Fundatia pentru Asistenta Sociala si Tineret Sacele, Asociatia pentru Promovarea Incluziunii Sociale Campia Turzii, Organizatia Umanitara Concordia Ploiesti, Asociatia Pro Democratia Clubul Timisoara, Asociatia ACCEPT Bucuresti, Asociatia Culturala TURN Timisoara au fost premiate la Praga, in cadrul ceremoniei finale a Premiului Fundatiei ERSTE pentru Integrare Sociala 2011. Cele sase organizatii vor primi cate un premiu in valoare de 16,000 euro fiecare precum si numeroase alte beneficii. De asemenea, proiectul “Brutaria Concordia” realizat de Organizatia Umanitara Concordia, Bucuresti a primit un premiu special din partea angajatilor Grupului Erste.

Proiectele castigatoare din Romania:

# Case mai Bune (Better Homes) – Fundatia pentru Asistenta Sociala si Tineret (F.A.S.T.), Sacele
# Close to School - Asociatia pentru Promovarea Incluziunii Sociale, Campia Turzii
# Brutaria CONCORDIA – Organizatia Umanitara Concoria, Bucuresti  
# Democratia la Padureni - Asociatia Pro Democratia    Clubul Timisoara
# Diversitatea, realitatea din jurul nostru! – Asociatia ACCEPT, Bucuresti
# International Romani Art Festival – Asociatia Culturala TURN, Timisoara

Pentru doua zile, capitala  Republicii Cehe a fost centrul integrarii sociale, gazduind organizatii din 12 tari ale Europei Centrale si de Est (Bosnia si Hertegovina, Croatia, Republica Ceha, Ungaria, Kosovo, Macedonia, Republica Moldova, Muntenegru, Romania, Serbia, Slovacia si Slovenia). Peste 650 de reprezentanti ai societatii civile, mediului de afaceri si organizatii media s-au reunit pe 20 iunie la Barrandov Studios pentru a-i aclama pe castigatorii acestei editii.  

In afara categoriilor de premii anuntate anterior, au fost acordate de asemenea sase premii speciale: doua de catre juriu, trei de catre toate cele 132 de organizatii finaliste care au votat cele mai bune proiecte din randul lor (premiate cu cate 15,000 euro fiecare) si unul de catre angajatii Grupului Erste care si-au desemnat de asemenea proiectul favorit.

Andreas Treichl, presedintele board-ului Fundatiei ERSTE si CEO al Erste Group, a inmanat premiul cel mare. “Am initiat acest Premiu in 2007, intrucat noi credem in existenta unei societati fara prejudecati si cu drepturi egale pentru toti. Pentru a crea o astfel de societate, trebuie sa contribuim cu totii. Aceste organizatii castigatoare isi dedica intreaga activitate atingerii acestui obiectiv. Ce putem noi sa facem este sa oferim o recunoastere publica a dedicarii lor si rezultatelor deosebite pe care le-au obtinut si sa incercam sa le urmam exemplul”, a spus Treichl.

Cei 36 de castigatori vor beneficia de premii totale in valoare de 613,000 EUR, in timp ce toate cele 132 organizatii finaliste vor primi numeroase beneficii precum: suport de PR asigurat de consultanti specializati in relatii publice, cu finantarea Fundatiei ERSTE pe o perioada de doi ani; participare la workshop-uri care sa le permita dezvoltarea diverselor competente (dezvoltarea de afaceri sociale ca alternativa de finantare, devoltarea de aptitudini de relationare cu mass media, dobandirea de aptitudini in zona de social media); promovare in cadrul Retelei de Integrare Sociala a Fundatiei ERSTE (www.socialintegration.org/network), o baza de date interactiva cu proiecte de buna practica din tarile Europei Centrale si de Est, al carui scop este de a atrage atentia potentialilor finantatori, conectand sectorul non-profit si sectorul comercial.


Juriul Premiului Fundatiei ERSTE pentru Integrare Sociala 2011 a fost alcatuit din 18 experti in probleme legate de integrare sociala: Haris Pašović (Bosnia si Hertegovina), Andrea Feldman (Croatia), Terezie Hradilková (Republica Ceha), Maria Nemenyi (Ungaria), Shkëlzen Maliqi (Kosovo), Vladimir Milčin (Macedonia), Marija Todorovska (La Strada, organizatie castigatoare EFASI 2009, Macedonia), Corina Cepoi (Republic Moldova), Mihajlo Jovović (Montenegru), Dana Deac (Romania), Miljenko Dereta (Serbia), Martin Bútora (Republica Slovaca), Vlasta Jalušič (Slovenia), Franz Salm-Reifferscheidt (membru al Board-ului Fundatiei ERSTE), Andrew Baker, Francis Davis, Sandra Pralong (expert international), Franz Karl Prüller (expert regional).


Pentru mai multe detalii despre Premiul Fundatiei ERSTE pentru Integrare Sociala va rugam accesati: www.integrationaward.org


Contact:
Fundatia ERSTE Foundation, Departamentul Comunicare:
Andreea Gurau – Tel. +43 50100 619614, E-mail: andreea.gurau@erstestiftung.org  

Graffiti PR
Mariana Oprea – Tel. 0730 202 354, E-mail: mariana.oprea@graffitipr.ro


Fundatia ERSTE:

In 2003, Fundatia ERSTE a evoluat din “Erste oesterreichische Spar-Casse”, prima Banca de Economii Austriaca. In prezent, Fundatia ERSTE detine 25,3% din capitalul social al Grupului Erste. Fundatia investeste o parte din dividendele sale in dezvoltarea  societatii civile din Austria si Europa Centrala si de Sud- Est. Fundatia ERSTE sustine participarea sociala si implicarea societatii civile. Obiectivul Fundatiei este sa-i aduca pe oameni impreuna si sa ofere  informatii despre istoria recenta a unei regiuni care a cunoscut schimbari dramatice incepand cu 1989. Fiind o fundatie activa, isi dezvolta propriile proiecte in cadrul a 3 programe : Dezvoltare Sociala, Cultura si Europa.
Informatii despre proiectele castigatoare:

Premiul cel mare: (€40,000): Centrul de adapost si consiliere pentru femei si copii victime ale violentei (Croatia)

Adapostul pentru Femei din Zagreb (AZKZ) a fost extrem de influent in sprijinirea victimelor violentei domestice din Croatia. Femeile si copiii afectati de acest flagel social primesc gazduire si sprijin din partea expertilor in vederea recuperarii si reluarii unui trai normal. Potrivit celor mai inalte standarde internationale, „Centrul de adapost si consiliere pentru femei si copii victime ale violentei” este un proiect de succes. Acesta are o rata de succes de peste 90% in prevenirea recidivelor; femeile adapostite aici au fost capabile sa se autosustina si sa-si sustina, de asemenea, copiii in momentul in care au parasit adapostul. Incepand din anii ’80 cand violenta domestica era un fenomen ignorat din punct de vedere legal si nu existau prevederi legale care sa protejeze victimele, AZKZ a aparat drepturile femeilor la o viata fara violenta.

Premiul al doilea (€30,000): Agentia de Presa pentru Romi (Republica Slovaca)

“Agentia de Presa pentru romi” contorizeaza relatarile negative – datorate in mare masura lipsei de informatii – despre populatia de etnie roma din Slovacia. Prima etapa in stabilirea acestei agentii a implicat identificarea unor reprezentanti ai populatiei de etnie roma dornici sa-si finalizeze studiile si sa urmeze o cariera in media. Odata cu stabilirea unui birou editorial, noii jurnalistii, special pregatiti in acest scop, au putut sa  aduca mai multa obiectivitate in relatarile despre populatia de etnie roma. Ei au reprezentat, in acelasi timp, adevarate modele pentru tinerii de etnie roma, inspirandu-i sa urmeze aceeasi cale. Eforturile agentiei au determinat o crestere semnificativa a utilizarii limbii romanes la radio-ul si televiziunea solvaca. In mod inovator, a reusit sa duca lupta pentru egalitate a populatiei de etnie roma in noi sfere ale societatii, cum ar fi profesiile din clasa de mijloc, contribuind nu doar la integrarea comunitatii dar si la investirea ei cu mai multa putere in societate.

Premiul al treilea (€20,000): Adapostul pentru personae fara adapost “Roses of Saint Francis” din Rijeka (Croatia)

Intr-o tara care ignora existenta persoanelor fara adapost, adapostul “Roses of Saint Francis” din Rijeka este o resursa vitala. Infiintat de Ordinul Franciscan, acesta este deschis 24 de ore pe zi si ofera un program complet de resocializare. Persoanele fara adapost (din diverse motive: dependenta, stare psihologica sau de sanatate precara) sunt ajutate sa redevina membri ai societatii si sa fie respectati ca atare. O echipa de experti si voluntari ruleaza acest program care implica activitati creative si terapie de grup. Aproximativ 60% dintre cei care au trecut prin adapost au fost re-socializati, multi gasindu-si de lucru si un camin unde sa stea. Promovarea problematicilor legate de persoanele fara adapost a fost unul dintre obiectivele cheie ale proiectului, indeplinite pana acum cu success.


Douazeci si opt de mentiuni de onoare (in valoare de €16,000 fiecare) au fost acordate urmatoarelor proiecte (de la locul patru la locul 31, in ordinea alfabetica a tarilor de origine):

Bosnia si Hertegovina
Delta Project – Centrul pentru Educatie Dramatica, Mostar
Reabilitarea si Reintegrarea victimelor minelor antipersonal prin sporturi acvatice - Eco Sports Group, Sarajevo
Integration Sociala a tinerilor din Podrinja - IPAK – Tinerii construiesc Viitorul, Tuzla
Festivalul de Cultura pentru tineri 2010 - Bridge of Peace, Prijedor

Croatia
Scufundari pentru Persoane cu Dizabilitati – Clubul de Scufundari “GeRonimo”, Zagreb

Kosovo
Integrarea in societate a copiilor cu autism - United for Autism, Pristina
SOS Noua gradinita - SOS Satele Copiilor, Pristina

Macedonia
Mintile creative genereaza oportunitati de munca  - Biblioteca Publica Municipala Miladinovci Brothers”, Radovis
Parteneriat social pentru o societate responsabila - Polio Plus, Skopje

Moldova
Incluziunea educationala pentru copiii cu dizabilitati din Republica Moldova – Centrul HOPE, Chisinau

Republica Ceha
 “Fair School” – Liga pentru Drepturile Omului, Brno
De la o institutie la o firma si un apartament  – JURTA, Děčín - Nebočady
Suntem toti responsabili  – Organizatia “Assistance”, Praga

Republica Slovaca
Teatrul social – un instrument impotriva saraciei si excluziunii sociale - The Theatre without Home, Bratislava

Romania
Case mai Bune (Better Homes) – Fundatia pentru Asistenta Sociala si Tineret (F.A.S.T.), Sacele
Close to School - Asociatia pentru Promovarea Incluziunii Sociale, Campia Turzii
Brutaria CONCORDIA – Organizatia Umanitara Concordia, Bucuresti  
Democratia la Padureni - Asociatia Pro Democratia Clubul Timisoara
Diversitatea, realitatea din jurul nostru! – Asociatia ACCEPT, Bucuresti
International Romani Art Festival – Asociatia Culturala TURN, Timisoara

Serbia
Mod de viata asistat - Half Way There, Pančevo
Varsta a treia  - Asociatia pentru dezvoltare locala Kamenica, Nis
Cu sanatate, impotriva saraciei  - Asociatia persoanelor cu nevoi speciale si parintilor copiilor cu nevoi speciale, Kruševac

Ungaria
Bódvalenke Fresco Village – Fundatia de ajutor a bisericii reformate ungare, Budapesta
Integrare fara frontiere: Baráthegy Farm – Fundatia Symbiosis, Miskolc
Retextil - Ecological Recycling Program - Fundatia Retextil, Pécs
Romani program not only for the Romani – Uniunea maghiara pentru libertati civile, Budapesta
Ani secreti – Asociatia Lucratorilor Civili, Budapesta

Doua Premii Special ale Juriului (fiecare in valoare de 15,000 euro) au fost acordate proiectelor: “Hospic” realizat de Hospice Society Slovenia si “Impreuna pentur integrarea persoanelor cu dizabilitati intelectualel” a Women’s Safe House din Montenegru.

Angajatii Grupului Erste Group din Austria, Croatia, Republica Ceha, Ungaria, Romania Republica Slovaca, Serbia si Ucraina au votat de asemenea pentru proiectul favorit.  Castigatorul primului premiu acordat de angajatii Grupului Erste este proiectul “Brutaria Concordia” realizat de Organizatia Umanitara Concordia, Bucuresti. Aceasta initiativa va primi beneficii speciale din partea BCR, membra a Grupului Erste si cea mai mare banca de retail din Romania.