Marti, 21 mai 2013, a fost inaugurat serviciul de inchiriere biciclete Cicloteque si in Timisoara. Serviciul va pune la dispozitia studentilor si cadrelor didactice din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara 40 de biciclete in cele trei centre de la Universitatea de Vest, Facultatea de Economie si de Administrare a Afacerilor si Ringul Bursier.

Utilizatorii vor putea inchiria bicicletele dintr-un centru, le vor folosi apoi pentru deplasarea in oras si, la final, le pot returna in oricare dintre cele trei centre. Primele patru ore de inchiriere sunt gratuite, urmand ca apoi utilizatorul sa plateasca 5 lei/ora daca doreste sa foloseasca o perioada mai lunga bicicleta. Cicloteque este un proiect al  Asociatiei MaiMultVerde si UniCredit Tiriac Bank  in parteneriat cu Universitatea de Vest din Timisoara, Facultatea de Economie si de Administrare a Afacerilor si RETIM Timisoara.
 
Cele trei centre au fost inaugurate printr-un mars ciclist organizat in cadrul Zilei Universitatii de Vest din Timisoara. Partenerii Cicloteque au fost reprezentati la evenimentul de lansare de catre Doru Mitrana, director Asociatia MaiMultVerde, Petru Opris, Retail Regional Manager Banat - Unicredit Tiriac Bank, Ovidiu Megan, decan al Facultatii de Economie si de Administrare a Afacerilor si Prof. Univ. Dr. Marilen Gabriel Pirtea, rectorul Universitatii de Vest din Timisoara, iar invitatii au fost Dumitru Prunariu, jucatori ai echipei de rugby RCM mvt Universitatea de Vest Timisoara, precum si ciclistul Daniel Crista.
 
Startul marsului a fost dat in centrul de la Universitatea de Vest (Str.Vasile Parvan nr. 4) si a continuat pe traseul Catedrala Metropolitana – aleea pietonala – Ringul Bursier (Facultatea de Arte) – Facultatea de Economie si de Administrare a Afacerilor – Complexul Studentesc – Facultatea de Drept si Universitatea de Vest. La mars au participat 200 de biciclisti timisoreni.
 
Cele trei centre din Timisoara sunt deschise in fiecare zi a saptamanii intre orele 08.00 si 20.00. Serviciul Cicloteque este adresat studentilor si cadrelor didactice din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara. Inchirierea bicicletelor se poate face in centre si online pe site-ul www.cicloteque.ro/timisoara, urmand trei pasi simpli: inregistrarea, crearea unui cont si rezervarea bicicletei. Primele patru ore de inchiriere sunt gratuite, iar daca utilizatorul doreste sa inchirieze bicicleta pentru o perioada mai indelungata, tariful este de 5 lei/ora. Impreuna cu bicicleta, utilizatorul primeste si echipamentul de protectie necesar (antifurt, casca de protectie, genunchiere, manusi). Dupa inchiriere bicicletele pot fi returnate in oricare dintre centrele Cicloteque deschise.

”Aducem Cicloteque in Timisoara cu acelasi scop cu care porneam proiectul in Bucuresti in urma cu cinci ani, anume pentru a promova mersul pe bicicleta ca mijloc de transport nepoluant, alternativa la traficul auto si problemele asociate acestuia: emisii de noxe si CO2, stres, timp pierdut, aglomeratie si zgomot. Ne bucura interesul institutiilor locale, incepand cu Universitatea de Vest din Timisoara, si faptul ca avem in continuare UniCredit Tiriac Bank alaturi de noi in acest demers”,a declarat Doru Mitrana, Director Asociatia MaiMultVerde. 
 
”Cand am pornit in 2008 proiectul Cicloteque impreuna cu partenerii de la MaiMultVerde, ne doream ca in timp sa ne extindem in afara Bucurestiului. Am reusit asta anul trecut la Oradea, acum se intampla si la Timisoara. Acum ca am cucerit Vestul, aspiram sa trecem si in celelalte zone ale tarii”,
a declarat Anca Nuta, Director Identitate si Comunicare, UniCredit Tiriac Bank.
 
“Prin lansarea acestui serviciu la Universitatea de Vest din Timișoara ne propunem sa incurajam cultura mișcarii și a sportului in randul comunitații academice. Este o inițiativa cu beneficii atat pentru fiecare dintre noi, cat și pentru intreaga comunitate din care facem parte, iar mediului universitar i se preteaza sa dea exemplu și in acest domeniu”,a declarat rectorul Universitații de Vest din Timișoara, Prof. Univ. Dr. Marilen Pirtea.


***
Despre Cicloteque

Cicloteque este primul sistem de bike-sharing din Romania, infiintat in anul 2008 de Asociatia MaiMultVerde si UniCredit Tiriac Bank in Bucuresti. In 2012, au fost deschise doua centre Cicloteque in Oradea. In cei cinci ani de functionare a centrelor Cicloteque, in sistem s-au inregistrat 40.000 de utilizatori, iar bicicletele au fost inchiriate timp de peste 150.000 de ore, cantitatea de dioxid de carbon economisita fiind de aproximativ 250 de tone. De asemenea, Cicloteque a sustinut numeroase evenimente si concursuri cu teme velo, toate acestea pentru a incuraja mersul pe bicicleta ca mijloc de deplasare si agrement in Bucuresti si Oradea.

La Gala Societatii Civile, in mai 2011, Cicloteque a primit Premiul I la categoria Dezvoltare Economica si Sociala pentru centrele de inchiriat biciclete, promovarea mersului pe bicicleta si incurajarea unui stil de viata sanatos.

Mai multe informatii despre  Cicloteque sunt disponibile pe www.cicloteque.ro/timisoara.
 
Informatii despre parteneri
 
Asociatia MaiMultVerde (www.maimultverde.ro) este o organizatie neguvernamentala, nonprofit si de protectie a mediului, care are misiunea de a construi o noua cultura a voluntariatului pentru mediu in Romania. In primii cinci ani de activitate, 2008 - 2012, MaiMultVerde a lucrat cu 22.000 de voluntari, a plantat peste 700.000 de puieti, a strans peste 300 de tone de deseuri, a deschis primul sistem de bike-sharing din Bucuresti si Oradea, Cicloteque, a derulat mai multe campanii nationale de informare si educatie si a organizat prima gala de strangere de fonduri pentru proiecte de mediu, Gala Verde. Bugetul MaiMultVerde in primii cinci ani a depasit 3.800.000 de euro. Fondurile au fost obtinute din sponsorizari oferite de marile companii din Romania.
 
UniCredit Tiriac Bank este subsidiara bancara din Romania a Grupului UniCredit, banca europeana de top, cu operatiuni in 22 de tari si cu o strategie de responsabilitate sociala bine dezvoltata. De altfel, pentru a reuni intregul Grup UniCredit sub umbrela responsabilitatii sociale si pentru a creste valoarea donatiilor voluntare in bani, in favoarea entitatilor non-profit, sunt derulate anual programe de voluntariat cu implicarea angajatilor si cu sprijinul financiar al Fundatiei UniCredit, fundatia umanitara a grupului. Banca isi desfasoara activitatea deplin constienta de responsabilitatea pe care o are fata de societate si fata de mediu. UniCredit Tiriac Bank se implica activ in comunitate, continuand astfel traditia actionarului majoritar si sprijinind pana in prezent numeroase organizatii si fundatii precum MaiMultVerde, Fundatia Hospice Casa Sperantei, NESsT Romania, Motivation Romania, SOS Satele Copiilor, Serviciul Apel, Freedom House, Care Foundation, Asociatia Catalist, Asociatia ArtPhoto, Fundatia Anonimul etc.