“Cele mai bune si mai frumoase lucruri din lume nu pot fi vazute, si nici macar atinse. Ele trebuie simtite din inima”. Aceste cuvinte ii apartin lui Helen Keller, cea mai cunoscuta persoana cu surdocecitate din lume. In ciuda faptului ca la varsta frageda de 19 luni si-a pierdut total atat vazul cat si auzul, Helen Keller a reusit sa devina prima persoana cu surdocecitate absolventa a unei institututii superioare de invatamant, in anul 1904.

Cu ajutorul unei profesoare cu mult har - Anne Sullivan - a invatat sa citeasca in limbajul Braille in limbile engleza, franceza, greaca, germana si latina. Helen Keller a scris numeroase carti si articole, a luptat pentru drepturile persoanelor cu dizabilitati, a contribuit la deschiderea mai multor spitale si centre de prevenire a orbirii din numeroase tari ale lumi.


Sense International (Romania) sarbatoreste in perioada 27 iunie – 1 iulie 2011 Saptamana Internationala Helen Keller, in scopul constientizarii problemelor deosebite cu care se confrunta persoanele cu surdocecitate in Romania.

Surdocecitatea este o combinatie de deficienta de vaz si de auz, cu diferite grade de manifestare, care afecteaza in mod dramatic comunicarea, mobilitatea si accesul la informatii. In urma campaniilor de sensibilizare organizate de SI(R), surdocecitatea a fost recunoscuta de legislatia din Romania ca dizabilitate distincta inca din anul 2006.
Incepand din anul 2001, Sense International (Romania) lucreaza in parteneriat cu persoanele cu surdocecitate, familiile acestora, personalul de ingrijire si specialisti, pentru a avea certitudinea ca toti acestia au acces la consiliere, oportunitati si sprijin.

SI(R) a fost prima organizatie din Romania care a dezvoltat un program de interventie timpurie dedicat nou-nascutilor, vazul si auzul acestora fiind testat la nastere, astfel incat sa poata beneficia de sansa unui diagnostic timpuriu, dar si de un program de reabilitare individualizat. Pana acum, peste 27.000 de copii au fost testati la nastere in Bucuresti, Timisoara si Oradea, 53 dintre ei primind servicii de interventie timpurie in cadrul celor 3 centre dezvoltate de SI(R).
Tot pentru prima data, SI(R) a abordat problematica educarii copiilor cu surdocecitate. Acest program ofera copiilor cu surdocecitate sansa de a merge la scoala si de a invata, folosind metode si tehnici specifice, intr-o retea de 35 de clase pentru 140 copii cu surdocecitate, create in 15 scoli speciale din intreaga tara, cu 85 de profesori instruiti de SI(R).

Prin intermediul partnerilor nostri de la Centrele de Sprijin in Interventie Timpurie din Bucuresti, Oradea si Timisoara, dar si de la Grupul Scolar Vasile Pavelcu Iasi, Sense International (Romania) organizeaza o serie de activitati adresate copiilor cu surdocecitate si familiilor acestora. Activitati educative sau de relaxare, toate vor fi organizate pentru a marca importanta constientizarii acestei disabilitati unice si pentru a ne apropia de viziunea noastra  - o lume in care toti copiii si adultii cu surdocecitate pot deveni membri activi ai societatii.

***
Despre Sense International (Romania) – SI(R) – este o organizatie neguvernamentala, non-profit, nealifilata politic, independenta  de institutiile publice si private. SI(R) a fost infiintata in 2001 cu sprijinul Sense International UK si in decurs 10 ani a desfasurat numeroase programe sociale menite sa sprijine persoanele cu surdocecitate din Romania.

Pentru a afla mai multe informatii despre Sense International (Romania) puteti vizita:
www.surdocecitate.ro

Pentru mai multe informatii:
Cristiana Salomie – Director Sense International (Romania), telefon: 0040 31 1075236,
e-mail: csalomie@senseint.org.ro