In contextul in care fondurile existente in acest moment in Romania, in special cele structurale, lasa prea putin loc pentru abordarea dezvoltarii comunitare cu scopul de a crea si/sau a sprijini dezvoltarea structurilor de societate civila la nivel local, Fundatia PACT lanseaza programul de finantare «PACT pentru COMUNITATE».

Acest fond de dezvoltare comunitara durabila a fost gandit pentru a facilita accesul comunitatilor locale la surse de finantare si servicii de dezvoltare comunitara, mai ales la nivel grassroots. Astfel, «PACT pentru COMUNITATE» promoveaza si sustine initiativa membrilor comunitatilor rurale si urbane mici si medii (pana in 30.000 de locuitori) din sudul Romaniei prin acordarea de finantari pentru proiecte si servicii care au la baza procese de dezvoltare comunitara.

«PACT pentru COMUNITATE» este o continuare a programului de baza al Fundatiei PACT, «Invatare, Participare, Incredere», programul de dezvoltare de organizatii comunitare in sudul Romaniei.
 
 
Ca program central extins, «PACT pentru COMUNITATE» se adreseaza comunitatilor mici si medii din zone rurale si urbane din sudul tarii: atat grupurilor comunitare informale constituite din membri voluntari cu initiativa ai comunitatilor locale, cat si organizatiilor comunitare active existente (care fie detin personalitate juridica, fie sunt inca grupuri comunitare informale), dezvoltate prin programele si proiectele Fundatiei PACT, precum si organizatiilor locale mici ale societatii civile, constituite conform legii asociatiilor si fundatiilor.

Cu ocazia lansarii programului de finantare «PACT pentru COMUNITATE», Fundatia PACT deschide primul apel de cereri de finantare din acest fond, cu 4 linii de finantare diferite, dupa cum urmeaza:

I. Proiecte derulate in parteneriat – in cadrul acestei componente se vor finanta proiecte care vizeaza dezvoltarea capacitatii de lucru in parteneriat a organizatiilor comunitare, fie ele grupuri de initiativa informale sau ONG constituite formal, prin proiecte de dezvoltare comunitara, antreprenoriat social si cultural sau alte forme ale economiei sociale. Proiectele sunt initiate si realizate in comun de organizatii comunitare si/sau alte organizatii mici locale de societate civila, preferabil cu implicarea altor actori relevanti la nivel local si/sau regional.

II.Schimburi de experienta si vizite de studiu – in cadrul acestei componente se vor finanta vizite de studiu si/sau schimburi de experienta intre comunitati locale, la nivel national, in beneficiul organizatiilor comunitare sau locale mici care vizeaza dezvoltarea comunitatii de care apartin. Temele vizate pot fi cuprinse in urmatoarele arii: practici de participare civica si eficienta lor, antreprenoriat social / cultural, economie sociala etc. (dar nu se limiteaza la acestea, atata timp cat ele vizeaza dezvoltarea organizatiilor participante, a persoanelor si grupurilor implicate, in beneficiul comunitatii locale). Vizitele de studiu sau schimburile de experienta trebuie sa aiba loc fie in timpul unui proiect deja aflat in derulare la nivel de comunitate, fie sa preceada un proiect ce urmeaza a fi implementat; astfel, aceste cereri de finantare trebuie sa demonstreze ca aduc un plus de valoare proiectului aflat sau care se va afla in derulare in viitorul apropiat, in comunitatea solicitantului.

III. Servicii – in cadrul acestei componente se vor finanta proiecte ce vizeaza dezvoltarea capacitatii organizationale (interne si de lucru participativ cu comunitatea, cu factori relevanti la nivel local/judetean si micro-regional) a organizatiilor comunitare active sau a altor organizatii locale. Prin aceasta componenta, Fundatia PACT poate oferi servicii gratuite la nivel local sau regional: instruire, consultanta, facilitare (ateliere, seminarii). Solicitantul va trebui sa dezvolte un nou proiect la nivel local, dupa ce va beneficia de serviciile solicitate, asigurand astfel sustenabilitatea demersului.

IV. Antreprenoriat social si cultural, economie socialaacesta componenta vizeaza initiativele de antreprenoriat social, cultural si alte forme ale economiei sociale dezvoltate de organizatii comunitare sau de alte ONG locale active in domeniul vizat, precum si de grupuri informale din comunitate.

Prin aceast apel de proiecte ne adresam organizatiilor cu sediul la nivel local, care actioneaza in judetele din sud (Arges, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Prahova, Teleorman), sud-est (Buzau,Braila, Constanta, Galati, Tulcea, Vrancea) si sud-vest (Mehedinti, Gorj, Valcea, Dolj, Olt) ale Romaniei.

Suma totala a finantarilor alocate in cadrul acestei prime runde a Programului «PACT pentru COMUNITATE» se ridica la 40.000 USD. Detaliile specifice legate de bugetul alocat per proiect in cadrul fiecarei componente a fondului se regasesc in Ghidul solicitantului.

Cererile de finantare, impreuna cu anexele necesare, se depun electronic (exclusiv) la adresa pactpentrucomunitate@fundatiapact.ro pana la data de 5 septembrie 2012 (inclusiv), ora 24.00.

Fiecare componenta a Programului de finantare PACT pentru COMUNITATE are cate un format specific al cererii de finantare, toate fiind atasate Ghidului solicitantului. Pachetul de documente aferent acestui apel de proiecte este disponibil pe site-ul www.pactpentrucomunitate.ro.

Fundatia PACT contribuie la dezvoltarea sustenabila a comunitatilor prin promovarea initiativelor locale si regionale, a parteneriatului si a responsabilitatii sociale. Oferim instruire, consultanta, facilitare si mica finantare grupurilor interesate sa deruleze proiecte comunitare si afaceri sociale sau culturale pentru dezvoltarea comunitatilor pe care le reprezinta. Pana in prezent, am finantat 95 de proiecte comunitare in comunitati mici si mijlocii din sudul Romaniei, am facilitat crearea a peste 150 de parteneriate si am imbunatatit viata a peste 6.000 de persoane din medii dezavantajate.
www.fundatiapact.ro, www.facebook.com/FundatiaPACT

Programul de finantare „PACT pentru COMUNITATE” este dezvoltat de Fundatia PACT cu sprijinul Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe (CEE Trust).

La momentul lansarii sale, urmatorii parteneri si parteneri media sustin programul: Reper21 (prin proiectul de responsabilitate sociala in randul societatii civile „Societal”), Radio France International (RFI), Romania Pozitiva, Eurodesk, Calendar Evenimente, InspireBusiness, StiriONG, CSRevolution.