete si municipiul Bucuresti.
 
Au  participat, de asemenea, Andreea Paul, consilier personal al Primului- Ministru, Mariana Buceanu, expert la Agentia Nationala pentru Romi si Florin Fleican, inspector in Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.  
 
In proiect, pana in prezent, au fost pregatiti 860 de copii din categorii dezavantajate, cu prioritate romi, iar 758 parinti au fost consiliati, participand direct la activitatea din gradinite. Rezultatul este remarcabil: dupa participarea la gradinitele estivale, 85% dintre copii au continuat procesul educational, fiind foarte usor integrati. 
 
„Este nevoie de o strategie nationala si un plan coerent pentru educatia prescolara, in cadrul careia, in prezent, doar circa 30% dintre copiii romi – categoria cea mai defavorizata – sunt prezenti. Este esential ca acesti copii sa  fie integrati cat mai devreme in sistemul educational, pentru a fi real sprijiniti de catre stat sa beneficieze de dreptul la educatie si protectie sociala. Familia nu poate in multe cazuri sa asigure bunastarea copiilor si statul trebuie sa o sprijine, inclusiv prin asigurarea participarii la sistemul de educatie. Cu cat mai repede, cu atat mai bine pentru copil”, a  declarat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii. 
 
Andreea Paul, consilier personal al Primului Ministru, a aratat ca populatia majoritara nu cunoaste situatia reala si complexa a etniei rome, ci mai ales faptele negative, care fac senzatie. „Este nevoie de prezentarea globala a  nevoilor cu care se confrunta, iar copiii trebuie tratati ca o prioritate. Ei sunt aceia care vor contribui la imbunatatirea vietii etniei, in general.”, a declarat Andreea Paul.
 
Mariana Buceanu a subliniat necesitatea schimbarii mentalitatii si atitudinii cadrelor didactice fata de copiii romi prin valorizarea lor si eliminarea oricarei forme de discriminare, chiar involuntara, care poate aparea in procesul instructiv-educativ. 
 
Florin Fleican a precizat ca Directia care se ocupa in MECTS de problematica educatiei copiilor romi are in atentie masuri pozitive pentru incurajarea accesului lor la educatie si o mai stransa colaborare cu societatea civila.  
 
Educatoarele si mediatorii scolari au precizat insa ca pentru mentinerea si dezvoltarea bunei experiente acumulate in proiect este nevoie de implicarea tuturor factorilor responsabili in cresterea si dezvoltarea copiilor – parinti, primarii, serviciile de protectie a copilului, sistemul medical. Copiii din categoriile defavorizate au nevoie sa li se asigure gratuit suportul material necesar in gradinite – imbracaminte, rechizite, hrana, produse igienico-sanitare. 
 
Nu in ultimul rand, membrii echipei proiectului au considerat ca inclusiv pentru cadrele didactice o mai buna pregatire specifica lucrului cu acesti copii este necesara a fi prevazuta in pregatirea continua. 
 
S-a exprimat, de asemenea, ingrijorarea fata de situatia mediatorilor scolari si a celor sanitari, a caror mentinere in sistem este incerta, dar rolul lor este uneori hotarator in mobilizarea familiilor la actiuni benefice copiilor (pastrarea sanatatii, educatie, dezvoltare generala). 
 
Proiectul se deruleaza pana in 2011 si va acoperi inca un numar de 43 gradinite, si se va finaliza cu un Ghid de bune practici in domeniul educatiei prescolare a copiilor romi care sa sprijine Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului in generalizarea acestei educatii de la varsta de 3 ani. 
 
 
Pentru detalii suplimentare, va rugam contactati: 
Miralena Mamina, Manager de proiect, Organizatia  Salvati Copiii 
Tel.: 021 316 61 76 / 0722 29 66 66, miralena_mamina@salvaticopiii.ro 
 
Nota pentru redactori:  
Salvati Copiii Romania dezvolta programe de includere prescolara si scolara din 1999. Pana in prezent a integrat peste 3500 copii de etnie roma si a pregatit mai mult de 1200 profesori care lucreaza cu copii romi. 
 
Programul este cofinantat din Fondul Social European, in cadrul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea resurselor Umane 2007 – 2013 „Investeste in oameni”.     

Salvati Copiii Romania este o organizatie neguvernamentala, de utilitate publica, non-profit, care promoveaza din 1990 drepturile copilului in Romania, in acord cu Conventia Natiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului. Este membra a Salvati Copiii International  cea mai mare organizatie independenta din lume de promovare a drepturilor copiilor, ce cuprinde 27 de membri si desfasoara programe in peste 125 de tari. Salvati Copiii Romania este implicata in diferite proiecte de educatie, protectie sociala si advocacy pentru copiii din familii sarace, copiii victima a violentei, copiii victime ale exploatarii  prin munca, copiii strazii, copiii refugiati, copiii din comunitatile dezavantajate, copiii cu dizabilitati etc., lucrand cu copiii si familiile acestora pentru imbunatatirea vietii lor de zi cu zi si crearea unor planuri de viitor. Anual  peste 30.000 de copii sunt implicati in programele organizatiei. Salvati Copiii isi utilizeaza experienta globala pentru a obtine din partea organismelor guvernamentale decizii si initiative de pe urma carora sa beneficieze toti copiii.
 
Pentru mai multe informatii despre programele Salvati Copiii Romania vizitati http://www.salvaticopiii.ro/