Printr-o investitie de 1,8 milioane de euro in combaterea discriminarii copiilor, Salvati Copiii Romania si Fundatia IKEA sprijina integrarea copiilor romi si a copiilor cu probleme emotionale si de sanatate mintala intr-un proiect amplu, desfasurat pe o perioada de trei ani.

Astfel, Salvati Copiii Romania, in parteneriat cu Salvati Copiii Suedia si cu Fundatia IKEA,  va desfasura timp de 3 ani un proiect in valoare de 1.8 milioane de euro, pentru sustinerea celor mai vulnerabile categorii de copii in fata stigmatizarii si a discriminariicopiii romi, copiii cu tulburari de sanatate mintala, copiii cu suferinte psiho-emotionale sau tulburari comportamentale, precum si pentru combaterea acestor fenomene la nivelul societatii.

Proiectul a fost lansat la Bucuresti, joi, 6 septembrie 2012, la Scoala Ion I.C. Bratianu nr. 141,  in prezenta Ambasadorului Suediei ES Dl Anders Bengtcén, a Dnei Elisabeth Dahlin, Presedinte Executiv Salvati Copiii Suedia, a Dl Cornel Oprisan, country manager IKEA si a Dnei Gabriela Alexandrescu, Presedinte Salvati Copiii Romania.

In cadrul acestei initiative, Salvati Copiii Romania va derula actiuni si solutii novatoare, pentru a raspunde in mod concret la unele din cele mai stringente probleme cu care se confrunta copiii, din cauza stigmatizarii si a stereotipurilor. Vor fi abordate trei mari surse de stigmatizare si de stereotipare negativa din societatea romaneasca: apartenenta la etnia roma ca o premisa a esecului social, bataia ca forma de educare a copilului, problemele de sanatate mentala ale copilului.

Astfel, stigmatizarea copiilor romi va fi contracarata prin interventii in comunitate si atragerea acestora in sistemul educational, ca prim pas pentru a asigura integrarea lor sociala si accesul la oportunitati de formare. Stereotipurile legate de educatia copiilor prin bataie, violenta verbala sau emotionala – validate inca in mentalul colectiv din Romania – vor fi contracarate prin metode de parenting pozitiv si prin programe de formare destinate parintilor, bunicilor, educatorilor, precum si personalului medical. Stigmatizarea si stereotipurile negative legate de suferintele mentale ale copiilor vor fi combatute prin promovarea unor strategii de politici publice moderne la nivel national, care sa permita prevenirea unor situatii periculoase pentru copii, precum si tratarea corecta a problemelor cu care acestia se pot confrunta.

Proiectul va fi insotit si de o campanie de comunicare si de constientizare, intitulata ”Copiii fara eticheta”, menita sa atraga atentia asupra raului pe care etichetele negative – stigmatizarea si stereotipurileil produc asupra echilibrului emotional si dezvoltarii armonioase ale unui copil, indiferent de statusul sau social, precum si sa promoveze masurile pozitive, care pot fi luate pentru a schimba astfel de abordari.

Concret, aproximativ 8.700 de copii si parintii acestora vor beneficia  de servicii educationale si de sanatate, desfasurate in gradinite estivale pentru romi, infiintate de Salvati Copiii si in centre de consiliere pentru copii si parinti. Un numar de 900 de profesionisti in domeniul sanatatii si educatiei publice vor fi instruiti pentru a putea preveni, identifica si interveni in problemele cu care se confrunta copiii victime ale stigmatizarii. Un ghid de bune practici pentru educatia timpurie a copiilor romi va fi distribuit in toata tara celor interesati de acest subiect. Peste 10 milioane de copii si adulti romani vor fi informati in legatura cu consecintele negative ale discriminarii asupra copiilor vulnerabili si moduri prin care discriminarea poate fi combatuta.

Proiectul este implementat de Salvati Copiii Romania cu asistenta tehnica din partea Salvati Copiii Suedia, iar fondurile au fost colectate de IKEA prin intermediul Campaniei Jucariilor de Plus.



Gabriela Alexandrescu, presedinte executiv Salvati Copiii Romania, a declarat cu aceasta ocazie: ”Avem datoria sa trecem dincolo de etichete, stigmatizari si stereotipuri si sa ne uitam la copii, asa cum sunt ei cu adevarat. Proiectul nostru va face exact acest lucru prin actiunile pe care le vom derula in urmatorii trei ani. Copiii romi nu sunt mai rai sau mai putin dotati decat copiii dintr-un mediu social instarit. Ceea ce, in timp, creeaza diferente intre copii romi si alti copii este lipsa educatiei. Bataia nu este rupta din rai, ci aduce iadul in sufletul unui copil si il poate condamna pe viata sa fie un adult lipsit de echilibru si de forta interioara. Problemele de sanatate mentala ale unui copil pot fi tratate si prevenite. Este important ca parintii, educatorii, cadrele medicale, comunitatea in ansamblul sau, decidentii sa inteleaga aceste lucruri si sa actioneze, alaturi de noi”.
 
Elisabeth Dahlin, presedinte Salvati Copiii Suedia si secretar general al Comitetului pentru Colaborarea cu Fundatia IKEA a declarat la randul sau: “Multumita campaniei Jucariilor de Plus, clientii si angajatii IKEA au produs o schimbare in bine in viata a milioane de copii din intreaga lume. Sprijinul din partea Fundatiei IKEA a permis organizatiei Salvati Copiii sa ajute cele mai vulnerabile si marginalizate categorii de copii, care altfel nu ar avea acces la educatie. Suntem incantati sa fim parte a acestei campanii globale.”

Mai multe detalii despre campanie pot fi gasite la adresa: http://salvaticopiii.ro